The Museum Project (2016)

MV5BMjE3NTc4Mzg5Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwNjQ0NzQ4NzE@Sokakban felmerült már a kérdés, ami arra keresi a választ, minek köszönhető a found footage filmek népszerűsége. Az igencsak -még a horror-szcénát is- megosztó műfajt kedvelők szerint annak szerethetősége leginkább a történetek életszerűvé varázsolásában (vagy legalábbis az arra tett kísérletben) rejlik. Órákig lehetne vitatkozni, érvelve a found footage mellett vagy ellen, egy ponton elérkezünk az egyéni ízlés kérdéséhez, amelyet kétség kívül meglehetősen nehéz formálni, vagy megváltoztatni egyik pillanatról a másikra. 

Az idén debütáló, minimális költségvetésből elkészülő The Museum Project készítői megkísérelték a műfaj egyik legélesebben kritizált faktorát minimalizálni. Ez pedig nem más, mint a found footage filmek (tisztelet a kivételnek) egyik gyenge pontja, a sok esetben végletekig elnyújtott, töltelékekkel telenyomott felvezetés. A mindössze 45 percre kurtított játékidő így mellőz szinte minden sallangot, rögtön a közepébe vág a történetnek.

571a608fdc74842408db95eb

A sztori, amit kapunk, roppant egyszerű: három fiatal amatőr dokumentumfilmet forgat egy vasútállomáson, reménykedve abban, hogy a helybéli, kísértetjárásról szóló mendemondák alapját valamilyen módon lencsevégre tudják kapni. Mivel a nappali, legális látogatás során semmi érdemlegeset nem sikerül felvenni, úgy döntenek, egy éjjeli túra során próbálnak szerencsét…

themuseumproject_1

Mivel úgy gondolom, egy jó történet igényes megfilmesítése nem mindig igényel másfél, vagy netán több órát, érdeklődve és bizakodva vágtam a film megtekintésébe. Szerencsére a készítők nem vállalták túl magukat, a céljuk láthatóan egy szórakoztató, sorozatepizódnyi hosszúságú film készítése volt, amit hellyel-közzel sikerrel teljesítettek. A rövid, lényegretörő cselekményt megfelelő tempóban sikerült kibontakoztatni, egészen hangulatos módon. A The Museum Project-re nem kell úgy tekinteni, mint egy korszakalkotó, kiemelkedő alkotásra, inkább érdemes egy szórakoztató, könnyű darabként értelmezni, hiszen ebben az esetben kellemes kikapcsolódást képes garantálni.

Értékelés: 6.5/10

Kinek ajánljuk: Akik vágynak egy olyan könnyedén szórakoztató, sorozadepizódnyi hosszúságú filmre, ami képes kikapcsolni az ember agyát.

(Absvrd)

imdb-share-logo       youtube-logo       

Be the first to comment on "The Museum Project (2016)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .