11b x 1371 – a rejtélyekkel teli videó

577f544b204375ca3cd4720167e9e078-585x4882015. október 12-én egy érdekes poszt látott napvilágot a svéd illetőségű techblog, a Gadgetzz honlapján, amely egy, a szerkesztőséghez érkezett dvd-n található videóról szól. A két perces anyagban, a középkorban a pestisdoktorok által használt csőrös maszkot imitáló maszkban látható egy ember. A jelmez mögé bújt valaki különféle gesztikulálásokkal szeretne közölni valamit, mindezek közben pedig a videóban egymást követik a felbukkanó szám- és betűsorozatok, aláfestésként pedig, első hallásra valamiféle statikus zajt hallhatunk.

Ez önmagában nem okozott volna nagy hírverést, de rövidesen kiderült, hogy a látszólag kaotikus képsorok bonyolult jelentéstartalommal bírnak. A hír innentől kezdve bejárta a médiát, futótűzként terjedt a titokzatos üzenet, egyre többen kezdtek el találgatni, ki állhat a hátterében és főként mi a célja, mondanivalója. A konspirációs teóriák szerelmeseinek igazi csemegének ígérkezett, így érdeklődők százai ültek neki, hogy a virtuális térben közösen járjanak utána a különös videónak. Az alábbiakban erről a nyomozásról szeretnék egy kisebb összefoglalót írni, hiszen úgy gondolom, az utóbbi évek egyik legfelkapottabb online-rejtélyéről volt szó.

A szóban forgó videót 2015. szeptember 30-án posztolta egy Parker Wright-felhasználónévvel regisztrált illető a YouTube-ra, de előtte, május 9-én, egy aetbx nevű user is feltöltötte ugyanezt az anyagot. Pár óra után kiderült, hogy a felvétel helyszínéül egy már bezárt elmegyógyintézet épülete szolgált, ami a lengyelországi Otwock-ban található, a dvd-t pedig Varsóból adták fel. A spektrográfiás elemzés során előbukkanó képek többek közt megcsonkított holttesteket ábrázoltak (utóbb kiderült, hogy ezek a képkockák filmekből valók), valamint helyszínelésen készült képeket a bostoni fojtogató áldozatairól.

38b3229a08e2af92fadc0d456e8564ab241581bc_1_416x500

A videó első másodperceiben látható morze-jelzésre a REDLIPSLIFETENTH-betűhalmaz jött ki megfejtésül, amelyet egyesek gyorsan anagrammaként azonosítottak, így jött ki a jóval profánabb KILL THE PRESIDENT-üzenet (apró hiba volt, hogy ebben a megfejtésben ki kellett cserélni az f-betűt k-ra). A röviddel ezután felbukkanó számjegyek kiadták a Fehér Ház GPS-koordinátáit adták ki. Fokozódott a feszültség, amikor további üzeneteket sikerült dekódolni. Ezek közül főként kiemelendő az alábbi szöveg, ami újabb fejtörést okozott:
„A new order is on the rise. You will join, or you will fall. The virus has spread too far; it must be stopped. We will dike it at it’s root. 13 ani 50, will burn.”
Fehér Ház, meggyilkolni az elnököt, terjedő vírus – ezen a ponton lépett a videó a világhírnév útjára, hiszen a sajtó máris nem is olyan burkolt terrorfenyegetésről adott hírt. Néhány óra és újabb dekódolt üzenet:
“Soon comes the fall / Another great empire/ The fall / The eagle on the horizon/ Join us. /The eagle = Infected/ Will spread his disease / We are the antivirus/ Will protect the world body”
Az első látásra egyértelmű utalások (13 csík és 50 csillag az USA zászlójában, a sas, mint Amerika jelképe) miatt egyre több találgatás kezdett szárnyra kapni. Közben, a lelkes érdeklődőknek köszönhetően újabb és újabb dekódolt üzenetek láttak napvilágot, például:
– E2-E3 D1-F3 F1-C4 F3xF7 : egy négylépéses sakk-matt lépés
– pigpen-rejtjelezés az alábbi mondattal: AD OPPUGNARE HOMINES, ami annyit tesz, célba venni, megtámadni embereket.
– We are the antivirus
– A maszkos alak tenyerére rögzített kis jeladó üzenete :2015THEREWILLBE(THREE)

9ab14686fd256218c128c7d98aca80448d7d0969_1_625x500

A legnagyobb fejtörést a 3-1-2 számok kézjellel való felmutatása és a közben bevillantott szám és betűkódok jelentették. Sok teória létezik, de legvalószínűbb, hogy a 312 és a mellettük felvillantott négyes karakterblokkok összetartoznak, 312 G egy Abwehr Enigma-verzió, a 24-x, 07-g, 06-f tárcsabeállítások, a 23-w pedig a fordító beállítása lehet.

pszichopata_1_GREBB_2-705
A 11B-X-1371 még rengeteg érdekességet tartalmaz, az erről szóló fejtegetéseket pedig még oldalakon keresztül lehetne részletezni, de inkább áttérnék az „online nyomozás” következő fázisára, ami a videó elkövetőinek kilétét kívánta felfedni. A nyomon követhetőség érdekében külön pontokban emelem ki az eddig legnépszerűbb elméleteket.

1. Egy terroristacsoport valós fenyegetése. Eszerint a verzió szerint a 11B-X-1371 valódi fenyegetést tartalmaz, egy vélhetően több országban jelenlévő csoport részéről. Emelett szóltak azok a részletek, amik miatt végülis a videó világhírnévre tett szert: megölni az elnököt, a Fehér Ház koordinátái, járványok és vírusok emlegetése és a több helyen is felbukkanó „you are already dead” mondat. Ez a tézis azonban komoly ellenérvekkel támadható. Egy terrorszervezet nem kockáztatná meg lenyomozhatóságát egy YouTube-csatornán keresztül, valószínűleg nem egy német filmből vágna be képkockákat, ha a nagy nyilvánosság elé akarna állni, inkább meghackelné például egy TV-csatorna élő adását.

2. Valamilyen ügynökség, szervezet toborzóvideója. Sokaknak okkal jutott eszébe ez az ötlet, csakúgy, mint a Cicada3301 esetében. Egy ügynökség az itt elhelyezett nyomok segítségével adja meg egy rejtvény kulcsait, hogy később az ezt megoldók között olyan embereket szervezhessen be, akiknek intelligenciahányadosa és szellemi képességeik megfelelőek az adott célra. Itt is, mint az előző esetben, a legerősebb ellenérv a médiumok használata, hiszen a YouTube és egy svéd techblog nem feltétlenül a legjobb terep egy ilyen célra.

3. Szekta, vagy valamilyen ideológia mentén mozgó csoport /kicsoda Trzy Kropek?
Kézenfekvő volt, hogy a 11B-X-1371 egy olyan csoport műve, akik mondhatni saját ideológiai rendszerrel rendelkeznek, ami nem nélkülözi az erős politikai töltetet sem. Itt érdekességképp megemlítendő Trzy Kropek rejtélye is. Egy Lengyelországban élő illető aetbx Google+ adatlapját böngészve ráakadt annak egy ismerősére, aki Trzy Kropek (három pont) néven fut. A cover photoján egy felirat áll: ZDRAJCA, ami árulót jelent. Ezen a nyomon elindulva talált Facebookon is egy Trzy Kropek nevű felhasználót, aki Varsóban él állítólagosan, ahonnan a csomag származik, amit Svédországba küldtek. Ezek után, tovább menve egy Steam accountot is talált, Trzykropek néven, akinek végignézve az adatlapját kiderült, hogy régebben Pjotrek Lesny (Piotr Lesny) felhasználónévvel volt fent Steam-en, később nevezte csak át magát. A Piotr Lesny + Varsó keresőszavakra ráakadt egy Linkedin-oldalra, ahol kiderült, hogy Piotr egy CDProject (játékfejlesztő csapat)-alkalmazott volt, de kilépett onnan, vagy kirúgták..na, mikor? 2015. májusában, amikor a video először felkerült a netre. Itt már beindult persze a fantázia, sokan ráharaptak és elindultak ezen a vonalon, mi van, ha Piotr-t kirúgták és nem véletlenül, lehet, hogy bekattant, vagy fény derült a különös társaságra, amiben tevékenykedik.

4. Víruskampány. Nagyon sokan vannak, akik úgy tartják, a videó nem más, mint egy ötletes vírusmarketing része, egy nemsokára bemutatásra kerülő film/sorozat/játékkal kapcsolatban. Egyre többen vetették el azt az egyébként logikus feltételezést, miszerint a video a közelgő Dan Brown-filmadaptáció, az Inferno vírusmarketingje lenne, hiszen nyilvánvaló, hogy egy amerikai filmgyártó cég és egy világhírű író nem tesz ilyen kockázatos lépést. A kérdés az, kik azok, akik bevállalnak egy ilyen alkotást, ami a mai világpolitika tükrében akár komoly következményekkel is járhat, tekintve, ha valaki mégis komolyan veszi a „terrorista-gyanút”. Egyre többen kezdtek egy kelet-európai játékfejlesztő csapat irányában kutatni. Nemrégiben ugyanis a Pathologic nevű játék készítésének újabb fázisához érkezett, a Kickstarter-kampány sikeressége után. A játék témáját és világát tekintve teljes mértékben passzol a 11B-X-1371 videóhoz, sőt volt, aki részletesen levezette, kik állnak az akció hátterében.

Sokan a Pathologic-vonalat végigjárva úgy gondolják, a rejtély megoldódott, az alkotók merész játékfejlesztők, céljukat pedig elérték, mivel így-vagy úgy, de rengeteg ember ismerte meg a Pathologic nevét. Mások még továbbra is kitartanak amellett, hogy a helyzet nem ennyire egyszerű, a 11B-X-1371 mögött más dolgok húzódnak. Annyi biztos, hogy akárkik is voltak az alkotók, munkájuk sikeresnek mondható, mivel rengeteg ember fantáziáját mozgatta meg, sőt sokan abban is reménykednek, hogy a videónak lesz folytatása, hiszen emlékezzünk az üzenetre, miszerint: „THEREWILLBE(THREE). Azok, akik erre vártak, nem csalódtak, hiszen pár nappal ezelőtt meg is érkezett az újabb alkotás, tele megfejtésre váró rejtvényekkel..

(Absvrd)

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .