Elhagyott elmegyógyintézetek top 5 – II. rész

WaverlyhillssanatoriumFolytatjuk a nemrégiben beharangozott, elhagyott elmegyógyintézeteket bemutató toplistánkat. Fogadjátok sok szeretettel a negyedik helyezettet, amely nem más, mint a Waverly Hills Szanatórium.

A Waverly Hills Szanatórium története a XX. század legelejéig nyúlik vissza. 1910-ben egy egészségügyi létesítményként lett bejegyezve, amely két emeletnyi területen tudta ellátni betegeit. Azonban a TBC- járványnak köszönhetően a kezdetben 130 beteget elszállásolni képes intézmény hamarosan kicsinek bizonyult, így szükség volt egy új, nagyobb befogadóképességgel rendelkező épületre.

waverly-hills-sanatorium

Mivel a kezdeti, fából készült tartószerkezetet meglehetősen körülményes lett volna bővíteni, az egész intézményt inkább újraépítették, ezáltal 1926-ra egy vadonatúj, a korban modernnek számító kórház nyitotta meg kapuit. Azonban ez a korszerűség viszonyítás kérdése, hiszen a ’20-as, ’30-as években még mai szemmel szinte primitívnek nevezhető módszerekkel próbálták a TBC-t gyógyítani. Az orvosok úgy vélték, hogy a betegek gyógyulását elősegíti a napfényben gazdag környezet és a természet közelsége, így ennek megfelelően próbálták az intézményt kialakítani. Ebből természetesen semmilyen negatívum nem származott, hiszen a mai szanatóriumok jelentős részét is hasonló helyeken tartják fenn, mint az az előző részben is már említettem.

The-real-Waverly-Hills-Sanitorium

nem

Ezek mellett azonban akadtak kevéssé barátságos kísérleti módszerek a kórság gyógyítására. Mivel általánosan bevált ellenszer nem akadt, így a személyzet minden létező, általa ígéretesnek gondolt módszert bevetett a páciensek szenvedésének enyhítésére, azonban sokszor ezek a procedúrák fokozták a betegek kínjait. Meghökkentő módon, a gyógymódok közé tartozott a betegek bordái közül néhány kioperálása, homokzsákok ráhelyezése a tüdőre, bizonyos területek eltávolítása a tüdőlebenyekből és hasonló eljárások. Természetesen ezek hatástalanok voltak, így az elkövetkező két évtizedben a halálozási arány az egekbe szökött. A helyzetet fokozta, hogy Kentucky államnak ezen a részén volt a járvány epicentruma, így a megbetegedések száma hatalmas méreteket öltött. A helyzet 1943-ban vett fordulatot, amikor a streptomycin alkalmazásával sikerült megfékezni a betegséget. Ennek köszönhetően a helyet a drasztikusan csökkenő betegszám miatt 1961-ben bezárták. 1962-ben viszont újra megnyitotta kapuit a Waverly Hills, ezúttal hivatalosan idősek otthonaként. Ám ez a név nem teljesen fedte le az intézmény valódi funkcióját, hiszen sok esetben mentális betegeket is elhelyeztek a Waverly Hills falai között. Ebben az időszakban rengeteg panasz érkezett a betegek részéről a kegyetlen bánásmódot illetően, sokan az őket ellátó személyzet kegyetlenkedéseinek voltak kitéve. Ennek az érának 1982-ben szakadt vége, majd 18 éven keresztül többször is gazdát cserélt a hely, míg 2001-ben akkori tulajdonosa végleg eladta, azóta az épület elhagyatva áll, kitéve a vandálok és a természet hatásainak.

Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy miként vált a hely az egyik legtöbb paranormális jelenséggel rendelkező tébolydává. Ennek egyik legfőbb okaként sokan a tömeges halálozást nevezik meg. A fent vázolt helyzet alapján sejthető, hogy a Waverly Hills falai közt rengetegen lelték halálukat, méghozzá nem épp a leghumánusabb és legbékésebb módon. A számok sok helyen változóak, a helyi legendák 60-70 ezer halottról beszélnek, de ez barokkos túlzás, a reális becslések valahol 6 és 8 ezer közé teszik az elhunytak számát.

A rengeteg szenvedésről és halálról szóló történetek ideális táptalaját képezi a paranormális jelenségeknek és kísértethistóriáknak. Sokan számolnak be klasszikusnak nevezhető dolgokról, amely egy átlagos, ilyen témával foglalkozó horrorfilm kelléktárába is tartoznak. Kísérteties hangok, maguktól mozgó tárgyak, bizarr és nehezen megindokolható fényjelenségek, fényképeken és videókon megörökített furcsa alakok, fantomok, a látogatókat inzultáló, láthatatlan entitások. Az 502-es szoba az intézmény – ha lehet ilyet mondani- leghírhedtebb pontja.

nem2

1928-ban egy főnővér felakasztott holttestére leltek a helységben. A 29 éves nő terhes volt, halálának oka pedig a mai napig tisztázatlan. Sokak szerint a megfogant gyermek egy, a kórházban dolgozó, egyébként házasságban élő doktortól volt, így nem zárható ki annak idegenkezűsége sem, bár a helyi halottkém öngyilkosságnak könyvelte el az esetet. 1932-ben egy újabb nővér lelte a szobában halálát, ő az ablakon kivetve vetett véget életének, ennek oka a mai napig nem ismert. A két haláleset óta a szobába lépő emberek furcsa jelenségekről számolnak be. Sokan hangokat hallanak, amik távozásra szólítanak fel, egyesek pedig látni vélik a két nővér szellemképét.

A járvány idején a felhalmozódó holttestektől egy 500 láb hosszú csatornán keresztül szabadultak meg, mivel nem akarták, hogy a rengeteg halott látványa tömeghisztériát váltson ki a betegek körében. A hely, amely a rendkívül hangzatos halálcsúszda-nevet viseli, manapság szintén megmagyarázhatatlan jelenségekről szóló beszámolók alapját képezi.

3855143968_502d06df15

WaverlyHills4

Mindezek mellett többen számoltak be egy idős hölgy szellemképéről, amint a bejárati ajtón kiszaladva segítségért kiáltozik. A szemtanúk szerint a nő végtagjairól állítólag láncok lógnak, csuklóiból pedig vér csöpög. Mivel a kórház rengeteg gyereket is ellátott, így azok kísértettörténeteiből sincs hiány. Ezek közül a leghíresebbek a folyosókon kísértő Mary, akinek állítólag nincsenek szemei, Timmy, aki labdázásra invitálja az odalátogatókat (az állítólagos mozgó labdáról videók is készültek), valamint a tetőn dalokat éneklő gyerekek.

A rengeteg parajelenségnek köszönhetően 2004 óta rendszeres, szervezett látogatásoknak ad helyszínt, több ezzel foglalkozó műsor is forgatott itt, valamint elárasztották az ide zarándokoló parapszichológusok, szellemvadászok. Tucatszámra születnek a különféle bizarr videók és fotók, amelyek minduntalan vitát képeznek a szkeptikus és a parajelenség-hívő oldal közt. Akármi is az igazság a történetek mögött, a Waverly Hills még kísértethistóriák nélkül is hátborzongató hely, torz emléke egy mára már letűnt kornak.

(Absvrd)

I. rész: Letchworth Village

Be the first to comment on "Elhagyott elmegyógyintézetek top 5 – II. rész"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..