X-Akták – 10×03

60141f2c332454488c7e8820f22ea8a2_largeAz új évad harmadik epizódja némileg eltér az előző kettőtől. Egy erdőben történt különös gyilkossági ügyben nyomoz Scully és Mulder, amelynek elkövetőjét már az első percekben láthatjuk. A bizarr külsejű lény megjelenéséből és a szituációból sejthetjük, hogy ezúttal egy kevéssé komoly hangvételű résszel van dolgunk, amely során komikus kalandokon keresztül vezet az út az ügy megfejtéséhez. A humoros jelenetek mellett  még jónéhány elrejtett utalást is kaphatnak a sorozat igazi fanatikusai. Érdekesség, hogy némileg szokatlan módon Scully mutat nagyobb érdeklődést a titokzatos lény mibenléte iránt, Mulderen pedig  olykor erőt vesz a csüggedtség, a paranormális jelenségek éveken át tartó, sokszor hiábavaló és zsákutcába vezető kutatása után…

BN-MJ175_xfiles_G_20160130205637

Varin: Queequeg visszatéééééért! Jó, tudom, csak említés szintjén hallottunk újra Scully harmadik évados kutyájáról, de ahogyan Jonesy macska az Alienben, úgy Queequeg is egy amolyan kultuszlény lett az X-Aktákban. Nyugodjon békében így utólag is…

Már amikor először olvastam arról, hogy lesz egy humoros epizód, teljesen biztos voltam benne, hogy a készítők megnézték, melyik is az IMDb-n a legnépszerűbb epizód, és ez bizony a Rossz vér, amely nekem is személyes kedvencem. Ennek megfelelően a harmadik rész stílusa is nagyon hasonló, kicsit abszurd, kicsit szórakoztató, szerethető, megmosolyogtató. Az X-Akták-univerzumra amúgy is mindig jellemzőek voltak a hirtelen váltások, sokszor következett komoly, letargikus téma után valami könnyedebb, lazább történet, amelyhez persze a Mulder és Scully között lévő alapvető nézetkülönbség mindig tökéletes táptalaj volt.

THE X-FILES:  L-R:  David Duchovny and Gillian Anderson in the "Mulder & Scully Meet the Were-monster" episode of THE X-FILES airing Monday, Feb. 1 (8:00-9:00 PM ET/PT) on FOX.  ©2016 Fox Broadcasting Co.  Cr:  Ed Araquel/FOX

Érdekesség egyébként, hogy az epizód elején látható Tyler Labine szerepelt is abban a részben, amelyben Queequeg kimúlt, de persze ez tudvalévő volt, hogy tele lesz Easter Eggel ez a rész, ahogyan az egész sorozat is. Engem nagyon szórakoztatott a Mulder & Scully Meet the Were-Monster, a maga visszafogott társadalomkritikájával, Mulder útjával a tagadáson át a felismerésig és végül persze Queequeg megemlítéséig. Igazán x-aktás volt, igazán szerethető.

Absvrd: Az esetek nagy többségében előfordul, hogy filmek értékelése során Varin kollégával szinte ugyanúgy látjuk a dolgokat, ez pedig a kritikákon is meglátszik. Rosszindulatúbb emberek akár háttérben zajló konspirálást is gyaníthatnának a gyakran egyező vélemények miatt, azonban a mai epizód ennek megcáfolására kiváló lehetőség lesz. Bár tudtam, hogy a hat rész közül az egyik lényegesen lazább hangvételű lesz, valahogy másként képzeltem el.

xfiles12

Az X-Akták sokszor nem volt mentes a humortól, elég csak Mulder cinikus stílusára gondolni, de természetesen akadtak kifejezetten viccesnek szánt részek a kilenc évad során is. Részemről az ilyen stílusú epizódok közül az Esőkirály volt az abszolút favorit, ami telitalálatnak bizonyult annak idején. Ezzel ellentétben, az új évad jelenlegi epizódja valahogy nem hozta az elvárt szintet, persze ez csak egyéni vélemény. Pozitívumként emelném ki a rejtett visszautalásokat a sorozat régebbi részeire, valamint a némileg talán szokatlan szerepcserét Mulder és Scully az ügyhöz való hozzáállását illetően.

Be the first to comment on "X-Akták – 10×03"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .