Millennium (1996-1999)

80787_1300x1733Úgy gondolom, kevés olyan sorozatról tudunk a sci-fi/horror kategóriában, amely akkora rajongótáborral rendelkezik, mint az X-akták. Az új évaddal újabb rajongókat szerző kultusz-sorozat atyjának, Chris Carternek a nevéhez fűződik azonban egy hazánkban kevéssé ismert sorozat, a Millennium három évadának megalkotása is.  

A mindössze három szériát megélt sorozatot 1996 és 1999 között tűzték először műsorra, amikor még Mulder és Scully története javában zajlott, tehát nem egy utólag elkészített, egyfajta kitoldása az X-aktáknak. A történet Frank Black, egy profilozó nyomozó életére fókuszál, aki az FBI-nál dolgozott, a cselekmény idején pedig szabadúszóként tevékenykedik. Tanácsadóként segíti egy titkos társaság munkáját, ami a Millennium Csoport névre hallgat. A csoport mintegy kétezer éves múlttal rendelkezik, valódi céljai pedig csupán a beavatottak és a hozzájuk közel állók előtt világosak,  de leginkább a Szabadkőművesek és az Academy Group egyfajta keresztezéseként lehetne leírni. A készítő saját bevallása szerint is ihletést nyert a valóban létező két csoport történetéből. A Millennium Csoport legfőbb tevékenysége a 2000-es év közeledtével kapcsolatos, ugyanis hitük szerint ekkor fog majd bekövetkezni az Apokalipszis, az ezt megelőző eseményekben pedig úgy gondolják, ők is aktívan részt vesznek.

millennium1

Frank ennek a társaságnak segít sajátos tudásával, ugyanis, nyomozói tapasztalatai mellett, egyfajta médiumi képességgel is bír, pontosabban mondva képes a gyilkos/elkövető szemével látni. A csoport különféle rituális gyilkosságok ügyében nyomoz elsősorban, de olykor akadnak természetfeletti jelenségeket is tartalmazó ügyek. Amint azt sejteni lehet, a nem hétköznapi munkának többek közt Frank családi élete látja kárát, de ezen felül a nyomozó életére is egyre nagyobb behatással kezd bírni a misztikus társaság tevékenysége

A Millenniumot kár közvetlenül összehasonlítani az X-aktákkal, mivel hangulati elemeit tekintve több ponton is eltér attól. Ennek ellenére a sajátos képi világ és az egyedi hangulat, amit képes teremteni, könnyen elnyerheti az érdeklődő néző figyelmét. A különálló ügyek mellett itt is egy összefüggésekkel teli, nagyobb kép kezd kibontakozni, csakúgy, mint az X-akták esetében, azonban olykor más aspektusokból közelíti meg a történetet.

millenium-serie-tv-03-g

Az alapkoncepció témája kiváló választás volt abban az időben. Ha a ’90-es évek közepét-végét nézzük, az időszak hemzsegett az évezredfordulót illető találgatásoktól. Elég ha csak Nostradamus állítólagos 1999-re vonatkozó jóslatára, a napfogyatkozásra, vagy az YK2 problematikájára gondolunk. Ezeket, a tömegek fantáziáját és gondolatait megmozgató témákat használta ki kiválóan Chris Carter. Aki az X-akták mindegyik részét látta, különösen ismerős lehet a Millennium Csoport neve, ugyanis a hetedik évadban epizódszerephez jut a sorozat főhőse, Frank Black is.

Értékelés: 8/10

Kinek ajánljuk: Az X-Akták fanatikusainak kötelező mű, ezen felül a sci-fi-horror sorozatokat kedvelőknek, de elsősorban a téma keményvonalasabb rajongóinak.

(Absvrd)

youtube-logo       imdb-share-logo       

Be the first to comment on "Millennium (1996-1999)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .