ParaHelyek – Glamis Castle

Glamis 150Az elmegyógyintézetek mellett a kísértethistóriák melegágyát talán leggyakrabban a különféle, meghökkentő, vagy épp bizarr történetekkel rendelkező ódon kastélyok, várak adják. Mint a tébolydák esetében is, az ok hasonló: valamilyen tragikus vagy horrorisztikus események ihletik ezeket a mendemondákat, amelyeknek valóságalapjáról vagy hitelességéről természetesen a vélemények megoszlanak.

Természetesen ezekről mindenki saját világnézete szerint ítélkezhet, azonban biztosan állítható, hogy némelyik ilyen hely még azok számára is hátborzongatóan érdekes lehet, akik semmilyen mértékben nem hisznek a kísértettörténetekben.

Glamis-Castle

A Skóciában található Glamis Castle Britannia egyik leghírhedtebb kastélya, amelynek története az 1300-as évekig nyúlik vissza. II. Róbert skót király 1372-ben a területet a Bowes-Lyons családnak adományozta, akik immár több mint hatszáz év elteltével is büszke birtokosai a kastélynak, a hely pedig bővelkedik a bizarr történetekben. A Glamis Castle mondhatni „házi kísértete” a Szürke Hölgy névre hallgat. A monda szerint a lény Janet Douglas szelleme, akit 1537-ben égettek el máglyán. A vádak cselszövésről, király elleni merénylet tervéről szólnak, ám jóval valószínűbb, hogy a háttérben egyéb, politikai indítékok húzódtak. A helyi folklórban szerepel még egy bolyongó, nyelv nélküli női alak, illetve egy kétszáz évvel ezelőtt, sanyarú körülmények közt rabszolgaként itt élő fekete fiú szelleme is.

06DiningRoom

A Szürke Hölgy mellett azonban egy másik híres legenda Earl Beardie-hez kötődik. A történelem őrült és kegyetlen emberként tartja számon Beardie-t, aki Jakab király ellen is fellázadt. A monda szerint egy nap az earlt vendégül látták a kastélyban, aki miután kellően lerészegedett, kártyázni szeretett volna, azonban, mivel vasárnap volt, senki sem akarta a napot szerencsejátékokkal megszentségteleníteni. Beardie éktelen haragra gerjedt, és közölte, hogy még magával az Ördöggel is kártyázna, ha már a kelletlenkedő háznép nem hajlandó. Ezek után egy fekete ruhás idegen kopogott az ajtón, és jelezte, hogy játszani szeretne. A zárt ajtók mögött zajló kártyapartit egy kíváncsi szolga meg szerette volna lesni, de amint a kulcslyukon át kémkedni kezdett, szemét kiégette egy fénysugár, az earl pedig őrjöngve rontott ki a szobából, amiért megzavarták a játékot. Mire visszatért, az idegen eltűnt, magával vitte Beardie lelkét is, aki azóta is végtelen játszmákat bonyolít le a kastély egyik szobájában a Sátánnal.

A Glamis sötét titkai azonban ezzel még nem érnek véget, szó esik egy rejtett szobáról, ami szörnyű történettel rendelkezik, mivel egy “szörnyeteg” egykori otthona. 1821-ben a tizenegyedik earl fia torzszülöttként jött világra. A kegyetlen apa, hogy elrejtse fel nem vállalt gyermekét, azt hazudta, hogy az újszülött meghalt, és egy titkos terembe záratta, gyakorlatilag halálra ítélve ezzel a szerencsétlent. Azonban a monda szerint a gyermek túlélte a megpróbáltatásokat, és gigászi erőre tett szert, élettartama pedig jócskán meghaladta a normális emberi kort, megnehezítve ezzel a família életét.

Glamis-Family-Portrait

A hagyomány szerint a család minden örökösét beavatják a titokba, ami azzal jár, hogy megmutatják neki a rejtett szobát, amint az illető betölti huszonegyedik életévét. Létezik egy verzió, ami szerint a kastély egyik felújítása során egy munkás véletlenül rátalált a teremre; hogy hallgatását megvásárolják, hatalmas mennyiségű pénzt kapott, amiért cserébe el kellett hagynia az országot.

Crypt

Staircase

Sokak szerint a Glamis Castle zilált történelméért egy ősi átok a felelős, amelyet hosszú évszázadokkal ezelőtt Sir John Lyon szabadított a családra azzal, hogy értékesített egy rendkívül régi kelyhet, amelynek az idők végezetéig Forteviotban kellett volna maradnia. Érdekesség, hogy a Glamis Castle még Shakespeare Macbethjében is szerepet kap, bár az időbeli eltérés miatt mindez csupán a fantázia műve, hiszen a Macbeth eseményei a XI. században játszódnak, amikor a kastély még nem épült fel.

(Absvrd)

Be the first to comment on "ParaHelyek – Glamis Castle"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .