Pay the Ghost (2015) (A sötétség kapui)

paytheghost_thumbSzeretem Nicholas Cage-et. Nem nagy színész, néha kimondottan ripacs, de folyamatosan, sokszor a semmiből jön ki egy filmmel, amivel meglep, amivel bebizonyítja, hogy miért is Ő az egész világ szeretett nikikédzse (Matchstick Men, Lord of War stb.). Na, ez most nem sikerült.

Lawfordéknak egy gyerekük van, a 7 éves Charlie. Halloween ünnepén viszont a frissen kinevezett irodalom professzor apuka, Mike elveszti szeme fényét a vásárban, a rendőrség is tehetetlenül keresi a kisfiú nyomát. Egy év telik el, a szülők házassága megromlik és közeledik október 31.-ik napja, az égen pedig újból megjelennek a keselyűk. Még jó, hogy mitológiában jártas tanár a családfő, így mikor a szellemek jeleznek, tudja, melyik könyvet kell levenni a polcról.

pay the ghost by rafy-1724.cr2

p

Először még Dennis Iliadisszal (The Last House on the Left remake) hozták összefüggésbe a projektet 2010-ben, végül – a végeredményt elnézve nem hiába – öt évvel később Uli Edel rendezte meg, akinek amerikai munkásságát elnézve a „jómunkásember” kifejezés juthat eszünkbe.

paytheghost02

Edel úgy gondolta, hogy a drámát helyezi az előtérbe, viszont annyira lusta, terjengős a forgatókönyv, hogy erre nem lehet alapozni, ezek a színészek pedig – bocsássa meg nekem a világ – képtelenek kitölteni az űrt. Az alapfelállás a kelta mondavilágot teszi meg ludasnak, meg persze némi máglyahalált. Alapvető probléma, hogy nem működik a kémia. Nem éreztem feszültséget, sem szimpátiát a szereplőkkel, valahogy hidegen hagyott, mi lesz a sorsuk, pláne onnantól, mikor nyilvánvalóvá válik, hogy nem drámáról van szó. Viszont meg kell hagyni, hogy az a megoldás, miszerint maga a gonosz ad kiutat a pokolból, és nem csupán valamiféle jó szellem a segítő, érdekessé teszi. Igaz, míg a Poltergeistben egy kötél a fogódzó, addig itt egy komplett híd ad menekülési mankót. Plusz érdekes aspektus, hogy nem valami kisvárosban, elhagyott faluban játszódik, hanem a mindig zsúfolt New Yorkban, amivel egy fajta elidegenedést, magányosságot is ki lehetett volna fejezni, de ez teljesen elsikkad.

Ha már közeleg a halottak napja, inkább fizessél a szellemeknek, de erre ne költsed a pénzed. Cage pedig, elnézve a pre- és post-production listát az Imdb adatlapján, majd meglep máskor.

Értékelés: 4,5/10

Imdb: http://www.imdb.com/title/tt3733778/

Miskei

Be the first to comment on "Pay the Ghost (2015) (A sötétség kapui)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .