Terry Grimwood: Deadside Revolution (2016)

deadsiderev_thumbA zombik minden kétséget kizáróan a horror műfaj kedvenc tucat elemei. Szimbolikus jelentésük és a társadalom kollektív túlélőképességét próbára tevő fenyegetésük azonban tagadhatatlanul megkopott az évek során, és napjainkra már igen egyedi ötletekre, mondanivalóra, szórakoztató tálalásra van szükség ahhoz, hogy az élőhalottak témájában médiától függetlenül találjunk mást is lerágott csontokon túl. Szerencsénkre azonban ilyen művek időről-időre felbukkannak – a Horrific Tales Publishing által kiadott Deadside Revolution pedig közéjük tartozik.

deadsiderev02

Egy nap a halottak feltámadnak sírjaikból – számtalan történet kezdődött már ezzel a felütéssel, azonban kevés olyan módon, mint Terry Grimwood története. Grimwood élőhalottai tökéletesen megőrizték emlékeiket, vágyaikat, eltekintve rothadó, kihűlt testüktől (amelynek állapota egy ponton akár az aktivitásukat is képes megakadályozni, a több éve elhunytak például már képtelenek visszatérni) tökéletesen képesek visszailleszkedni a társadalomba. A kezdeti szenzációt követően a társadalom alkalmazkodik – néhány évvel később már nem divat gyerekeket szülni, az egészségügy az élők gyógyítása helyett többnyire az élőhalottak testeinek kozmetikai – egészségügyi javítására állt át, politikailag inkorrekt sértő, degradáló megjegyzéseket tenni a visszatértekre. A gondolat, hogy az emberi faj végre maga mögött tudhatja a halál jelentette fenyegetést, olyannyira csábító, hogy csak egy apró, paranoid páriákként kezelt csoport kezeli fenntartásokkal a reanimált elhunytak jelenlétét, míg az emberiség jelentős része bele sem gondol az esetleges veszélyekbe. Azok azonban egy nap bekövetkeznek, az élőhalottak felfegyverzett, szervezett forradalom keretein belül átveszik az irányítást, az élőket alsóbbrendű, rabszolgákból, szervdonorokból és csemegéből álló szolgafajjá degradálják, akiket farmokon tenyésztenek speciális célokra, és ha már nem elég hasznosak számukra, vágóhidakon ölik őket sorra.

Dr. Robert Lewis egyike a szerencséseknek – sebészi képzettsége miatt társaival együtt egy lezárt munkatáborban élhet, ahol feladata fajtársainak lenyúzott bőrével és kivágott szerveivel óvni gazdáit az elsorvadástól. Ebből az eleven pokolból egy nem várt véletlen mozdítja ki – kapcsolatba lép vele a felkelés során elhunyt, élőhalottá vált felesége, Robert pedig 24 órán belül azon kapja magát, hogy nem csak részese lett egy elenyésző erejű, ám jelentős, fél-halottak és emberek által szervezett ellenállásnak, de az ő feladata lett egy messianisztikus kiválasztott védelmezése is – a saját lányáé, akivel felesége még a forradalom előtt esett teherbe, azonban már élőhalottként szülte meg, a lélektelen lény pedig az emberi faj utolsó reménye lehet, hogy megmenekülhessenek.

deadsiderev01

A történetről ennél többet bűn lenne elárulni – hihetetlenül érdekes és egyedi, amely egyszerre mutat be egy reménytelennek tűnő szabadságharcot, és egy bámulatosan groteszk, eltorzult világot. Grimwood nem finomkodik, bár a könyvben egyszer sem éreztem a hatásvadász elemek túlsúlyát, ha kell, igenis omlanak a belek, elevenen fellógatott emberek húsát tépik az élőhalottak, a főszereplők pedig szemben a zombis horrorok láncfűrészt, baltát, puskát lóbáló hőseivel esélytelen, bukásra ítélt ágyútöltelékként hullanak el a szadista, kegyetlen horda előtt. A Deadside Revolution tökéletes elegyben keveri a nyomasztó, reménytelen atmoszférát csipetnyi fekete humorral, érdekes csavarokkal, remekül megírt karakterekkel mindkét oldalon, komoly vallási – társadalmi szimbolizmussal/kriticizmussal – a végeredmény pedig olyan élvezetes darab, melyet egyszerűen képtelen voltam letenni, még úgy sem, hogy az eddigi legvastagabb kötet, amely a Horrific Tales kiadótól a polcomra került.

Sajnos, a történet végéhez közeledve mintha kissé megfogyatkoztak volna az ötletek, és a jól ismert klisék minden igyekezet ellenére felbukkannak az oldalakon, a befejezés pedig nem csak kiszámítható, de némi kívánnivalót is hagy maga után – ettől eltekintve azonban a Deadside Revolution egyértelműen az egyik legérdekesebb zombis horror, mellyel az utóbbi időben találkoztam, a műfaj rajongói számára erősen ajánlott.

értékelés: 8/10

Zoo_Lee

Be the first to comment on "Terry Grimwood: Deadside Revolution (2016)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .