Alone in the Dark II (2008)

aitd2_thumbMiközben potenciális cikkalanyokat kerestem thrash tematikus hetünkre, folyamatosan beleütköztem Uwe Boll munkásságába. Kedvenc germán schlockmesterünk sikeresen magára haragította a filmkritikusokat, a videojáték rajongókat, úgy általánosságban minden jó ízlésű embert, aki valaha komolyabban foglalkozott vele, mindezt nemcsak filmes antitalentumának segítségével (tudom, a legendák szerint, amikor nem hollywoodi látványfilmet hegeszt, egész tűrhető dolgokat is ki szokott hozni – tanúsítani ezt sajnos nem tudom), de a puszta személyiségével is, melyet nemrég egy csodálatos mindenkit lekurvaanyázós vlogban is megcsillogtatott. Belegondoltam, hogy a főbb, ismertebb műveket leszámítva meglehetősen kevés filmet ismerek a mester keze alól, ha pedig már thrash hét, ennél ismertebb thrash mélység az Asylumon kívül nemigen akad: következzen pár Boll mestermű.

aitd21
Ezek közül az Alone in the Dark II pont kakukktojás, mivel Boll az első résszel ellentétben nem rendezett, csak produceri feladatokat látott el, viszont ettől függetlenül majdnem minden kézjegyét magán viseli, és talán még annál is gyengébb eresztés lett, mint amit Uwe maga hozott volna össze. Edward Carnby ezúttal hivatásos szörnyvadász, aki egy misztikus fekete tőr nyomában van. A tőr régen egy nagyhatalmú gonosz boszorkány tulajdonát képezte, aki a fegyver segítségével rájött a halhatatlanság titkára is, és amíg a szellemét el nem űzik, a tőr segítségével folyamatosan a feltámadás lehetőségét kutatja. Edward sajnos bal lábbal kel a napon, amikor a tőrre akad, ugyanis az informátor, aki elvezeti a fegyverhez, a banya irányítása alatt áll (ezt hősünknek még külön meg is említi, aki látszólag tudomást sem vesz róla), megsebzi a tőrrel, a boszorkány pedig ettől kezdve az ő lelkére is igényt tarthat, hacsak sürgősen meg nem semmisíti. Ebben Edwardot segíti a Dexter család is, a banyát egykor eláruló leghűségesebb szolgájának leszármazottai, akik egyben a boszi kiszemeltjei a reinkarnációs célokat illetően, és szövetségesük, az idős okkultista, Abner Lundberg.

aitd22
Ez a kis csapat pedig együttes erővel felveszi a harcot a halhatatlan boszorkány ellen, sajnos hatékonyság, karakter és úgy általánosságban bármilyen érdekfeszítő elem nélkül. Az Alone in the Dark II legnagyobb hibája az unalom. Boll legtöbb filmjének és az általános thrash filmeknek is jellemzőjük, hogy tartalmaznak valamilyen kifejezetten emlékezetes baromságot, valamilyen epikus méretű bakit, amely szórakoztatja a nézőt, amelyről később is emlékszünk a filmre, az AitDII viszont ennek teljes hiányától szenved. Mire kellett volna emlékeznem? Arra, hogy Lance Henriksen, Danny Trejo és Bill Moseley olyan jellegtelen, száraz, unott és rövid alakítást nyújtanak, amilyet még nem láttam tőlük? A hatalmas logikai kráterekre, az agybomlasztóan amatőr vágási és szerkesztési technikákra, a forgatókönyvnek csúfolt tőmondatokból álló katasztrófára? Az Alone in the Dark első része egy iszonyatos thrash film, de az a fajta thrash, amit az ember bedobhat a lejátszóba és végigröhögheti a számtalan hibáját, az agyonhasznált bullet time effekteket, az ocsmány a CGI szörnyeket. A folytatás viszont jellegtelen, nem csak egyszerűen egy rossz film, hiányzik mögüle a stáb motivációja, hiányzik Boll mester egyedi stílusa, amelytől minden katasztrofális celluloidszörnyén olyasmi érződik, mintha a következő nagy blockbusternek vagy egyenesen filmtörténelmi remekműnek hitte volna őket a készítés alatt. Alig egy napja néztem végig a filmet, és konkrétan a főbb történéseket leszámítva alig emlékszem belőle bármire. Másfél órás fekete lyukat ütött az életemben, amit már soha nem kapok vissza, és óva intek mindenkit, hogy ha thrasht akarnak nézni, abból is keressenek szórakoztatóbbat, minőségibbet. Az Alone in the Dark játékok rajongói pedig fogadják őszinte részvétemet – nem elég, hogy mostanában a játéksorozat is egyre távolabb sodródik az egykori színvonaltól, ez a két film is örök szégyenfolt marad a franchise nevén.

Értékelés: 1/10

Zoo_Lee

Be the first to comment on "Alone in the Dark II (2008)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .