Odysseus & the Isle of Mists aka. Odysseus:Voyage to the Underworld (2008) (Odüsszeusz és az alvilág istennője)

odusszeusz_thumbOdüsszeusz történetét már számtalan módon és helyen feldolgozták, ám mind ezidáig az ithakai király egy kalandja ismeretlen volt. Íme tehát a görög bolyongó történetének egy újabb darabja a legendás SyFy stúdió tálalásában.

Odüsszeusz (Arnold ”a Múmia” Vosloo) már 20 éve bolyong a tengerben csapatával, nem találva az utat haza, amikor egy csapatnyi repülő szörny rájuk támad. Az ithakai király néhány társával, köztük a fiatal Homérosszal (Randal Edwards), hajótörést szenvednek és a Ködök szigetére sodorja őket a víz, amit átjár a halál fuvallata. A szigeten találkoznak Persephone-val, aki étellel kínálja meg őket, és szintén szabadulni próbál a szigetről. Időközben Odüsszeusz álmában megjelenik Pallasz Athéné, aki elmondja, hogy Persephone egy bukott istennő, akinek a szolgái a repülő szörnyek. Az istennőt még az Olümposzról üldözték erre a szigetre. Egyedül akkor szabadulhat, ha egy halandó megszerzi neki a kénköves kardot, ami után a világuralomra törhet. Ám a karddal meg is lehet őt ölni, és az egyetlen ember erre a feladatra Odüsszeusz. Azonban az ithakai királyt Persephone elcsábítja és egy halandó fiút fogan, így Odüsszeusznak két választása van: segíti az istennőt és örökké uralni fogja a földet és az alvilágot mellette, vagy ő és társai meghalnak…

odusszeusz1

Az első szó, ami eszembe jut a filmről az unalmas. Szó szerint nem történik benne SEMMI!! Bár maga a történet érdekes lenne, ám mindezt unalmas párbeszédekben tálalják, ráadásul a színészi játék sincsen a helyzet magaslatán. Az arcokról nem sok érzelem tükröződik, még ”a Múmia” Vosloo-n is csak haragot, kétségbeesést és elszántságot lehet látni, a többi katona még haláltusája közben is fapofával hirdeti, hogy nem fél a haláltól. A jelentek között hosszúak az átvezetések, és azok többsége is abból áll, hogy esznek, vagy vándorolnak, és közben beszélnek. A harcjelenetek borzasztóak, nem látszik belőlük semmi. A repülő szörnyek (nevükhöz híven) szörnyen néznek ki, a számítógépes grafika nem épp a legjobb. Ennek ellenére a halálnemek elég durvára sikeredettek, habár magát a halált nem látjuk, viszont az eredményt teljes egészében.

odusszeusz2

 

A film lendületét valószínűleg az is lassítja, hogy összesen 6-7 karakter van benne, és ezek közül 4 hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Az egyedüli üdítő színfolt Homérosz karaktere, aki inkább a film főszereplője, mint Odüsszeusz, Különösen ötletesnek találtam azt, hogy folyamatosan írogat és a helyszínen lejegyzi az Odüsszeia sorait. Ami még tetszett a filmben az az volt, hogy rengeteget utaltak az Odüsszeiára, például részletesen elmesélték a küklopszos történetet.

Összességében többet vártam az alkotástól. Trashnek csupán a szörnyek kinézete miatt mondanám, amúgy csak egy unalmas film, álmatlanságban szenvedőnek meleg szívvel ajánljuk.

Értékelés: 4/10

Kele-man & Chris Tea

Be the first to comment on "Odysseus & the Isle of Mists aka. Odysseus:Voyage to the Underworld (2008) (Odüsszeusz és az alvilág istennője)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .