Cyclops (2008) (A küklopsz szövetsége)

cyclops_thumb4 évvel ezelőtt az öcsémmel együtt fedeztem fel azt a műalkotást, ami keresztezi Homérosz Odüsszeiáját Ridley Scott Gladiátorával a méltán hírhedt Syfy csatorna égisze alatt. Ennek megfelelően töménytelen baromságra és logikátlanságra számítottam, mikor a play gombot megnyomtam. Hát, nem csalódtam.

Kr.u. 37-ben (vagy 370-ben?, fene se tudja) Rómát egy új katasztrófa fenyegeti. Egy küklopsz tizedeli a lakosságot, így a császár, Tiberius (Eric Roberts, hihetetlen, hogy Nolan Sötét lovagja mellett elvállalta ezt a szerepet is), unokaöccse, Falco tanácsára elküldi Marcus parancsnokot (Kevin Stapleton), hogy fogja el a fenevadat. Miután ez megtörténik, egy rabszolgalázadás tör ki, ám miután a római hőssé avanzsált parancsnok felszabadít egy rabszolgát, a rá irigy császár és Falco az arénába vetik. Így Marcusnak a küklopsz ellen kell harcolnia, hogy kivívhassa szabadságát…

cyclops1
A Syfy híres olcsó, IQ romboló, összecsapott szörnyfilmjeiről, és ezzel az alkotással (már ha lehet annak nevezni) sem hazudtolták meg önmagukat. A film csak úgy hemzseg a hibáktól. A színészi munka borzalmas. Túljátszott jelenetek, borzalmas mimika és logikátlan párbeszédek jellemzik a művet. Az egész szövegkönyv össze van csapva, kezdve az „Éhes volt…Igazad van”-tól a „Na, együnk”-ig. Történelmi pontatlanságok is vannak a filmben. Az még hagyján, hogy a retiariuson, mely gladiátortípus szigonnyal és hálóval harcolt, a valóságban sosem volt sisak, de ennél jobban kiverte a biztosítékot, hogy nem lehet elhelyezni időben a történetet. Tiberius közvetlenül Augustus után uralkodott, mégis a filmben arról beszélnek, hogy az első császár már nagyon régen elpusztította a küklopszokat. Másfelől, a filmben a rómaiak a hunok ellen harcolnak, erre viszont még 400 évet kellene várni…A látvány is borzasztó, különösen a címszereplő szörny. Egyáltalán nem félelmetes, a testéből kiálló pixelekkel ellentétben, ugyanis förtelmesen van animálva. Emellett kiváló célzó, háttal állva is képes több méterről két dárdába katonákat hajigálni.

cyclops2
A karakterek unalmasak és egyiket sem lehet megszeretni, kivéve az elvileg főellenség küklopszot, hiszen olyan kis aranyos. A történet is kiszámítható, ráadásul a halálnemek sem látványosak, inkább szánalmasak. A császár karakterét is gonosznak próbálják beállítani, ám mindez nem jön össze, inkább csak bábnak tűnik unokaöccse kezében. A szerelmi szál sincs kidolgozva, legalábbis nem hiszem, hogy minden hölgy elcsábulna a „Legyünk szövetségesek” dumától. Egyedül a jelmezeket lehet dicsérni, a katonák ruhái korhűre sikeredtek, illetve a gladiátorok páncéljai is jól néznek ki, azok szépen ki vannak dolgozva. Ezzel szemben a látvány nem, nagyon látszódik a számítógépes grafikusok pocsék munkája. A befejezés is összecsapott és gyors.

Összességében a filmet csak elvetemült trash rajongóknak ajánljuk. Az elején még jó röhögni a sok baromságon, ám a végére nagyon leszívja az ember IQ-ját. Mondanivalót ne várjunk tőle, de másfél órás kikapcsolódást sem, ha küklopszokra vágytok inkább olvassátok el az Odüsszeiát.

Értékelés: 2/10

Kele-man & Chris Tea

Be the first to comment on "Cyclops (2008) (A küklopsz szövetsége)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .