Kriptozoológia 8. rész – Orang bati

krypto8_thumbA mai napon a Gotham City Gazette a következő szalagcímmel jelent meg: “Batman mégis életben van!” Lejjebb pedig ez olvasható: “A felröppent híresztelésekkel ellentétben Gotham City sötét lovagja csupán szabadságát tölti az indonéziai Seram szigetén”. És valóban, az indonéziai Seram, mely a Maluku tartomány egyik kis szigete, állítólag otthont ad a valódi batmannek. A lény nevének – Orang bati – jelentése nem más, mint “Ember szárnyakkal”. Gotham City kissé önbíráskodásra a kelleténél talán jobban hajlamos hősével ellentétben azonban nem örvend különösebb jó hírnévnek. Az orang bati ugyanis csecsemőket és kisgyerekeket rabol magának, hogy utána jóízűen elfogyassza őket szunnyadó tűzhányó belsejében berendezett fészkében. Meg kell mondjam, ha a Gotham City Gazette híre igaz, akkor Batman komoly elfolytott pszichés problémákkal küzd, ha ilyenre vetemedik szabadsága során.

Tegyük azonban félre a viccet és vizsgáljuk meg az orang bati problematikáját egy kicsit közelebbről. A lény leírása meglepően egységes: körülbelül másfél méter magas, bőrszerű szárnyakkal, vérvörös bőrrel és vérfagyasztó kiáltásokkal. Pofája majomszerű. Meg kell említeni azonban, hogy egyes források fekete, rövid szőrű bundát viselő meztelen nőhöz hasonlítják, aminél a szőrzet a szárnyakra is kiterjed. Ha ez még nem lenne elég ahhoz, hogy bárkiben félelmet keltsen, az orang bati bizony gyermekeket zsákmányol étkezési céllal, illetve balszerencsét hoz mindenkire, aki meglátja, mégpedig abból a fajtából, mely halállal végződik.

krypto8_1

Seram szárnyas embere nem szívesen mutatkozik a nyugati világ lakói előtt, a bennszülöttek viszont meggyőződéssel vallják létezését olyannyira, hogy a lény nevének hangos kimondását is kerülendőnek vélik. Csupán egyetlen jól dokumentált esetről tudunk, amikor az orang bati megtisztelt jelenlétével egy, a nyugati világban nevelkedett egyént. 1987-ben Tyson Hughes misszionárius éppen 18 hónapos kiküldetését töltötte a Seram szigetén lakó törzs körében, amikor tanúja volt az orang bati felbukkanásának. A környéken már jóval korábban eljutott az ott szolgálatot teljesítő misszionáriusok fülébe a lény híre, azonban egészen az 1500-as évek óta Hughes volt az első, aki állítólag saját szemével is látta az állatot. Hughes állítólagos találkozása az orang batival számos más kutató és kalandor lelkesedését is felkeltette, kutatásuk azonban eredménytelen volt. Az egyik ilyen próbálkozás Richard Terry nevéhez fűződik, aki a Nat Geo Wild-on futó Man v Monster című műsorának keretén belül próbálta lencse végre kapni a rejtélyes ragadozót. Angolul valamicskét gagyogók számára a teljes epizód megtekinthető a Youtube-on a linkre kattintva. Aki ismeri a sorozatot, az tudja mire számíthat: hatásvadász szórakoztató műsor, mely jelentős részében nélkülöz mindenfajta tudományos igényt.

Richard Terry és az óriás repülőkutya

Érdekes módon az orang bati nem az egyedüli nagy termetű, szárnyas, majomszerű rejtélyes teremtmény a világon, habár az egyetlen, melyről azt tartják, hogy emberre is támad. A vietnámi Ahool, a Közép-Amerikában honos Camazotz, vagy az Egyesült Államokban fel-felbukkanó Batsquatch mind rokon vonásokat mutat Seram szigetének szárnyas fenevadával. De mi is lehet valójában ez a rejtélyes és vérszomjas teremtmény, mely képes a frászt hozni még egy tanult, nyugati emberre is?

Számos elképzelés létezik az orang bati legenda eredetével kapcsolatban. Azt tudnunk kell azonban, hogyha a gyermekek elrablásáról szőtt legendákat igaznak tételezzük fel, az orang batinak bizony valóban hatalmasnak kell lennie. A környező szigetvilágban kicsit más formában, de léteznek az orang batihoz hasonló élőlényekről szóló legendák, habár a lények leírásai sokkal inkább egy, a földtörténeti középkorban élt repülő hüllőre, az Pterosaurusra, illetve azzal rokon fajokra emlékeztetnek. A pterosauriák a jelenlegi tudományos álláspont szerint a kréta kor végén (kb. 65 millió évvel ezelőtt) kihaltak. A kréta kor szárnyas hüllői tényleg óriásira nőttek. Egyes fajaik szárnyfesztávolsága a 20 métert is elérte, és ez a méret már bizony bőven elég ahhoz, hogy egy ilyen állat képes legyen felragadni a földről egy akár 10-15 kilós gyermeket is. De fennmaradhatott-e jobbára változatlan formában egy pterosaurus az eltelt 65 millió évben? A válasz pedig sajnos közel sem egyszerű. Abban az esetben, ha feltesszük, hogy időközben az állat környezete nagyjából változatlan maradt (mely nyilván nem igaz), akkor elképzelhető. Gondoljunk csak az olyan élő kövületekre, mint például a bolytosúszójú maradványhal (Latimeria chalumnae), mely egészen a devon kor óta (416-360 millió éve) lényegében változatlan formában maradt fenn. Egyszóval lehetséges, de kicsi az esélye, nem is beszélve arról, hogy egy ekkora szárazföldi lény igen nehezen kerülheti el a vizsla tekinteteket. Mindennek ellenére számos pterosauria észlelést dokumentáltak a modern korban, az egyik leghíresebb ilyen jellegű rejtélyes állat az afrikai Kongomato.

krypto8_3

Ha nem pterosaurus, akkor micsoda? Talán egy óriásira növő, eleddig ismeretlen ragadozó denevérfaj, mely magyarázatul szolgálhatna a környező szigeteken felbukkanó hasonló szárnyas teremtmények mibenlétére is. De miért csak Saram-on fanyalodik emberhúsra az orang bati? Egy kreatív elképzelés szerint, más szigeteken az óriásdenevér majmokkal táplálkozik, és mivel Seram szigete nem bővelkedik természetes zsákmányában, ezért támad az orang bati emberi településekre. Ha a földhözragadtabb álláspontokat vesszük sorra, még akkor is számos lehetőség közül választhatunk. A legvalószínűbb elképzelés, hogy az orang bati csupán a Föld legnagyobb denevérének, az óriás repülőkutyának (Pteropus vampyrus)a képzelet által felnagyított és kiszínezett változata. A repülőkutyák – melyek egyébként honosak Seram szigetén is – ártalmatlan vegetáriánusok, ám nyáluk és székletük veszélyes vírusokat tartalmaz, melyek esetenként halált is okozhatnak. Ez utóbbi lehet az alapja talán a fentebb említett babonának, mégpedig, hogy az orang bati látványa halált okoz. A vírusfertőzésben meghalt csecsemők esetében pedig talán a nyugati világ gólya metaforájának fordított előjelű változata állhat a legenda hátterében. Az utolsó – szerintem rendkívül érdekes – elképzelés szerint pedig az orang bati legenda alapja nem más, minthogy a hasonló nevű, szomszéd törzs rabolta el a gyerekeket és hányta fabunkó-végre a felnőtt lakosságot. A valamikor a régmúltban valóban megtörtént esemény a bennszülöttek meséiben végül eltorzult, részben elfelejtődött, és egy szárnyas, vérszomjas fenevad váltotta fel a valódi ellenséget. Akárhogy is, az orang bati valamilyen formában ott lapul Indonézia eső áztatta dzsungeleiben és alig várja, hogy a gazdag nyugati turisták felfedezzék maguknak eme rejtett szigeteket. Mekis szendón hizlalt porontyaik pedig szanaszét mászkálnak felügyelet nélkül, és fehér bőrük szinte világít a sötétben. Seram Batman-je elmosolyodik és csak annyit mond magában: “Svédasztal”.

Gabblack

 kripto8_4

Be the first to comment on "Kriptozoológia 8. rész – Orang bati"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .