Friday the 13th: The Final Chapter (1984) (Péntek 13. – IV. rész: Az utolsó fejezet)

partIV_thumbA nagy horroros sorozatokban érdekes módon mindig van egy pont, amikor a készítők a bevételek ellenére egy szép lezárást akarnak kerekíteni a dolgoknak: Freddy “végső” halált kapott a Rémálom-széria felénél, Michael Myerst három-négy alkalommal is végleg elkaszálták a Halloween folytatásokban, a Fűrész is megpróbálta elvarrni a történetet a harmadik résznél Jigsaw halálával… a lista pedig folytatható még jó néhány nevesebb alakkal. A lényeg, hogy a Péntek 13-ból is elérkeztünk a lezárónak tervezett epizódig, amely bár később értelmét vesztette, még mindig a jobb fejezetek közé tartozik.

partIV_01

Jason kiterítéséhez természetesen az akasztófa, és a fejébe vágott bozótvágó sem volt elég, nem sokkal a bezsákolása után kivégzi a hullaház személyzetét, majd ismét visszatér a Kristály-tóhoz, hogy tovább töltse ki bosszúját mindenkin, aki az útjába kerül. Aktuális célpontjai közé tartozik a nemrég kettészakadt Jarvis-család, és a szemközti szomszédjukba költözött tinédzser-csapat, akik az elmúlt napokban történt brutális gyilkosságok ellenére még mindig úgy gondolják, remek ötlet a Kristály-tó partján bulizni. Ahogy leszáll az este, Jason jól bevált szokásához híven belekezd a brutális darálásba, ez alkalommal viszont akad egy tényező, akivel nem számolt: a legfiatalabb Jarvis, Tommy, aki nem idegen a szörnyek és gyilkosok témakörében, és a családja érdekében hajlandó szembeszállni a megállíthatatlan gyilkológéppel.

partIV_02

Míg a harmadik rész tökéletesen fogta meg a slasher műfaj esszenciáját, és remek karakterekkel, jól adagolt gyilkosságokkal tette fel a koronát (és a maszkot) Jasonre, a negyedik rész durva csigolyarepesztő hanggal ért földet a ló túloldalán, és már sokkal inkább egyfajta paródiája a korábbi epizódoknak, mintsem nagy, epikus lezárás. A Jarvis család tagjait leszámítva a karakterek rettenetesen alulírtak, az első alkalom, amikor a sorozatban nevetséges, idegesítő body-count adalékká degenerálódott a szereplőgárda nagy része. Jason gyilkosságai percre pontosan kiszámíthatóak, ellenben legalább kellően bedurvultak, a főcímzene is visszatért a horrorisztikusabb gyökerekhez, az utolsó percek és a konkrét lezárás pedig úgy érzem, végső soron méltó a szériához. Jason, akinek az egész története egy iszonyatos gyerekkorral kezdődött, végül egy olyan fiú keze által pusztul el végre megkérdőjelezhetetlen végeredménnyel, amilyen kis túlzással ő maga is volt a szerencsétlen balesete előtt. Ha pedig mindent összevetünk, Az utolsó fejezet hibái ellenére is még mindig egy tűrhető, élvezhető rész, ami extra érdekességként Crispin Glover és Corey Feldman korai szerepei közé is tartozik, és amivel szépen, és méltó módon le lehetett volna zárni az egyik legsikeresebb és leghíresebb horrorfilm sorozatot. De sajnos, ahogy azt az elkövetkező hetekben bemutatjuk nektek, nem így történt.

értékelés: 7/10

Zoo_Lee

2 Comments on "Friday the 13th: The Final Chapter (1984) (Péntek 13. – IV. rész: Az utolsó fejezet)"

  1. már régebben láttam-de tényleg tetszett..és asszem most következik a sorozat azon epizódja ami – szerintem a sorozat mélypontja – még a 9.epizódnál is rosszabb…melyben JASON ÉL. :S

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .