Here Comes the Devil ((Ahí va el diablo)) (2012) (Gonosz lélek közeleg)

herecomes_thumbAdrián García Bogliano filmje már első előzetesével belopta magát a szívembe, mégis majdnem négy éven át hevert a “megtekintendő filmek” listámon, mire a közelgő démoni tematikus hetünk alkalmából végre tökéletesnek láttam az alkalmat a pótlására. Annak ellenére, hogy a démoni megszállás mennyire érdekes, összetett témakör, sajnos a műfajban szánalmasan unalmas és érdektelen filmek sokasága is születni szokott – abban bíztam, hogy a mexikói család életébe beköszönő démoni erők adnak majd némi egyedi ízt a sokszor látott történetnek.

herecomes01

Főszereplőink egy átlagos kétgyerekes mexikói család, a serdülőkor szélén álló lurkókkal, elégedett, összetartó szülőkkel. Az addig szinte tökéletesnek tűnő életükbe egy átlagos családi kiránduláson csúszik hiba – a két gyerkőc felfedezőútra indul egy furcsa, sziklákkal és barlangokkal teli dombon, miközben anyu és apu elszórakoznak a parkoló kocsiban, majd letelik a felfedezésre adott idő, elkezd leszállni az este, és még mindig nem kerülnek elő. A szülők a legrosszabbtól tartanak, kikérik a rendőrség segítségét is – azonban szerencséjük van, másnap reggel a testvérek épségben, bár kissé sokkos állapotban előkerülnek. Az örömöt azonban hamarosan egyre sötétebb jelek árnyékolják be – valami történt a dombon az átvészelt este során, amiről nem hajlandóak beszélni, a viselkedésük pedig egyre aggasztóbb jeleket mutat. Minden arra utal, hogy valaki, vagy valami más is volt rajtuk kívül a dombon – a szülők pedig kétségbeesetten próbálják kideríteni a józan ész és a hit határait feszegető igazságot, mielőtt túl késő lenne.

herecomes02

A Here Comes the Devil egy elég felemás élményként indul – gyenge minőségű operatőri munka rengeteg hirtelen zoommal, régi exploitation filmekhez méltó, szexualitással túlfűtött párbeszédek. Szerencsére ez a trend durván a gyerekek eltűnéséig tartja magát – azon túl, ahogy a rejtélyt próbálja felépíteni és az atmoszférát teszi egyre súlyosabbá, a film komolyan feladja a leckét a konkurenciának. Az első fél órán túl a hangulat és a történet is egyre nyomasztóbb és sötétebb lesz, a családi idillt beszennyezi a titkolózás, a paranoia, a bosszúvágy, a félelem és az őrület. Bogliano mesteri szinten kínozza szereplőit, teszi minden egyes alkalommal egyre reménytelenebbé a helyzetüket, miközben hatásosabban éri el a megszállós, démonos történetekben használatos valóság – rögeszmés tévképzetek vonalat, mint sok más feltörekvő, modern mester, arra a pontra taszítja a nézőt, ahol már képtelenség dönteni, a két lehetőség közül melyik a rémisztőbb, melyik jelent több fájdalmat és szenvedést. Ezen sokat segít a színészi gárda is, főleg a két szülő esetében, a konfliktusuk valódi, átérezhető, a döntéseik és reakcióik logikusak, hihetőek. A Here Comes the Devil ha nem is hibátlan, de egy meglepően jól összerakott démonos film, amely meglehetősen szokatlan szemszögből járja be a szexualitás, a hit, az őrület, a család, a szeretet és az erőszak néha szürreálisan egymásba hajló világait. Ha a megjelenése évében látom, szinte biztosan felkerült volna a 2012 legjobbjai közé, igazi rejtett kincs, amely sokkal több figyelmet érdemelne, mint amennyit kapott.

értékelés: 8/10

Zoo_Lee

imdb-share-logo

youtube-logo

Be the first to comment on "Here Comes the Devil ((Ahí va el diablo)) (2012) (Gonosz lélek közeleg)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .