The Omen (1976) (Ómen)

omen_thumbÉppen 40 éve került vászonra az Entertainmant Weekly által a világ 14. legijesztőbb filmjének választott Ómen. Az ördögűző és a Rosemary gyermeke mellett kétségkívül a legkultikusabb sátánista film, így helyben hagyhatjuk a mainstream amcsi újság álláspontját. Ma ismét a 666, a Sátán jele uralja a napunkat, így szívesen porolom le a vékony porréteget erről a klasszikusról, ami nálunk időről időre a lejátszóba kerül.

Robert Thorn szörnyű döntésre kényszerül. Felesége, Katherine éppen életet adott első gyermeküknek, ám a fiú szinte azonnal meghalt. A római kórházban a vallás az úr, ami híres a dolgok eltussolásáról. Hajlandóak fű alatt örökbe adni egy csecsemőt. Akinek az anyja odaveszett szülés közben, Katherine-nek soha nem kell megtudnia a cserét. A dolgaik nagyon jól mennek eztán: nagyköveti kinevezés Angliába, gondtalan évek egy gyönyörű kastélyban. Damien ötödik szülinapján azonban minden rosszra fordul, amikor dadája az életét ajándékozza az ekkor még ártatlannak tűnő csemetének.

omen01Baljóslatú események történnek a kis Damien körül, de a kontextus nélkül akár legyinthetnénk is rájuk. Nem hajlandó például templom közelébe menni, és egy bazi nagy rotweileren kívül minden állat megőrül és halálra rémül a közelében. Míg Robert nem látja át a képet, az anyai szív nem hazudik, és rettegni kezd a fiútól. Mrs. Baylock, a gonosz dada megjelenése még tovább ront a helyzeten, hiszen immár a sátáni ivadéknak két védelmezője is akad szüleivel szemben. Segítőivel sikerül vajon Robertnek megállítani a világuralomra törő Gonoszt? Lesz jövője bárkinek, aki a mélyére ás az Antikrisztus világra jövetelének?

omen02Hollywoodot a ’60-as évektől élénken foglalkoztatta a sátánizmus kérdése, így pár rendezőnek alkalma nyílt nagy stúdiókkal elkészíteni az ötleteit. Kellett ehhez a Charles Manson gyilkosság szenzációs hírhedtsége éppúgy, mint korábban Hitchcock Pszichojának váratlan anyagi sikere. Azért nem kockáztattak túl sok pénzt egy ilyen prodzsektre a befektetők, így fokozottan hagyatkozott a stáb a kreativitásra és fantáziára. Sok apró részlet teszi remekművé és időtlenné az Óment. A karakteres filmzene, a jól felépített történetvezetés, a feszes vágás és az egyszerű, de hatásos mitológia ma is remek feszültségkeltőként működik. Csak ajánlani tudom mind kezdő, mind fanatikus horror rajongóknak ma esti szórakozásként. Az értékelés után egy rakás érdekességet gyűjtöttem össze a filmről, maradjatok!

Értékelés: 10/10

DeerWoman

imdb

 

 

omen03

Érdekességek a film készítéséről és utóéletéről:

 –  Számos balesetet tulajdonítottak annak, hogy a film elátkozott. Nem fárasztanálak a nemzetközi triviák hosszasan taglalt, főleg jelentéktelen kis incidenseivel, amik a reklámkampánynak is bizonyosan kapóra jöttek. Azért a biztonság kedvéért megváltoztatták az eredeti “Az Antikrisztus” munkacímet először “Az anyajegy”, majd a kultikussá vált Ómenre.

 –  Az író David Seltzer mindössze annyi instrukciót kapott, hogy felejtse el természetfeletti, boszorkány kovenes dolgokat, szkriptjében ne szerepeljen semmi olyan, ami a való életben ne történhetne meg. Szerencsére így is egy igazi sátánista pszicho-suspense családi horrordráma lett. A filmhez készült regényt is a forgatókönyvvel párhuzamosan írta, így a premier után két héttel már a polcokon is volt.

 –  Richard Donner rendező eredetileg kislányt képzelt el antikrisztusként (remélem elbeszélgetett erről a pszichológusával). A szereplőválogatáson Harvey Stephens megtámadta meghallgatás közben. Annyira tetszett neki a kissrác vehemenciája, hogy őt választotta a szerepre. Szőke haját sötétre festették, és az eredetileg Domlinnak nevezett karaktert Damienre változtatták, hogy ördögibbnek hasson. Mivel nagyon kicsi volt, zsigeri szinten kellett irányítani forgatás közben: szekálni, hogy mérges legyen és vicces arcokat vágni, hogy mosolyogjon.

 –  Bár nagyon baljóslatú volt az az eset, amikor a rotweilerek megtámadták trénereiket, a jellemző inkább épp az ellenkezője volt. A roppant játékos sátán kutyája állandóan játszani és nyalakodni akart a szereplőkkel forgatás közben. Sajnos a faj népszerűsége drámaian visszaesett az USA-ban a premier után.

 –  Az állatkerti majomtámadás előidézése nem sikerült rögtön. Azzal értek célt, hogy a páviáncsapat vezérhímét a kocsi hátsó ülésére ültették, így a kint maradt társai teljesen megőrültek. Az anyát játszó Lee Remick rettegése valódi volt. A film átkának tulajdonították azt is, hogy a Longleat Safari Parkban való forgatás másnapján az egyik oroszlán megölte gondozóját.

 –  Gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a Vatikán ellenezte a film létrejöttét. Ráadásul a kereszténységben kevésbé jártas vagy alapos nézők simán elhitték, hogy a Damien egy bibliai név. Brennan atya tengeres versikéjét is a történethez írták, nem szerepel sem a Jelenések könyvében, sem máshol.

 –  A taxis, aki végigfurikázta Thorn nagykövetet Olaszországon, egy maffiózó fia. Nagyon szeretett volna bekerülni a filmbe, de megjárta: Gregory Peck úgy rávágta az ujjára a kocsiajtót, hogy majdnem leszakadt az egész. Az egyik jelenetben látszik is rajta a pólya.

 –  A film büdzséje elég szűkös volt, de a reklámkampányra jócskán költöttek, mintegy dupláját a bekerülési költségnek. Ennek része volt az is, hogy a premier előtti vetítést a három hatossal, a Sátán jelével megbélyegzett 1976. 06. 06-ra tették. Direkt ezt hangsúlyozó plakátokkal tapétázták ki a mozit, ami annyiban sikerrel is járt, hogy sok támogatójuk kiborulva távozott a teremből.

 –  A zeneszerző Jerry Goldsmith nem akart részt venni az aktuális Oscar-átadón, mert korábban a sok jelölés után mindig veszített. A filmért megkapta egyetlen Oscarját. Gregory Peck sem maradt le utána: bár akkor már hét éve nyugdíjazta magát, mégis elvállalta Thorn nagykövet szerepét. Végül élete legjövedelmezőbb alakítása lett, mivel a bevétel 10%-a is őt illette a gázsiján felül.

 –  A riportert játszó David Warner évekig megtartotta a filmben levágott fejét, de a váláskor az ex-felesége elperelte tőle. Ezt a híres lefejezést egyszerre öt kamera rögzítette, de Warner soha nem volt hajlandó megnézni a végeredményt, azaz saját halálát.

 –  Ez a film, de legalábbis a történet elemei ihlették Terry Pratchett és Neil Gaiman szatírikus apokaliptikus regényét, az Elveszett próféciákat (eredeti címén: Good Omens). A könyv elején az egyik szereplő azon gondolkozik, hogy milyen nevet adjon újszülött fiának, mire a nővérek rávágják: a Damien nagyon népszerű.

 –  A kis Damien egy cameo erejéig az Omen 666-ban is feltűnt, de igazi fanatikusnak kell lenni, hogy kiszúrd: ő alakította a hármas számú riportert.

Be the first to comment on "The Omen (1976) (Ómen)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .