Darker than Black 2 (2010-2009)

darkerthan2_thumbFurcsának tűnhet, hogy elsőként a később elkészült OVA-ról beszélek és nem a második évaddal, de ennek az az oka, hogy ez egy négy részes előzménytörténet, amely összeköti a két cselekményt. Ezért döntöttem úgy, hogy egyszerűbb előbb pár szóban erről is megemlékezni. Nem sok minden fér bele ilyen rövid időtartamba, úgy gondolhatnánk, de jelen esetben igencsak velősre sikeredett, illetve sok mindent megmagyaráz a második szériához.
A Gaiden szó egyébként spin-offot jelent, bár megtekintve ezt azért nem állítanám róla.

Darker than Black: Spin-off aka. Kuro no Keiyakusha: Gaiden (2010)

DBGaiden

Ahol a Darker than Black befejezte, körülbelül onnan folytatódik a Gaiden: Hei és Yin menekülnek Tokyoból. Ebbe tekinthetünk bele az első részben, ahogy a Szindikátus Contractorjai próbálják tőrbe csalni, elfogni őket. Illetve szemtanúi lehetünk Yin ébredési folyamatának is. A Báb ugyanis egyre inkább öntudatra ébred, fejlődik és önálló akarattal is képes dolgokra, amelyeket előtte nem tudott megtenni. Majdnem hogy egy Contractor erejével vetekszik a tudása.
Erre főleg akkor lesz szüksége, mikor támadás éri őt, illetve mikor Heit kell megvédenie. Viszont analitikus gondolkodása nem változik, csupán érzelmei kezdik el befolyásolni.

Gaiden

Erről szól a négy rész, hogy hogyan válnak el útjaik és mi történt addig, míg a Grim Reaper ismét munkába állt, hogy visszaszerezze Yint. Nagyon érzelemdús kaland ez és rengeteg információt szerezhetünk a Contractorok és a Szindikátus hátteréről és a szétszóródott ügynökökről, valamint a próféciáról és az eseményekről, melyek az első évadban emlegetett pusztuláshoz vezettek. Yin és Hei viszonya itt kap erős hangsúlyt, bár a sorozatban már észrevehettük, hogy nem szokványos BábContractor kapcsolat van közöttük. Alapvetően a BK-201-es eléggé önfejűen viselkedik a többiekhez képest. Ezért is jeleztem már az idején, hogy fontosnak tartom, hogy előbb ezt nézzük és utána a második évadot. Cselekmény és magyarázat szempontjából is kihagyhatatlan.

DBGaiden2

A rendező itt is Tensai Okamura volt, a zenét viszont Yasushi Ishii szerezte (Hellsing, Darker than Black: Gemini of the Meteor).

Értékelés: 9/10

Darker than Black: Gemini of the Meteor (2009)

A konkrét események felvázolása helyett át is ugranék a második évadra, mely már Oroszországban, Szibériában kezdődik. Heit kidobták a Szindikátusból és üldözik, így a CIA-hoz csatlakozott annak reményében, hogy megtalálhatja Yint. Oreille csábította át a férfit és most ő ad neki mindenféle küldetéseket. Persze Hei elsődleges célja érdekében képes faképnél hagyni bárkit. Ezt már eddig is tudhattuk róla, azonban a Bábjához sokkal erősebben kötődik, mint bárki a többiek közül, hiszen nem csupán eszközként tekintett rá. Így a szokványos zabálás mellett erősen alkoholista életmódot folytat, ami meglepő módon nem nyomja rá a bélyegét teljesítőképességére, annál inkább szociális viszonyára társaival. Persze ismerve az előtörténetet korántsem meglepő, hogy igyekszik érzelmileg távol tartani magát mindenkitől.
Mao most egy repülőmókus formájában segíti őt. Az első évadból megismert Júliust rendelték ki a CIA-től Bábnak a férfi mellé.

DBG1

Viszont a kaland igazából nem velük indul, hanem visszaugrunk a múltba, a Contractorok eredetéhez. Suou Pavlichenko a történet főhőse, aki apjával, Mikhaillal és ikertestvérével, Shionnal pont kint táboroztak Szibériában, amikor a meteor becsapódását követően Shion Contractorrá vált. Ezért évekkel később Hei, a CIA, az MI-6 és a Szindikátus is igyekszik levadászni őket. Itt kapcsolódunk bele a történetbe.

August

Hei-t azért küldték, hogy Shiont elvigye a CIA-hez, de saját célja is van, hiszen Yint keresi. Ezért mikor rájön, hogy elmenekült a fiú, egyszerűen megöli a férfit, hiszen nem tud értelmes információt kiszedni belőle, így semmi szüksége rá, hogy mások is kikérdezhessék és esetleg őt is utolérjék. A zűrzavart kihasználva érkezik Április is, aki segít a lánynak elmenekülni. Egyikőjük sem sejti, hogy Hei időközben végzett Suou apjával és fogalmuk sincs, hova tűnhetett Shion.

Gemini

Suou úgy tűnik, hogy maga is Contractor, ezért Hei végül nem öli meg, hanem magával viszi, hogy kitanítsa. A lány eléggé makacs és nem igazán akar úgy viselkedni, ahogy neki kellene, azonban minden jel arra mutat, hogy nagy ereje van. Kiderül, hogy céljuk azonos: Tokyoba kell eljutniuk, ahol Shion, illetve Yin várja őket. Furcsa kapcsolat alakul ki közöttük. Hei is erősen megváltozott és a lány újabb irányba tereli őt. Nem szeretne kötődni hozzá, mégis megkedveli. Suou pedig lassan elveszíti érzelmeit és megpróbál úgy viselkedni, mint a többi Contractor, azonban a férfit egyre jobban emlékezteti Yinre. Vajon ez véletlen vagy a Báb felébredése valamilyen új folyamatot indított el és már nincsenek szigorú következmények? Lehet, hogy kevesebb árat kell a képességekért fizetni, de az is lehet, hogy csak az elkerülhetetlen vég előszele ez az egész.
Misaki Kirihara a Szindikátus után nyomoz, szeretné leleplezni őket. És persze keresi a híres sorozatgyilkost, a Grim Reapert, akiről már tudja, hogy Hei-jel azonos.
Nincs egyszerű dolga senkinek sem. A világ és a Contractorok élete is megváltozott. Bekövetkezik-e egy új katasztrófa, megvalósul-e a prófécia? Egyáltalán biztosan jól volt értelmezve? Mi történik, ha a kapuk bezáródnak? Tényleg eltűnnek a képességekkel megáldottal vagy csak ismét közönséges emberré változnak? Mit akar pontosan a Pandora? Mit akar Yin? Képes lesz-e Hei megölni a Bábot, mielőtt az emberiség elpusztulna? Milyen áldozatra lesz szükség? És mi a szerepe mindebben Suounak és családjának?

Power

Az anime címében a Gemini of the Meteor egyszerre utalhat az ikrekre és a csillagképre is. Ezzel kitűnően játszik a sorozat. Egyébként újdonsággal is megajándékoznak minket vizuálisan és ez azért meglepő, mert ugyanaz a gárda készítette ezt is. Valamiért a Tsubasa: Reservoir Chronicle című animét juttatják eszembe Suou ébredései.

A végkifejlet itt sem egyszerű és a döntések nem hozhatóak meg könnyen. Túl sok az érzelem egy olyan lény számára is, amelyet elvileg ilyesmi nem befolyásol. Miként a tóba ejtett kavics, úgy kavart hullámokat a szereplők lelkében mindaz, ami az első évad végén történt. Mindenki kénytelen változni és beállni az egyik oldalra. Ez nem mindig egyszerű és nem mindig egyértelmű. Van, aki a szélsőségek mellett dönt és ezért ereje végül elnyeli. Van-e olyan sors, amely nem befolyásolható és létezik-e eleve elrendeltetés? A próféciák mit jelentenek valójában? Akit érdekel a történet lezárása, annak szeretettel ajánlom ezt az animét, hiszen tökéletes befejezés a Darker Than Black-hez.

Értékelés: 8/10 

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Darker than Black 2 (2010-2009)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .