Scream Halloween Special (2016) (Sikoly Halloween)

screamhalloween_thumbÉrdekesen alakul az MTV-s Sikoly sorsa. A készítők még a második évad végén bejelentették, hogy Halloweenre egy különleges dupla résszel fognak készülni, amely elvarr néhány szálat, és előkészíti a harmadik évad eseményeit. Azóta többek között azt is megtudhattuk, hogy bár a harmadik szezon zöld utat kapott, az idei részek langyos nézettségi adatai miatt csak egy hat részes rövidített szezon lesz, a lakewoodi történet lezárása – amely egyben lehet, hogy az utolsó évad is. Ezen még kicsit korai elmélkedni, lássuk előbb, hogy is sikerült az ominózus dupla rész.

screamhalloween01

Ghostface rács mögé került, a lakewoodi gyilkosságsorozatért pedig tízszeres életfogytiglanra ítélték, amely ráadásul az állami fegyházban maga lesz a pokol, mivel ámokfutása során vegyesen mészárolt rendőröket, diákokat, barátokat és családtagokat. Az odavezető út azonban megszakad – felbukkan egy újabb fehér maszk, és nem csak az egyik börtönőrrel végez, de kollégájának is felhasítja a torkát. Emma és a lakewoodi túlélők természetesen emiatt ismét a sajtó kereszttüzében találják magukat, így amikor Noah és Stavo ügynöke szervez nekik egy szigeti túrát, hogy inspirációt gyűjthessenek a lakewoodi eseményeket feldolgozó képregényük szellemi utódjához, kapnak az alkalmon és maguk mögött hagyják a várost. A sziget legendája eleinte csak klisés helyi horrortörténetnek tűnik – egy fiatal helyi lány Halloween este megőrült és egy szál maszkban egy metszőollóval végzett a családjával és munkaadójukkal is – a múlt azonban a lakewoodi látogatók tiszteletére megelevenedik Halloween este, és egy rejtélyes tettes magára ölti a zsákból kivágott maszkot.

screamhalloween02

A halloweeni különkiadás bár jó ötletnek hangzott, sajnos több sebből vérzik, és alig néhány olyan eleme van, amelyek miatt nem tudom teljes csődnek nevezni. A történet nagyon összecsapott, mind a szereplők motivációi, mind a sziget rejtélye gyengék, majdnem érdektelenek, a szálak elvarrása steril, hatástalan. Kissé olyan, mintha a készítők nem boldogultak volna a feladattal, hogy egy viszonylag önálló, ám a sorozathoz kapcsolódó történetet kellett két rendes epizód időtartama alatt lejátszaniuk. Már maga az alapötlet, hogy a lakewoodi túlélők egy új helyszínen egy új gyilkossal találkoznak, sántít, mivel gyanítható, hogy ez sem a sorozat eseményeit nem mozdítja előre, sem a szereplőgárda tagjai nem szenvednek maradandó károkat egy ilyen spinoff jellegű felvonásban. Két karaktert tudok kiemelni, akik talán üde kivételt jelentenek az amúgy középszert is csak alig közelítő színvonalból – Emma és Noah. Míg Noah szála pusztán érdekes (nehezen tud megbékélni azzal, hogy a podcastje és a képregény révén lényegében a barátai halálából húzott hasznot), addig Emma esetében végre sor került némi elég erős karakterépítésre – azzal, hogy kimozdul Lakewoodból, végre kap egy kis időt, hogy szembenézzen a közelmúlt eseményeivel, megpróbálja feldolgozni a történteket, és a rész során egy időre felvillan előtte a menekülés lehetősége is – végleg maga mögött hagyni Brandon James hagyatékát és a fehér maszk rejtélyét – azonban nem él ezzel, és a különkiadás végére eljut egy pontra, ahol hajlandó vállalni az életét ért tragédiákat, egy sokkal erősebb karakterré válik, aki képes végre a kezébe venni a saját sorsát – ha pedig ez megmarad a harmadik évad elejére, egy jóval céltudatosabb és komplexebb szereplő lehet belőle a fináléra.

Ettől függetlenül azonban a Sikoly Halloween Különkiadása nagyon összecsapott és lagymatag rész lett, amely sajnos pont tartalmaz annyi fontos elemet, hogy a széria követőinek meg kelljen nézniük, de sajnos pont annyi súlytalan fillert, hogy ezt a pár érdemesebb jelenetet letudhatták volna a következő évad elején is bemelegítésként.

értékelés: 5/10

Zoo_Lee

imdb-share-logoyoutube-logo

Be the first to comment on "Scream Halloween Special (2016) (Sikoly Halloween)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .