Top 5 legnagyobb meglepetés az American Horror Story 6. évadában

ahs6_thumbA Halloween szezonhoz közeledve brutális tempóval indulnak be az őszi horror sorozatok az Ördögűzőtől a The Walking Deadig. A felhozatal egyik legjobban várt évada természetesen az American Horror Story volt – különösen mert Ryan Murphy és társai idén egy igen érdekes húzásra szánták el magukat, és egészen a megszokottnál pár héttel korábbi premierig teljes titokban tartották az évad témáját. Erre természetesen azóta már fény derült – kérdés csak, hogy még mit tartogat a tarsolyában a csapat?

 

ahs63

A Roanoke ugyanis nem csak az évad indulásával tért el majdnem minden téren az AHS-től öt éven át megszokott formulától, több olyan elemet hozott fel az elmúlt részek, illetve a közben kikerült nyilatkozatok során, amelyekre egyáltalán nem számítottam a hatodik szezontól. Vegyük sorra ezeket:

1. A sorozat a sorozatban felütés. Az évad rendhagyó módon egy fiktív sorozatot, a My Roanoke Nightmare-t követi, amelyben egy házaspár, Shelby és Matt számolnak be rémálomszerű élményeikről, miután beköltöztek egy elszigetelt, ódon farmházba. A formula több érdekes elemet vet fel: egyrészt megfelezte a szereplőgárdát, akiknek egy része az eredeti karaktereket, a többiek az MRN által leadott “dramatizált felelevenítésben” alakítják a szereplőket. Másrészt, talán kicsit destruktív módon csökkenti a feszültséget – akik megjelennek az interjúk során, egész biztosan túlélték az eseményeket.

2. Lineáris történetvezetés. Az AHS védjegyének számított eddig, hogy az első-második részben legalább fél tucat történetszál indult, amelyeket aztán időnként maguk a készítők sem tudtak megfelelően kezelni, egyes szereplők néha egész részekre eltűntek (ez főleg a Hotel során ütött ki nagyon erősen). A Roanoke ezzel szemben eddig szokatlanul koncentrált: végig Shelby és Matt a főszereplő, minden más csak egy rövid bejátszás, vagy szándékosan aluljátszott elem egészen addig a pontig, amíg a főszereplők maguk nem mesélnek róla. Ami még ennél is furcsább, hogy talán csak üde frissítésként, de ez a felállás meglepően jól működik.

ahs62

3. A rejtély. Roanoke legenda, kísértetek, redneckek, gyilkos nővérkék, faemberek a Blair Witch Projectből, és az első évad során megemlített Disznóember. Az előző pontban felhozott linearitás azért különösen furcsa, mert első pillantásra rengeteg, különböző karakterekkel, különböző idősíkokban játszódó történetszálra lenne lehetőség. Hogyan kapcsolódnak össze ezek az elemek? Mi igaz egyáltalán abból, amit az eddigi évadban láttunk, és mi az, ami csak az MNR-ben megjelenő főszereplők fikciója? (az első részben épp csak elejtik, hogy minden pénzük ráment a házra, így nagyon is jó okuk lehet, hogy egy szenzációhajhász történetet adjanak elő)

4. A fő színészek tartogatása. Evan Peters, Sarah Paulson, Kathy Bates, Angela Bassett, Lily Rabe… a listát valószínűleg végig tudja vezetni bárki, aki látta az eddigi évadokat. Ők a visszatérő szereplők, ők alakítják a fő karaktereket minden évadban, és általában az első egy-két részben fel is bukkantak a saját szálaikkal. Ezzel szemben a Roanoke nem csak nem jelentette be szokás szerint a forgatás kezdetén, hogy idén melyik nevek térnek vissza (Lady Gaga és Bassett kivételével), de páran még meg sem jelentek a történetben – miközben elvileg lassan túl vagyunk az évad harmadán! Peters például még nem bukkant fel, míg Gaga a Hotel főszerepéhez képest ezúttal egy jóval kisebb karaktert kapott – egy színésznőt, aki néhány percre bukkant fel a dramatizált újrajátszásokban, mint boszorkány/sámán. Kétlem, hogy Murphy “elvesztegetné” a szokásos AAA-kategóriás csapatát – pont ezért vagyok nagyon kíváncsi, milyen csavar borítja majd fel az eddigi struktúrát.

5. És persze a megkerülhetetlen nagy csavar, amit a készítők az elmúlt másfél hét során említettek meg több fórumon is. Állításuk szerint az október közepén megjelenő hatodik rész egy olyan csavart fog tartalmazni, amire senki sem fog számítani. Sokak arra tippelnek, hogy a hatodik részben véget ér az MNR műsor, és a cselekmény áthelyeződik a “valóságba”, mások arra, hogy ekkor egy másik csapat vissza fog térni az események színhelyére, hogy utána járjanak, mi igaz Shelby és Matt történetéből és Blair Witch Projectre hajazó found footage részeket kapunk. Ez viszont mind tipp, és a beharangozott nagy fordulat híre csak még égetőbbé teszi az évaddal kapcsolatos kérdéseket: miért kezdődött a hatodik évad egy hónappal korábban? Miért hiányzik a sorozat ikonikus nyitánya? Miért lesz csak 10 részes a hatodik évad? Hogyan fog kapcsolódni a negyedik évadhoz, ahogy azt a készítők megemlítették? Mi igaz azokból a híresztelésekből, hogy Murphy teljes titokban elkezdett kidolgozni egy évadot/mellékszériát? Ha az MNR nem az évad fő témája, akkor miért fogja kitölteni a teljes szezon felét?

ahs61

Zoo_Lee

Be the first to comment on "Top 5 legnagyobb meglepetés az American Horror Story 6. évadában"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .