Megan is Missing (2011)

megan-is-missing-picAz első Horror-Mirror Blogra írt kritikám… No, de nem ezért ráz ki a mai napig ettől a filmtől a hideg. Biztosan mindenkinek vannak olyan kedvencei, amelyek óriási hatással voltak rá, de egyszerűen nem vitte rá a lélek, hogy többször megnézze, éppen annak témája, képi világa, hangulata, komolysága miatt. Na, ezeknél a filmeknél jelenthetjük ki bátran, hogy elérték a céljukat, hatottak ránk. Nem tagadom, nekem ez a Megan is Missing volt. 2012 nyarán láttam először és utoljára Michael Goi filmjét, de most ismét nekifeküdtem.

Sokat gondolkodtam már azon, hogy mi tesz egy horrort félelmetessé. A kibelezések, idétlen jump scare-ek rám nincsenek semmilyen hatással, előbbitől nem borzadok el, utóbbi csak bosszant, mintsem szórakoztat. Ha két dolgot kéne kiemelnem, az egyik az ismeretlentől való félelem, a másik pedig az emberközeliség, az életszerű ábrázolás lenne. A Megan is Missing attól lesz tökéletes, hogy mindkét elem megvan benne.

megan_is_missing_2

A történet középpontjában a 14 éves Megan és Amy állnak, akik élik a fiatalok szokásos, olykor kegyetlen életét. Megan a nagyszájú, népszerű, laza csaj, míg Amy a tökéletes ellentéte. A manapság oly’ divatos internetes társkeresés révén ismerkedik meg Megan egy Josh nevű deszkás sráccal, aki hamar az ujja köré csavarja a naiv tinit. Ám megbeszélt találkozójukat követően Megan nem ad magáról életjelet, így a hatóságok hamar elkezdenek nyomozni az ügyben.

A cselekmény egy igen erőteljes és rendkívül eltúlzott kritikával él a fiatalok felé. Habár kétségtelenül nagy problémát jelent a tinik körében az alkohol- és drogfogyasztás, valamint az úgynevezett cyberbulliing, talán a 14-15 évesek körében ez annyira még nincs jelen, mint ahogy Michael Goi rendező elénk tárja. A felvezetés tehát habár kissé nehezen komolyan vehető, mégis rávilágít arra, miért is nehéz manapság a fiatalok élete, hogyan teszi tönkre őket a megfelelési kényszer egymásnak és maguknak. Ezen kívül is van hibája a Megan is Missingnek, de én butaságnak tartanám a két fiatal lányszínészt különösen negatív jelzőkkel illetni a színészi játék miatt.

mim being held hostage

Az eltűnés körülményeinek kivizsgálása, valamint a nyomozás alapvetően egy visszafogott, lassabb hangulatot ad a filmnek, amelyből aztán egyik pillanatról a másikba ugrunk után a film végi 22 perces őrülethez. Ez tényleg kizárólag felnőtteknek ajánlott, a naturalista megjelenítést, a kegyetlenséget és az utolsó pár perc drámáját felvonultató képsorok ugyanis az edzett horrorfanatikusok számára is megterhelőek lehetnek.

A mű alapvetően found footage-stílusban készült, így mobiltelefonok, kamera archív felvételeit látjuk, valamint televíziós műsorok révén értesülünk a nyomozás aktuális állásáról, de a képi megjelenítés a legtöbb esetben statikus, így a kézikamerás stílus ellen elsőként felrótt kritika nem érvényesül, nincsenek meg az idegesítő rángások, rázkódások.

556full-megan-is-missing-poster

Az American Horror Storyban és a Salem című sorozatban is dolgozó (főleg fotósként) Michael Goi-nak ez volt az első igazán nívós rendezése, és azóta is csak három AHS-epizódban vállalt rendezői szerepet. Ennek ellenére bizony a Megan is Missing egy profin elkészített, elképesztően hatásvadász, ám éppen emiatt hatásos film is. Valóságalapja miatt megrázkódtató, az embert csontig hatolóan megérinti és elborzasztja, mondanivalója pedig tiszta és egyértelmű. Talán nem is véletlen, hogy több országban betiltották a vetítését. Rám második megtekintésre is komoly hatással volt, így jó szívvel tényleg csak azoknak ajánlanám, akik edzettek már a pszicho-horrorok világában, és nem félnek berakni egy rajzfilmet vagy vígjátékot a Megan után, hogy lenyugtassák lelküket.

Értékelés: 9/10

(Varin)

youtube-logo

imdb-share-logo

7 Comments on "Megan is Missing (2011)"

  1. Ajánlom a “Szerb film” című filmet ha ezt sokkolónak találtad 😀

  2. Teljesen egyet értek a cikk íróval. Láttam már szerintem 1000-2000 horror filmet biztosan és nagyon kevés tudott mély nyomot hagyni bennem. Utoljára a Mártíroknál éreztem ilyet mint ennél. Az az utolsó 20 perc bizony tényleg rendesen szétszed, pedig engem nagyon kevés dolog tud már meglepni ebben a műfajban. Külön érdekes, én is kb 2012ben láttam, tetszett is de azóta sem néztem újra. 🙂 A szerb film szerintem inkább nevetséges mint sokkoló.. Na az például csak az értelmetlen brutalitásával próbál “sokkolni”. Engem nem tudott.

  3. Amikor a végéhez közeledte, vagyis átestem pár jeleneten abból a bizonyos 22 percből,először azt hittem, énvagyok ilyen puding, de nem.
    Örömmel olvasom, hogy edzett horror-fanatikusokkal is elbánhat.
    És igen, szinte szomjazza az ember lelke hogy egy disney mesefilm kis mucicukiságai ugráljanak előtted, kék, meg pink meg mittudomén, hogy valahogy elfedjed azt a képet, ami szétborzolta az idegeidet.
    Igen, vannak túlzások, de nagyon régen nem éreztem már ezt,
    hogy film ilyen hatással bír még lenni rám….

  4. Neeee nemar 😀 Most nezem pont, delelottos melobol estem haza 3-kor es mivel reggel is kelek hajnal 4-kor valamkvel ebren kell magam tartani. Es hat gondoltam egy jo kis horror, arra csak nem alszom be, de most total beparaztam. 😀

  5. Na, tulvagyok rajta. Es durva, mert menet kozben eszembe jutott hogy fiatal kis fruskakent anno en is a cset.hu-n logtam es akar en is lehetnek az aki a SPOILER…………………………………../hordoban rohad/. Mondjuk engem ez a jelenet razott meg a legjobban…..nem mondom hogy rossz, de nem is a legjobb film. Azert tetszett. Inkabb lelki, pszichologiai hatasa van. Durva.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .