The Invitation (2015)

hqdefaultIgencsak sokat kellett várnunk, mire a 2015-ös év egyik legjobbjának beharangozott horror-thrillerét, a The Invitationt bemutatták. Mostanra azonban már mindenki számára elérhető Karyn Kusama műve, és bizony nem is ajánlott kihagyni a repertoárból. Ékes példája annak, hogy egy lassú film is tud nagyot ütni, ha megfelelően van tálalva és okosan van lezárva.

Főszereplőnk, Will (Logan Marshall-Green), a kedvese és néhány barát meghívást kap a két év után hazatérő ex-feleségtől. A családi tragédia miatt külföldre menekült Eden (Tammy Blanchard) és új férje, David (Michiel Huisman) vacsorája azonban nagyon furcsára sikerül. A végig nyomasztó hangulat, az egymást követő furcsaságok és a házaspár baljós viselkedése egy pillanatra sem hagyja nyugton Willt. De vajon hősünk gyanakvása csupán paranoia vagy valóban valami szokatlan van készülőben?

lead_960

A The Invitation esetében valahogy nem alakul ki igazán a karakterközpontúság, a szereplőkről megtudunk ugyan ezt-azt, de nem az ő személyiségük és viselkedésük viszi előrébb a történetet, sokkal inkább a nyomasztó atmoszféra.

A vontatott cselekményt a remek színészi játékok teszik élvezhetővé. Az általam nagyon kedvelt John Carroll Lynch veszélyesen beteg tekintete mellett Marshall-Green és a Trónok Harca sztárja, Huisman is kitűnőt alakít a filmvásznon. Érdekesség egyébként, hogy többen azon a véleményen voltak, hogy a két színészt fel lehetett volna cserélni egymással.

Meglepő, hogy az első változat szerint Luke Wilson, Zachary Quinto, Topher Grace és a Big Bang Theory Leonardja, Johnny Galecki is játszott volna a filmben.

A The Invitation fogadtatása egyébként nagyon pozitív, mindenhol 7-8-as osztályzatot kapott. Az egyetlen kritika, amit sok helyen felrónak neki, az a lassúsága, amely több szakértő szerint egyszerűen megöli a “vacsoraparti thrillerét”.

thumbnail_24210

Véleményem szerint valóban kell egy kis türelem a darabhoz, de az olykor felesleges üresjáratok közben ráérünk gondolkozni a megoldáson és tudunk Will fejével is gondolkozni kicsit. Az epikus befejezés pedig önmagában hozzáadott nálam plusz egy pontot, amivel a The Invitation valóban az elmúlt évek egyik legjobb horror-thrillerévé nőtte ki magát.

Értékelés: 8.5/10

(Varin)

imdb-share-logo

youtube-logo

Be the first to comment on "The Invitation (2015)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .