The Super Inframan ((Zhong guo chao ren)) (1975)

superinframan_thumbErről a filmről már 2-3 éve firkantottam egy ismertetőt, de kénytelen vagyok újra visszanyúlni ehhez a témához. Először teszem ezt, de a Super Inframan az utóbbi időkben az egyik legnagyobb kedvencemmé nőtte ki magát, meg aztán egy vadiúj (2003-as) kiadás is megérdemli, hogy szóljak róla pár szót. Maga a film egyébként egy 1975-ös hong kong-i “scifi-akciófilm” (bár én az egészet végigröhögtem), ami a ’90-es évek elején nálunk is felbukkant a videótékák polcain, természetesen magyar felirattal… aztán hamar el is tűnt, de annak aki látta egész biztosan maradandó élményt nyújtott. A Super Inframan az első pillanattól az utolsóig csupa akció, egy percnyi üresjárat nincs benne, vannak viszont csontváz(szerű) harcosok, vagy fél tucatnyi különféle szörnyeteg, egy gonosz “démon hercegnő” (aki mellesleg sárkánnyá tud változni) és természetesen a piros ruhás szuperhős, Inframan, aki kinézete alapján akár a Power Rangers őse is lehetne. Kár, hogy tizenakárhány év alatt a jó öreg VHS eléggé megkopott már, de szerencsére a Celestial Pictures jóvoltából pár hónapja DVD-n és Video CD-n is napvilágot látott ez a remek kis film (sajnos csak Ázsiában, de az Internetet ugyebár arra találták ki, hogy idióta filmeket rendelgessünk a világ másik végéről).

superinframan1

Node lássuk röviden a sztorit: sorozatos földrengések következtében egy hegy belsejéből a felszínre tör egy – a készítők által ijesztőnek szánt – barlang, melynek bejárata egy halálfej szája. Bent találjuk a velejéig gonosz, tíz millió éves Démon Hercegnőt (a kora ellenére kifejezetten jól néz ki…), aki a világ ura – pardon, úrnője – szeretne lenni. Ebben segítségére van gyilkos hordája, mely a lehető legkülönfélébb szörnyekből áll (kedvencem a cthulhu-beütésű zöld, csápos szörnyeteg és a rózsaszín bogárember, akinek csak azon lábai mozognak, melyekben a színész karjai vannak – a többi csak úgy lóg… :)). Egy egész hadsereget küldenek a szörny-horda megfékezésére, de nem bírnak velük. Az emberiség azonban eddig mindig feltalálta magát; ez ezúttal sincs másképp. Chang professzor ugyanis kifejlesztett egy fantasztikus, napenergiával működő védőfelszerelést, melynek használója legyőzhetetlenné válik. Egy Rayma nevű katona bújik bele ebbe a nem mindennapi ruházatba, hogy megsemmisítse a gonosz sereget. Csakhogy a hercegnő – egy besúgó segítségével – rájön az Infraember titkára; gyorsan el is rabolja Chang lányát, hogy ezzel zsarolni tudja a professzort: csinál neki egy gonosz infraembert, vagy a lány meghal. Ráadásul még a napot is eltakarják, hogy jól megszívassák pirosruhás hősünket (aki – mint már azt említettem – napelemmel működik). Persze a happy end nem marad el: infraember lemerészkedik a szörnybarlangba, jól seggberúgja a királynőt (aki minden idők legszarabbul megcsinált metamorfózisa következtében egy gagyi sárkánnyá alakul át), leszámol a csatlósaival és megmenti Chang professzor lányát – na azért az öreget se hagyja ott.

superinframan2

Az Inframan készítői a jól ismert kungfu-s filmeket keresztezték a tudományos fantasztikus műfajjal (legalábbis annak egy “speciális” változatával :)), meg egy kis Godzillával. Egyrészt nehéz elképzelni, hogy ezt a filmet komoly alkotásnak szánták, másrészt viszont képes lekötni a science fiction-re/fantasy-ra nyitott és jó humorérzékkel megáldott nézők figyelmét. Az új kiadásra visszatérve; a Super Inframan olyan VideoCD Box Set formában is létezik, amely a film mellett egy frankó kis Inframan figurát is tartalmaz (az eredeti piros színben, vagy akár feketében), úgyhogy a rajongók igazán örülhetnek, mert ezúttal nagyon a kedvükben jártak. Mellesleg a nálunk is kiadott – itt csak szimplán “Inframan”-nek hívott – változatnak több helyen is teljesen más a zenéje, mint a távolkeleti “Super Inframan”-nek (sőt, Rayma átalakulását az angol szinkronos verzióban el is némították, pedig ott eredetileg van zenei aláfestés!). De ez minimális különbség, gyakorlati jelentősége nincsen. Ha kedveled a kungfu-filmeket és a (gagyi) scifiket, szerezd be bármelyik verziót… felejthetetlen élményben lesz részed.

értékelés: 10/10

Blizz

Be the first to comment on "The Super Inframan ((Zhong guo chao ren)) (1975)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .