X-Akták – 10×02

60141f2c332454488c7e8820f22ea8a2_largeA második epizód első percei a Nugenics Technology főhadiszállására kalauzolták el a nézőt, ahol szemtanúi lehetünk egy katasztrófába torkollott céges egyeztetésnek. Dr. Sanjay ugyanis képtelen elviselni azt az elviselhetetlen, fülsüketítő sípolást, amit kizárólag ő hall, így öngyilkos lesz, drasztikus módját választva ezzel kínjai enyhítéséül. Mulder és Scully a helyszínen vizsgálódva hamar rájönnek, hogy a Nugenics Technology  különös háttértevékenységei összefüggésbe hozhatók a kutató halálával…

THE X-FILES: Guest star Chris Logan in the "Founder's Mutation season premiere, part two, episode of THE X-FILES airing Monday, Jan. 25 (8:00-9:00 PM ET/PT) on FOX. ©2016 Fox Broadcasting Co. Cr: Ed Araquel/FOX

Varin: Már az első rész is elnyerte a tetszésemet, habár amilyen negatív kritikákat olvastam a pilottal kapcsolatban, azokkal is itt-ott egyetértettem. Én magam is úgy vélekedtem, hogy az X-Akták-univerzumtól szokatlan első epizódot kaptunk, ám az új nem feltétlenül rossz, csak más. Ennyi év után, megöregedő szereplőkkel ugyanott folytatni nem lehet, nem is kell.

Viszont a második rész. Hú, ez tényleg iszonyatosan jól sikerült, még ha itt sem szenvedtünk hiányt cselekményből, itt is el voltunk látva konteókból és ez sem olyan volt, mint amilyet kilenc éven keresztül néztünk. Nem csak a misztikus felvezetés, az izgalmas válaszok emelték magasra a második rész színvonalát, de Scully és Mulder fantomemlékei és képzelgése annyira gyönyörűen és ötletesen volt megcsinálva, hogy elégedetten csettinthettem a “lefújást követően”.

vlcsnap-2016-01-27-18h21m04s231

Egyetértek azokkal a véleményekkel, amelyek szerint sokkal élvezhetőbbek, sokkal komplexebbek az új évad történései azok számára, akik hardcore fanatikusok, akik tudják, mi történt Wiliammel, akik tudják, kicsoda a Cigarettás és akik ismerik Dana és Fox kapcsolatát. Sajnos még alig kezdődött el a sorozat, máris vészesen közeledik a vége… De ha ilyen színvonalon folytatják kedvenc ügynökeink, akkor a örömteli négy epizód vár még ránk.

Absvrd: A kifejezetten tetszetős és színvonalas kezdés után úgy gondolom, mindenki elégedett lehet a folytatással is, hiszen mindent megkaptunk, ami egy igazán jó X-Akták-epizódhoz szükséges. Az érdekes ügyhöz remekül passzoltak Mulder és Scully magánéletének elemei, mégsem csapott át az egész rész a páros személyes drámájába.

THE X-FILES: L-R: Mitch Pileggi, Gillian Anderson and David Duchovny in the "Founder's Mutation season premiere, part two, episode of THE X-FILES airing Monday, Jan. 25 (8:00-9:00 PM ET/PT) on FOX. ©2016 Fox Broadcasting Co. Cr: Ed Araquel/FOX

A pilot-hoz hasonlóan itt is több szempontból áradozhatnék az epizódról, de optimistán állok hozzá a folytatáshoz, így nem szeretném, ha mindegyik rész kritikája szinte ugyanazokat a mondatokat tartalmazná. Összegezve tehát: ha minden ebben a mederben halad tovább, azt hiszem, senkinek sem lehet oka majd panaszra a plusz évad értékelése során.

Eyescream: Ahogy azt a készítők az első részt megelőző werkfilmben elmondták, az összeesküvés egy percre nem állhat meg! Így történt, hogy egy misztikus haláleset körüli rejtélyből indított második epizód a végére egy újabb (részben már ismerős) fergeteges konteo-ba csap át, közben pedig közelebbről is megismerhetjük Mulder és Scully magánéletének eddig homályba vesző részleteit. Nem mondom, komplex és jól szerkesztett rész, de engem valahogy annyira most nem hozott lázba.

xfilesrecap2

Be the first to comment on "X-Akták – 10×02"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .