Elhagyott elmegyógyintézetek – Top 5 – Waverly Hills

Elhagyatott elmegyógyintézeteket bemutató sorozatunk újabb epizódja következik, amelyben a Waverly Hills Sanatorium falai közé kalauzolunk el titeket. 

1910-ben járunk, amikor a Waverly Hills Sanatorium először bejegyzésre került, egy olyan intézményként, amely két emeletnyi területen tudja ellátni betegeit. Köszönhetően azonban az ekkortájt tomboló TBC-járványnak a kezdetben 130 beteget elszállásolni képes intézmény hamarosan túl kicsinek bizonyult, így szükségessé vált egy új, nagyobb befogadóképességgel rendelkező épületre.

waverly-hills-sanatorium

Mivel az eredeti, fából készült tartószerkezetet meglehetősen körülményes lett volna bővíteni, az egész intézményt inkább újraépítették, ezáltal 1926-ra egy vadonatúj, a kor mércéi szerint modernnek számító kórház nyitotta meg kapuit. Természetesen a korszerű szó igencsak relatív és viszonyítás kérdése, hiszen a ’20-as, ’30-as években még mai szemmel már szinte primitívnek nevezhető módszerekkel próbálták több-kevesebb sikerrel a TBC-t gyógyítani. Az orvosok úgy vélték, hogy a betegek gyógyulását elősegíti a napfényben gazdag környezet és a természet közelsége, így ennek megfelelően próbálták az intézményt kialakítani. Ebből nyilvánvalóan semmilyen negatívum nem származott, hiszen a mai szanatóriumok jelentős részét is hasonló helyeken tartják fenn, amint azt az elhagyott elmegyógyintézeteket taglaló cikksorozatunk előző fejezetében is olvashattátok.

The-real-Waverly-Hills-Sanitorium

A napsütés és madárcsicsergés mellett azonban akadtak kevéssé barátságos és kellemes kísérleti módszerek a kór gyógyítására. Általánosan bevezetett protokoll, és hivatalosan validált ellenszer nem igazán akadt, a személyzet minden, általa ígéretesnek és hasznosnak vélt módszert bevetett a páciensek szenvedéseinek enyhítésére, ezzel sokszor fokozva a szerencsétlen betegek kínjait. Meglepő dolgokat olvashatunk, ha a korabeli gyógymódok után nemkeresgélünk: voltak, akik azt hitték, segítséget nyújt, ha homokzsákokat helyeznek a betegre, ezzel pressziót kifejtve a tüdőre; egyesek jó ötletnek gondolták kioperálni néhány bordát, míg mások a tüdőlebenyeket kurtították meg. Nem szükséges hozzá egyetemi docensnek lenni, hogy kikövetkeztessük, ezek az eljárások teljességgel hatástalanok voltak, így az elkövetkező két évtizedben a TBC halálozási rátája az egekbe szökött. A helyzetet fokozta egyébként, hogy Kentucky államnak ezen a részén volt a járvány epicentruma, így a megbetegedések száma hatalmas méreteket öltött.

A helyzet 1943-ban vett szerencsés fordulatot, amikor a streptomycin alkalmazásával sikerült megfékezni a betegséget, ennek köszönhetően pedig a helyet a drasztikusan csökkenő betegszám miatt 1961-ben bezárták. 1962-ben viszont újra megnyitotta kapuit a Waverly Hills, ám ezúttal hivatalosan idősek otthonaként volt bejegyezve. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, hiszen ekkor már sok esetben mentális betegeket is elhelyeztek a Waverly Hills falai között. Ez az időszak volt az, amikor a betegek részéről számolatlan panasz érkezett a kegyetlen és embertelen bánásmódot illetően, hiszen sokan az őket ellátó személyzet vegzálásainak voltak kitéve. Ez az éra egészen 1982-ig tartott, majd az ezt követő 18 éven keresztül a hely többször is gazdát cserélt, mígnem 2001-ben akkori tulajdonosa végleg eladta, azóta pedig az épület elhagyatva áll, kitéve az ember és a természet hatásainak.

Ezek után talán joggal felmerülhet a kérdés, hogy mégis miként vált a hely az egyik legtöbb állítólagos paranormális jelenséget produkáló tébolydává. Ismét előkerül a jól ismert aduász, hiszen az ilyen jellegű beszámolókat hitelesnek tartó egyének a hely falai közt több évtizeden át zajló eseményeket teszik felelőssé. Kétség nem férhet hozzá, Waverly Hills falai közt rengetegen lelték halálukat, méghozzá nem olyan módon, ahogyan legtöbbünk távozni szeretne ebből a világból. A számok sok helyen változhatnak: a helyi legendák 60-70 ezer halottról beszélnek, ami nyilvánvalóan barokkos túlzás – a reális becslések valahová 6 és 8 ezer közé teszik az elhunytak számát.

Mindenki tudja, hogy a rengeteg szenvedésről és halálról szóló történetek táptalaján szárba szökkennek a paranormális jelenségeket emlegető kísértethistóriák. Waverly Hills esetében a klasszikusnak nevezhető jelenségek is előkerülnek: kísérteties hangok, maguktól mozgó tárgyak, bizarr, és nehezen megindokolható fényjelenségek, furcsa alakok, fantomok, amiket fényképek és videók örökítenek meg. Azonban az intézmény valódi nevezetessége az 502-es szobának keresztelt helység.nem2

Az 502-es szobában ugyanis 1928-ban egy főnővér felakasztott holttestére leletek. A fiatal, 29 éves nő gyereket várt, tragikus halálának oka pedig a mai napig tisztázatlan. Sokak szerint a megfogant gyermek egy, a kórházban dolgozó – egyébként házas – doktoré vált, így nem zárható ki az idegenkezűség elmélete sem, bár a helyi halottkém öngyilkosságnak könyvelte el az esetet. 1932-ben egy újabb nővér lelte halálát a szobában – ő ezúttal az ablakon magát kivetve okozta önkezűleg saját halálát. Mondani sem kell, hogy a két haláleset óta a szobába lépő emberek furcsa jelenségekről számolnak be: egyesek hangokat hallanak, mások pedig látni vélik a két nővér szellemképét.

További bizarr érdekesség, hogy a járvány idején a felhalmozódó holttestektől egy 500 láb hosszú csatornán keresztül szabadultak meg, mivel a kórház igazgatósága nem akarta, hogy a rengeteg halott látványa tömeghisztériát váltson ki a betegek körében. A hely, amely a rendkívül hangzatos “halálcsúszda” nevet viseli, manapság szintén megmagyarázhatatlan jelenségekről szóló beszámolók alapját képezi.

3855143968_502d06df15

WaverlyHills4

Ha tovább keresgélünk a Waverly Hillst érintő paranormális jelenségek tárházában, vadabbnál vadabb, és egyre hihetetlenebb legendákkal találkozhatunk. Ezekben az állítólagos beszámolókban szó esik szellemképekről, a ház “standard” kísérteteiről, akiknek természetesen már neve is van: így találkozhatunk a szem nélküli Maryvel, a kis Timmyvel, aki vidám labdázásra invitálja az odalátogatókat, valamint a tetőn dalokat éneklő gyerekekkel is.

Nem lepődünk meg, amikor azt olvassuk, hogy a rengeteg parajelenségnek köszönhetően a Waverly Hills 2004 óta rendszeres, szervezett túráknak ad helyszínt, több ezzel foglalkozó műsor is forgatott itt, valamint elárasztották az ide zarándokoló parapszichológusok, szellemvadászok – az ezzel járó anyagi haszonra azt hiszem, felesleges is kitérnünk. Tucatszámra születnek a különféle bizarr videók és fotók, amelyek nyilvánvalóan minduntalan vitát képeznek a szkeptikus és a parajelenség-hívő oldal közt. Abban az esetben is, ha a kísértethistóriákból semmi sem igaz, és minden csupán a képzelet szüleménye, úgy gondolom, Waverly Hills puszta történelmével is groteszk bepillantást nyerhetünk egy letűnt kor sötét fejezetébe.

(Absvrd)

I. rész: Letchworth Village

Be the first to comment on "Elhagyott elmegyógyintézetek – Top 5 – Waverly Hills"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .