Elhagyott elmegyógyintézetek top 5 – III. rész

Pennhurst2-575x421Tovább folytatódik a hírhedt elmegyógyintézeteket bemutató sorozatunk, következzen a lista harmadik helyezettje, ami nem más, mint az Pennhurst State School and Hospital.

A pennsylvaniai törvényhozó testület 1903-ban engedélyezte egy olyan intézmény létrehozását az állam keleti régiójában, amelynek elsődleges feladata a fogyatékkal élők és az epilepsziás megbetegedéssel küzdők ellátása lett volna. A tettrekészség szembetűnő volt, hamarosan egy felmérés keretein belül becslések születtek arról, mekkora férőhelyre lenne szükség, hogy a terület speciális ellátásra szoruló állampolgárait elláthassák. A már a határozat évében megkezdődő grandiózus munkálatok öt évig tartottak, a Pennhurst State School and Hospital pedig 1908 november 23-án megnyitotta kapuit. Hogy képet kapjunk a vállalkozás komolyságáról, érdemes néhány adatot átftuni, a Pennhurst paramétereit illetően. A 120 holdnyi földön elterülő 62 nagy épületet egy külön csatornahálózat kötötte össze, Pennsylvania állam pedig külön vonatállomást hozott létre, Pennhurst Station néven, amely biztosította az épületek működtetéséhez szükséges nyersanyagok zökkenőmentes szállítását.

pennhurst-asylum-bill-berry-

A Pennhurst fő célja leginkább a mentális, idegrendszeri és/vagy pszichés megbetegedésekkel küzdő felnőttek és gyerekek megfelelő elszállásolása, ellátása és oktatása volt. Az első pácienst már nem sokkal a nyitás után befogadták, négy év múlva pedig a Pennhurst már különböző okok miatt túlzsúfoltsággal, helyhiánnyal küszködött. A helyi államigazgatási szervek nyomásának kénytelen-kelletlen engedve ugyanis az intézet befogadott menekülteket, árvákat, valamint börtönbüntetésüket töltő egyéneket is. A bentlakókat három részre osztották, az átláthatóság kedvéért: külön csoportot képeztek a mentálisan, a fizikálisan sérültek, valamint – némileg abszurd módon – a fogászati problémákkal küzdők. Ennek értelmében például az ide kerülő gyerekek nagy része komoly testi és/vagy szellemi fogyatékkal élő volt. Fontos tudni azonban, hogy a Pennsylvaniában akkor érvényben lévő törvények szerint a szellemi fogyatékosokra afféle potenciális bűnözőként tekintettek, így ennek megfelelően is kezelték őket.

PHgroup

hqdefault

Az idők során a Pennhurst egy valódi földi pokollá változott, amelyekre az évtizedek elteltével fokozatosan derült fény. A végső leleplezés pedig 1968-ban következett be, az NBC-n bemutatott Suffer the Little Children című dokumentumfilm sokkolta a közvéleményt. Az embertelen körülmények közt tartott páciensekről készült képsorok bemutatták, miként tengetik napjaikat azok, akiket rossz sorsuk az intézmény falai közé vetett. 1977-ben a hajdan itt élő Terry Lee Halderman teregette ki a szennyest egy bírósági eljárás során, ezek után azonban még kilenc évnek kellett leperegni, mígnem 1986-ban a Pennhurst végleg bezárta kapuit.

Newspaper-Full-Page-1972

A rengeteg dokumentáció, a bírósági eljárások alapján összeállított leírások valódi kínzókamrát tárnak fel az olvasó számára. Mint kiderült, az itt dolgozó személyzet pszichotróp szerekkel kezelte a pacientúra egy részét, a személyzet brutális büntetésekkel és elrettentő erejű módszerekkel tartotta rettegésben a betegeket. A beszámolókban szó esik komoly fizikai bántalmazásról (nem volt ritka a szíjjal való verés, de sokszor a betegeket úgy összeverték, hogy néhány csontjuk vagy foguk látta kárát), nemi erőszakról, lelki terrorról egyaránt. A higiéniai viszonyok is elrettentőek voltak, emellett már szinte csak hab a tortán, hogy egyeseket madárkalitka-jellegű ketrecekben tartottak, mivel úgy gondolták, ott nem okoznak több gondot senkinek.

Bár napjainkban a Pennhurst már rég nem üzemel, a helyiek közvéleményében rossz helyként van számon tartva, sok szülő megtiltja gyerekeinek, hogy az egykori kórház romjai közé merészkedjenek, mondani sem kell, hogy rengeteg bizarr eseményről számolnak be, különös hang- és fényjelenségek kíséretében – bár ezeknek a történeteknek a valódiságáról a vélemények finoman szólva is megoszlanak. Mivel a hasonló, groteszk történettel rendelkező helyek mára már a szórakoztatóipar részeivé is váltak sok esetben, így a Pennhurst is látogatók százait vonzza, hogy borzongató élményeket éljenek át az egykor nagyon is kézzelfogható kínokat rejtő épület maradványai közt.

event_216373432

pennhurst

A cikkben említett dokumentumfilmet, amennyiben felkeltette az érdeklődéseteket, ITT tekinthetitek meg.

(Absvrd)

Be the first to comment on "Elhagyott elmegyógyintézetek top 5 – III. rész"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..