ParaHelyek – Holy Trinity Church

RothwellHolyTrinity_2Különös történettel és külsővel rendelkező temetőkről már sokan olvashattatok, többek közt néhány héttel ezelőtti cikkünkben is, ahol a világhírű párizsi katakombákba kalauzoltunk el benneteket. Ma is egy hasonló helyszínt szeretnénk bemutatni nektek, ám ezúttal Franciaországtól néhány országhatárral odébb járunk, hiszen a helyszín a jó öreg Anglia, azon belül is Rothwell városa.

A Northamptonshire-ben található település nem mondható túlzsúfolt helynek a maga 7-8 ezres lakosságával, éppen ezért, az ide látogatónak egy klasszikus, szigetországi kisváros látványában lehet része. A városka gazdag történelmének köszönhetően egyébként is rengeteg látnivalót kínál az érdeklődők számára, azonban a település egyik temploma, a Holy Trinity Church valódi különlegességként szolgál a téma rajongóinak.

A közel kétezer éves Rothwell alapjait még a római időkben ideérkező telepesek rakták le, mai nevének elődjét azonban a középkorban kapta, a Rodewell szó nagyjából annyit tett: “a Hely, ahol a Vörös Fal áll”. A XVIII. században a fellendülő kereskedelemnek köszönhetően egyre többen telepedtek le errefelé, mivel Rothwell híres volt az itt előállított minőségi selyemről és kiváló minőségű szöveteiről. A bevezetőben beharangozott templom, a Holy Trinity Church a XII. és a XIII. század közt épült, és fokozatosan nyerte el mai formáját. Amellett, hogy ez Anglia legrégebbi, mai napig is álló keresztény temploma, a Holy Trinity Church az itt felhalmozott több ezer emberi maradványról hírhedt, amelyeknek eredete és története a mai napig tudományos viták tárgyát képezi.

article-2391375-1B458D4B000005DC-730_634x424

NorthantsUptonStMichaelextmain

Az úgynevezett kriptakápolnák egy időben megszokott építmények voltak a nyugat-európai világban, ugyanis bizonyos esetekben ezekben a félig földalatti kamrákban tárolták – általában átmenetileg – a későbbi temetésekre szánt csontokat, földi maradványokat. A történelem folyamán egyre kevesebb ilyen kriptát emeltek, a reformáció során pedig szinte az összeset felszámolták, így lehetséges az, hogy mára a Holy Trinity Church egyike a mindösszesen kettő ilyen fennmaradt angliai kriptakápolnának. Az évszázadok során a történelem homályába veszett, elfeledett építményt az 1700-as években fedezték fel, egy baleset folytán, amikor egy balszerencsés sírásó alatt a templom elöregedett padlója beszakadt. A bizarr felfedezés híre futótűzként terjedt, és természetesen rögtön szárnyra is kaptak az olyan mendemondák, ami szerint a sírásó megőrült, miután néhány percet eltöltött az emberi maradványokkal teli, vaksötét kamrában.

rothwell-holy-trinity-parish-church-the-ossuary-c1955_r322019

A rengeteg, egymásra hányt csontot a későbbiekben rendszerezték, így megállapítható volt, hogy nagyjából 1500 ember földi maradványait rejti a kripta. A mára már polcrendszereken elhelyezett csontok azonban tartogatnak néhány olyan rejtélyt, amik feladták a leckét a kutatók számára. Annak ellenére, hogy 1500 holttestet rejt a sír, ezek közül csupán 800 koponyát találhatunk, felmerülhet a kérdés, hol a maradék 700? A holttestek 90 százaléka férfiakhoz tartozik, ezenfelül még az sem tisztázott, hogy ki, miért és főként kiknek a holttesteit halmozta fel egymásra szórva a kriptába. Az évszázados kérdéseket természetesen sokan próbálták megválaszolni, ezen elméletek azonban sokszor könnyen támadhatók.

rothwell-holy-trinity-131

rothwell-holy-trinity-101

Az egyik ilyen magyarázat szerint csupán egy tömegsírról van szó, ahova egy pestisjárvány áldozatait hordták, de ez nem indokolná azt, hogy a csontok a kormeghatározás szerint különböző időkből valóak, illetve azt, hogy 90 százalékuk férfiaké volt. Az időeltérésre okot adhatna egy “áttelepíés”, amely során egy másik temető kihantolása során áthordtak ide csontvázakat, de a szakértők szerint valószínűtlen, hogy pusztán azért, mert pestisáldozatokról volt szó, az elterjedt temetkezési szokásoktól eltérő módon jártak volna el esetükben. Egy másik elmélet szerint a maradványok egy, az 1645-ben Nasebynél lezajlott csatában elesettekhez tartoznak, ez magyarázatot adna a férfi csontvázak nagy százalékos arányára, egyes csontokon találtak is sérülésre utaló nyomokat, de ezek több szakember szerint utólag keletkeztek. Tovább fokozza a rejtélyt, hogy a kriptában szinte csak lábszárcsontok, illetve koponyák találhatók, annak ellenére, hogy az emberi anatómiának megfelelően több mint kétszáz másik féle csontnak is itt lenne a helye, ha egy hagyományos temetkezési helyet vennénk alapul. A magyarázat talán valamiféle különös vallási rítusra is visszavezethető lenne, de arra még így sem kapnánk választ, hogy az 1500 emberből miért csupán 800-nak található meg a koponyája.

Akármi is az igazság, Rothwell temploma mára egy különös tárlatnak ad helyet, ugyanis az évek során a kriptát fokozatosan átalakították, így az érdeklődők megszemlélhetik ezt a különös kollekciót, amelynek valódi eredetéről a mai napig vajmi keveset tudunk.

(Absvrd)

Be the first to comment on "ParaHelyek – Holy Trinity Church"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .