Cthulhu Mansion ((La mansión de los Cthulhu)) (1992)

ctmansion_thumbAnnak ellenére, hogy Lovecraft népszerűsége a horror rajongók körében az elmúlt években sem csökkent (sőt megkockáztatom, évről-évre növekszik, egyre nagyobb figyelmet kap), a művei alapján készült, vagy azok által inspirált filmek felkutatása, majd azok közül a nézhető, értékelhető példányok kiszűrése még mindig embert próbáló feladat. Amikor nemrég hozzám került egy régi videotéka minőségű horror, mindannyiunk kedvenc Mérhetetlen Vénjével a címben, és olyan ígéretekkel, miszerint “Lovecraft novellái inspirálták”, muszáj volt adnom neki egy esélyt.

ctmansion01
Amit azóta természetesen megbántam, Cthulhu és Lovecraft nevei ugyanis csak egyszerű beetetésként szerepelnek, a film valójában egy horrorfilmes klisékből felépített olcsó Zs-mozi, melynek a mesterhez annyi köze van, hogy a címszereplő épület kapuján, és később egy varázskönyvön is megjelenik Cthulhu neve. A történet egy idős bűvészről, Chanduról, és annak lányáról szól, akiket egy előadás után túszul ejt egy csapat fiatal drogdíler. Mivel a rendőrség a nyomukban van, és egyikük meg is sérült, úgy döntenek, az estét túszaik birtokán, a Cthulhu villában töltik, majd gyors berendezkedés után kinyitnak egy furcsa ajtót a pincében. Ezen keresztül az Ördög átküldi pokoli erőit, és sorra kivégzi hőseinket, hogy a testeik megfelelő táptalajként szolgálhassanak átlépéséhez az emberi világba.

ctmansion02
A történetet nem Lovecraft művei inspirálták – megkockáztatom a készítők legfeljebb egy-két novellát olvashattak a mestertől, vagy még annyit sem, majd felhasználták a nevét annak reményében, hogy így több nézőt szerezhetnek. Az ősi szimbólumok, R’lyeh és Mérhetetlen Vének helyett egy átlagos kísértetházas, megszállós horrort kapunk, amelyben az okkultizmust pentagrammák, felfordított keresztek jelképezik, a lovecrafti rémálmot pedig egy gonosz fosarcú fődémon testesíti meg (a borzalmas sminket egy szarkupacon kívül tényleg semmihez sem lehet hasonlítani). Ha esetleg túltesszük magunkat a beetetésen, akkor még előttünk van egy Zs-kategóriás, szódával, fél agytekével háttérzajként talán szórakoztató horrorfilm, kiszámítható történettel, borzalmas forgatókönyvvel, és iszonyatos vagy teljesen unott színészi játékkal – ilyen filmből viszont anno és napjainkban is annyi készült, amennyit lehetetlen lenne számon tartani. A megtekintésére így nem tudok, és nem is akarok semmilyen okot felhozni. Nézzetek inkább Asylumot, az is szórakoztatóbb.

értékelés: 2/10

Zoo_Lee

Be the first to comment on "Cthulhu Mansion ((La mansión de los Cthulhu)) (1992)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .