Jaws (1975) (A cápa)

Folytatódik Steven Spielberg horrorfilmjeit bemutató cikksorozatunk, amiben a leghíresebb állatos rémfilm kerül horogra!

 Miközben Spielberg első mozifilmjének, a Sugarlandi hajtóvadászatnak a bukását szemlélte és bosszankodott, hogy Európában a legértékesebb jeleneteket vagdossák ki művéből, Ő már nagyban készítette elő legújabb filmjét, az első blockbustert, a mozit, aminek megnézése után sokan nem mernek majd tengerben úszni többet!

Peter Benchley egy íródinasztia sarjaként élete első és – a filmnek köszönhetően – legnagyobb sikerét könyvelhette el a Jaws személyében, melyben egy seriff, egy biológus és egy obskúrus cápavadász veszi fel a versenyt, de nem csak a címszereplő állkapcsokkal, hanem a maffiával és a szerelem bonyolultságával is. Brody rendőrfőnök egész életét Amityben töltötte, ezért mikor egy fiatal lány cápa által széttépet torzóját sodorja partra a tenger nem lepődik meg, hogy a polgármester nem engedi meg neki a strand lezárását. Közeledik a főidény Amity pedig a turistákból tartja el magát, ráadásul a városka első embere eladta Amityt és magát is a maffiának. Mikor viszont sokasodni kezdenek a holttestek muszáj cselekedni. A városba érkező cápa tudós Matt Hooper viszont nem csak segít Brodynak, hanem a feleségét is elcsábítja, így az erősen Melville Ahab kapitányára hajazó Quint halászhajóján közel sem telik olyan vidáman a vadászat. Három napon keresztül űzik a vadat, még delfin magzatot is bevetnek, mire végre sikerül a szörnyet legyőzni, nem kevés áldozatot hozva! Brody egyedül úszik a naplementében, két társa hullámsírjában lubickolva!

 

Spielberg a családról alkotott egyéni véleményének köszönhetően teljesen átírta a regényt. Nála nem fért bele a megcsalás, sőt egy éjszakai hánykolódás és iszogatás közepette a főszereplők még össze is barátkoznak. A dramaturgiát nem bonyolította a maffia tényezővel. Megelégedett azzal, hogy a polgármester csak pozícióját és pénzét félti, a nemrég családjával Amitybe költözött seriff döntéseitől. A főszereplők halálát pedig dobta és átalakította, egyedül Quint az aki elhalálozik, de Ő sem hősként! Míg Benchley Ahab kapitány módjára végez a fenevaddal és csak Brodyt hagyja életben, addig Spielberg filmes ésszel és esztétikával gondolkodott, több túlélő, látványos végkifejlett és a főszereplő az, ki leszámol a cápával ráadásul a saját fegyverével és a halászok által lenézett és elítélt módszerrel. Itt nincs helye egyéni bosszúknak, mint ahogy nincs helye horgoknak és úszóknak sem! Mindezek ellenére nincs ok a panaszra, hiszen a galád falógép elpusztul, míg a hősök felmagasztosulnak a hollywoodi filmgyártás pátoszosságához méltóan.

 

A Universal már a megjelenés előtt lecsapott a regényre és megvásárolta. Eredetileg Dick Richardsnak szánták, de végül Spielberg lelkesedése és Richards hanyagsága amivel Benchleyt kikészítette – ugyanis állandóan bálnáról beszélt – végül is Spielbergnek kedvezett, csak ilyenkor már Ő nem akarta és szívesebben foglalkozott volna a Harmadik típusú találkozásokkal. Mivel viszont a forgatókönyv gyerekcipőben járt maradt a Cápa! Sokáig hánykolódott, Spielberg hol belelkesült, hol „csak egy cápás történetnek” nevezte és a forgatókönyv sem haladt. A Universal már majdnem el is adta az egészet, de szerencsére megtudtak egyezni és Spielberg csinált belőle mozit, még akkor is ha a rendező később mentegetőzött az elkészült film miatt.

A casting sem ment simán! Robert Duvall, Jeff Bridges, Charlton Heston, Jon Voight és megannyi név szerepelt a fejekben mire megalkuvások után kiválasztották a végső színészeket! Így lehetett, hogy Robert Shaw szimpatikusabbá tudta tenni Quint karakterét, Dreyfuss a pökhendisége ellenére is szerethető cápaszakértőt varázsolt, Scheider pedig tökéletes a megszeppent, víziszonyos seriff szerepében.

 

A forgatókönyv végül öt író kezén keresztül ment át, hogy a forgatás helyszínén rögtönözve íródjon. A legtöbbet emlegetett és idézett jelenetek, mint a USS Indianapolis története vagy a Brody szájából elhangzott: „Ehhez egy nagyobb hajó kell!” szintén a véletlennek és a pillanatnak köszönhetőek!

Robert A. Mattey poliuretánból készült másfél tonnás cápája, akit nemes egyszerűséggel Bruce-nak becézett a stáb szintén sok fejtörést okozott. Nem csak borzasztóan drágák voltak hanem nehezen mozgathatóak is. Mivel Spielberg ragaszkodott a külső helyszínekhez, ezért a szállítás további bonyodalmakhoz vezetett! Az eredetileg tervezett 2-3 milliós költségvetés végül 8 millióra rúgott és az 55 napos forgatás pedig 155 nappal lett megtoldva! A rengeteg probléma és az előzetes bukást jósoló vélemények ellenére mindenidők legsikeresebb és leghatásosabb filmje lett, Spielberg pedig elfoglalhatta helyét a filmvilágban.

A siker több tényező együtthatásának tudható be! Egyrészről a producerek állhatatos munkájának köszönhetően nem R-es hanem PG besorolást kapott, tehát 18 éven aluliak is megnézhették. Ennek mondjuk egy véres jelenet is kárát látta, amikor a cápa egy kisgyerek lerágott felsőtestével a szájában úszik. Aztán ott volt a stáb összes tagjának profizmusa, a munkájáért Oscarral jutalmazott vágótól kezdve a zeneszerző John Williamsig! Pedig Spielberg egyértelműen lágy dallamokat képzelt el a támadások intenzitásának árnyalása érdekében, de végül Williams nyert. Az első egy órában még csak fel sem bukkan a cápa, de a mindenki által ismert hegedűszólamoknak köszönhetően érezzük, hogyan cserkészi be áldozatait, hogy aztán a becsatlakozó klarinétos figyelmeztessen: az áldozat bemérve, elpusztulása kivédhetetlen, tenyerünkkel takarjuk el a szemünket! 🙂

 

Spielberg elégedetlen volt a filmmel (az író Benchleyvel egyetemben), a munkamenetben is csalódott ráadásul elkeseredését tetézendő az Akadémia még csak jelölésben sem részesítette, pedig szerinte ez erőteljesen rendezői film volt. Sokan Verna Fields vágónak tulajdonítják a mozi nagyszerűségét, bár a rendező később bizonyított és az Oscar bizottság is adózott tehetsége előtt. Mindenidők legismertebb és sokak szerint egyik legijesztőbb filmje a Cápa, sikere és a róla szóló latívuszok tagadhatatlanok. Megteremtette a blockbuster fogalmát, megismertette a világot a USS Indianapolis tragikus sorsával, stílust teremtett, olyat amit a mai napig csak utánozni tudnak, felülmúlni nem! Volt idő amikor gyerekként minden hétvégén elővettem, ereje és hatása annyira magával ragadott. A horrorfilmek iránti mai napig tartó mérhetetlen vágyam egyik rajtköve, így ha esetleg idáig kimaradt volna az életedből, tedd meg magadnak azt a szívességet, hogy megnézed! Nem lehet megbánni, se megunni!

Értékelés: 10/10

Miskei

4 Comments on "Jaws (1975) (A cápa)"

  1. Jó írás csak kicsit (nagyon) sok a felkiáltójel! 🙂

  2. Nincs mit 🙂 Egyébként érdekes, hogy az Indianapolis sztorija utólag került bele, szerintem az egész film egyik legerősebb jelenete.

  3. Egy kis helyreigazítás. A kivágott jelenetben nem egy kisfiú felsőteste lógott a cápa szájából, hanem az a fiatalember, akit a mólón borít be a vízbe, majd fogyaszt el. Annyi igaz, hogy a távozó cápa útjába kerül Brody fia, aki belekapaszkodik a hullába, s így métereken át úszik a cápával. Persze ha van olyan kivágott jelenet is, ahol kisfiú lóg a szájából, azt szívesen megnézném. Az általam említett fenn van youtube-on! 😉

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .