Blake Crouch – Az utolsó város (2015) (The Last Town) [Wayward Pines trilógia 3.]

wayward3_thumbBlake Crouch – immáron televíziós adaptációban is beszerezhető – sci-fi / thriller / horror trilógiájának záró akkordjában a Wayward Pines túlzottan szabályokra épülő kisvárosába csöppenő Ethan Burke különleges ügynök újabb akadályokba ütközik, és olyannyira összekülönbözik a városka irányítójával, hogy az bizony könnyen az egész emberiség vesztét okozhatja!

SPOILER Az előző részekből megtudjuk, hogy az eltűnt társai után nyomozó Ethan Burke különleges ügynök egy hibernációs kísérletet követően a világ utolsó városában, Wayward Pines-ban találja magát, amit egy Pilcher nevű egyén irányít. Ethant egy szökési kísérletét követően kimagasló képességei miatt kinevezik a városka seriffjévé, ami nem könnyű munka számára, így az igazságot ismerve. Főleg, hogy egy olyan megalomán alak vezeti ezt a futurisztikus projektet, aki képes volt a saját lányát is meggyilkolni…

Miután az előző rész végén Ethan egyéni akcióba kezdett, és a városka lakói előtt felfedte Wayward Pines sötét titkát – miszerint kiválasztott egyének ők, akik egy hibernációs program segítségével kerültek át ebbe a szigorú szabályok szerint élő kisvárosba, és hogy ők az emberiség utolsó bástyái, ugyanis rajtuk kívül mindenki más elkorcsosult wayward3szörnnyé változott -, Pilcher teljesen begolyózik, és hatástalanítja a városka körül lévő elektromos kerítést. Sőt, még a városka kapuit is kinyitja, mire a besték rövid idő alatt beözönlenek rajta. Ethan megpróbálja a lakosságot egy földalatti csatornarendszeren keresztül a lázadók titkos búvóhelyére juttatni, azonban a bestiák többször rajtuk ütnek, és iszonyatos vérfürdőbe torkollik a menekülés…

Az első és második kötetet narratívájával ellentétben itt már személyre szabott fejezetekben tárja elénk az író az aktuális történések, merthogy ez a legrövidebb idő alatt játszódó rész mind közül, és talán egyben a legizgalmasabb epizód is! A műfaj ebben a kötetben is tovább kígyózik, ugyanis az eddigi sci-fi / thriller, részben krimis jelleget leginkább egy akció-horrorszerű menekülési forgatókönyvre cserélte, ami akár egy korrekt survival-horror cselekménye is lehetne. Ebből adódóan a feszültség és izgalom most sem hagy alább!

Amikor már azt hisszük, a végén minden rendben lesz, egy újabb globális probléma merül fel, amire igazából nincs, vagy nem lehet ésszerű megoldást találni… nah, ekkor dobja be a szerző az egyetlen létező, sci-fis megoldási formulát, ami ugyan nem biztosít teljes megnyugvást az Olvasónak ennyi sok izgalom meg feszültség után, azért valahogy mégiscsak lezárja ezt a különös történetet. Amilyen szürreális a kezdet, kicsit olyan a vége – mondhatnánk frappánsan Blake Crouch Wayward Pines trilógiájára. És egyben reménykedem, hogy a jövőben is olvashatunk még tőle hasonlóan kreatív és igényesen megírt történeteket!

Értékelés: 9/10

eyescream

Be the first to comment on "Blake Crouch – Az utolsó város (2015) (The Last Town) [Wayward Pines trilógia 3.]"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .