VHS Massacre (2015)

vhsmass_thumbA Troma legmeghökkentőbb dolgai számomra nem a testnedvben és eltúlzott humorban gazdag B-mozik, hanem a studió által kiadott dokumentumfilmek – ezek ugyanis meglehetősen éles ellentétben állnak az agyzsibbasztó állatságaikkal, gyakran nagyon komoly és súlyos témákat járnak körbe a filmkészítéssel kapcsolatban (pl. Occupy Cannes). Bár a VHS Massacre mellett a Troma csak kiadó (egy New York-i podcast csapat két éves munkája), a tematikája tökéletesen illik a sorba – azt járja ugyanis körbe, hogyan ölte meg Hollywood monopóliuma és az online szolgáltatások terjedése a fizikai médiát, a hagyományos filmkölcsönzést, és hogyan érintette ez a független filmkészítőket.
vhsmass01
A VHS ritkaságokért rajongó New York Cine Radio csapata megszállottan gyűjti a ritka, gyakran teljesen bizarr és indokolatlan tartalmú videókazettákat. A fő beszerzési forrásuk, mint sok hasonló rajongónak, a számtalan magántulajdonú filmkölcsönző volt, amelyek a nagyobb kínálat érdekében gyakran bármit a polcaikra tettek – ezek azonban az utóbbi évekre kihaltak, sőt, még a legnagyobb amerikai cég, a Blockbuster is üzletei jelentős részét kénytelen volt bezárni. A csapat a B-film és a független filmkészítés különböző ikonjaival (Lloyd Kaufman, Debbie Rochon, Joe Bob Briggs) készít interjúkat, bemutatják, mekkora fellendülést jelentett a VHS és a kazettakölcsönzők megjelenése az exploitation piac, a lelkes, de gyakran komoly anyagi háttér nélküli filmesek számára, majd az évtizedek során hogyan váltak a nagy studiók szinte egyeduralkodóvá a kölcsönző piacon, hogyan mentek tönkre a kisebb, magánkézben működtetett vállalkozások, majd milyen változásokat hozott a fizikai adathordozók utóbbi években egyre intenzívebb eltűnése az online streamelés, illetve az illegális filmletöltések mellett.

vhsmass02

Összességében a dokumentumfilm kellemes darab, az utolsó másodpercig átjárja mind a készítők, mind az interjúalanyok lelkesedése. Bár hazai szemmel nehéz tökéletesen átélni az egész történetet – számunkra a VHS robbanás és a kazettakölcsönzés kultusza egy sokkal később bekövetkezett, gyorsabb és intenzívebb jeleneség volt – könnyű átlátni, milyen közösség, milyen eszme bújt az egész mögött, és mekkora lehetőségekhez jutottak az olyan filmek készítői, mint a Samurai Cop, a Troll 2, vagy a Galactic Gigolo. A kivitelezés sajnos hagy maga után némi kívánnivalót – főleg a film elején nagyon gyorsan váltogatják egymást a különböző interjúbevágások és témák, egy-két interjú alatt pedig a készítők súlyos technikai korlátokba is ütköztek:  a Troll 2 gonosz koboldkirálynőjét alakító Deborah Reed interjúját egy képernyőről vették fel, a Samurai Cop-ban szereplő Mark Frazer részéből pedig egy árva szót nem lehet érteni a felvétel minősége miatt. Ezektől függetlenül a VHS Massacre nagyon korrektül összerakott és érdekes dokumentumfilm lett – a B-filmek és a régi tékakorszak rajongóinak mindenképp megér egy megtekintést.

A filmet a Troma-tól kaptuk, megtekinthető a Troma NOW streamelő oldalon.

értékelés: 8/10

Zoo_Lee

Be the first to comment on "VHS Massacre (2015)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .