ParaHelyek – Black Mountain National Park

black-mountainAusztrália régóta vonzó célpont a turisták számára, a szemkápráztató tájak és a sok esetben különleges természeti adottságok évről évre rengeteg látogatót vonzanak a szó szerint kontinensnyi földet magáénak tudható állam területére. Természetesen, mint szinte minden kultúra esetében, itt is megtalálhatjuk azokat az ősi gyökerekkel rendelkező mondákat, anekdotákat, amelyeket az újabb tudományos szemléletek sok esetben teljesen más megvilágításba helyeznek; rovatunk mostani állomása, a Black Mountain is hasonló történettel rendelkezik.

Queensland Ausztrália második legnagyobb és egyben harmadik legnépesebb állama. Ebben a térségben található Cooktown még a mi mércénkkel is kicsinek mondható városa, amelynek lélekszáma valahol a 2500 fő körül ingadozik. Ettől a kis településtől mintegy 25 kilométerre fekszik a Black Mountain National Park, amelynek névadói – a fekete hegycsúcsok- időtlen idők óta bizarr, vagy legalábbis nehezen megmagyarázható eseményeknek adnak otthont.

A Black Mountain már első ránézésre elüt a változatos, gazdag környezettől, amely körbeveszi. A megkövült magmából időtlen időkkel ezelőtt létrejövő képződmények hatalmas, fekete sziklaerdőként tornyosulnak a közeli zöldövezet főlé, így a gigászi gránittömbök alkotta kőrengeteg mintegy 300 méterre emelkedik a táj fölé. A sziklák színét kölcsönző fekete elszíneződésért az azokat borító vas és mangán-oxid és az azokon megtapadó zöldes-kékes algaréteg felelős, és, hogy a kép még teljesebb legyen, termőföldet szinte még nyomokban sem találni, így a környéknek egy bizonyos magasság felett nincs természetes növényvilága.

dsc_0643_thumb

A fenyegető külsejű hegy évezredek óta élénken él a helyi népek mondavilágában és vallásában. Egy helyi, nem akármilyen névvel rendelkező aboriginal törzs, a Kuku Nyungkal Kalkajakának nevezi a hegyet, ami szoros fordításban nagyjából dárdahegyet jelent, szabadosabb és némileg hatásvadászabb verziókban ez már a sok jóval kecsegtető halálhegyként szerepel. Az őslakosok szerint a hely gonosz élőlények birodalma, ezért a mai napig kerülik a hegyet, vagy ahogy ők mondják, az árnyak otthonát. Gondolhatnánk, hogy csupán a bennszülöttek kreatív mondavilágáról van szó, amelyet a hegy fenyegető külseje ihletett, azonban ennél talán többről is beszélhetünk. A területen ugrásszerűen megnő a különös fényjelenségek és UFO-észlelések száma, a hegyet az állatok is elkerülik, a térségben szálló repülőgép-pilóták idegeit pedig bizarr légköri jelenségek borzolják, a navigációs műszerek pedig gyakran használhatatlanná válnak. 1991-ben egy kutatás célja az volt, hogy ezeknek a jelenségeknek utánajárjon, ám a tudósok semmilyen mágneses vagy egyéb eltérést nem találtak, ami okozhatná az anomáliákat.

black-mountain-national

Azonban a legfurcsább jelenségnek talán mégis a környéken gyakori sorozatos eltűnések mondhatók. Az aboriginalok régóta számolnak be hasonló jelenségekről, de az első modern, dokumentált esetig pedig egészen 1877-ig kellett várni. Egy farmer lóháton ered egy elkóborolt borjú után, de sosem látják később. Néhány évvel később egy hírhedt bandita, Sugarfoot Jack és néhány társa egy lövöldözés után visszavonulót fúj és a hegység területére hátrál, de mindannyian nyom nélkül eltűnnek. Tizenhárom évvel később egy helybéli rendőr egy szökevényt üldözve keveredik a fekete hegyek területére, ahol köddé válik, az őket keresők pedig csak nyomokat találtak, amik véget értek egy barlang szájánál, innentől viszont többet nem sikerült megtudni az események további alakulásáról. Egy másik esetben a kóbor jószágait kereső Harry Owens tűnik el nyomtalanul, keresésére barátja, George Hawkins indul, akinek a változatosság kedvéért szintén nyoma vesz, csakúgy, mint a két eltűnt embert kereső csapatból két rendőrnek. A lista természetesen még így sem teljes, a bizarr esetek később is folytatódtak. Érdekesség, hogy az eltűnt személyek közül csak egyre találnak rá később. Az 1932-ben elveszett Harry Page tetemére a sziklák közt leltek, holtteste sértetlen volt, a halál okát pedig nem sikerült megállapítani.

Magyarázatokból persze nincs hiány, a helyi törzsek démonjai és gonosz entitásaitól kezdve az UFO-hívők idegenjein át a szkeptikusok érveiig – utóbbiak a rengeteg eltűnést a hegységben található számos szakadékkal és útvesztővel indokolják. Hogy melyik oldalnak van igaza, természetesen még nem tisztázott, így a számos furcsa jelenség hátterében álló valódi okok esetében csupán világnézetünkre, jelenlegi tudásunkra és/vagy fantáziánkra hagyatkozhatunk.

(Absvrd)

Be the first to comment on "ParaHelyek – Black Mountain National Park"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .