Prok és kontrák: American Horror Story: Roanoke

ahs6_thumbAhogy arról az értékelésünkben is beszámoltunk, sajnos az American Horror Story hatodik évada közel sem váltotta be a hozzá fűzött reményeinket, jó ötletei és koncepciója ellenére kiforratlan, inkonzisztens, kihagyott lehetőség maradt. Ennek ellenére mutatott fel néhány jól elemet is – ezeket próbáljuk megvitatni.

Zoo_Lee: Ahogy azt a kritikában is írtam, elég nagy csalódás volt a Roanoke. Az egész évadot végig egy olyan tendencia jellemezte, hogy ha egy epizód fel is mutatott egy jó ötletet, izgalmas elemet, az vagy az adott rész végére, vagy legkésőbb egy-két résszel később teljesen leépült, értelmét és erejét veszítette (ide sorolom magát a sorozat-a-sorozatban koncepciót, a kannibálos szálat). Mintha a készítők nem gondolták volna végig, pontosan mihez is akarnak kezdeni a koncepcióval, a karakterekkel…

Absvrd: Az igazat megvallva, az első kettőt leszámítva mindegyik széria csalódás volt számomra, de horror-rajongóként mindig adok egy esélyt, ha egy új AHS évad lát napvilágot. A számomra értékelhetetlen ötödik széria után kifejezett felüdülés volt az új koncepció, amely rengeteg lehetőséget tartogatott magában. Ezúttal egy elsőre sokkal összeszedettebnek tűnő sztorit kaptunk, amely – korrigálva a múlt évi teljesítményt – nem a konzervatívabb nézők idegeinek megtépését, vagy egy 45 perces Lady Gaga videoklip leforgatását tűzte ki célul.

ahs hotel gaga

Zoo_Lee: Személy szerint a Hotelt még egy jobb eresztésnek tartottam a 3-4. évadoknál, ahol ugyan a történet és a karakterek a helyükön voltak, de konkrétan magát a horrort borzasztóan hiányoltam. A Hotel, bár pont karakterábrázolásban, jellemfejlődésben és történetvezetésben szenvedett csorbákat, legalább az atmoszférát, a vizuális stílust, a hangulatot eltalálta. A Roanoke valahogy a ló másik oldalára esett ilyen téren – mégpedig úgy, hogy tippelni sem tudom, eredetileg melyik irány volt a cél. Sem a karakterek, sem a történet, sem a horror elemek nem lettek olyan kimagaslóak, mintha igazi fókuszt kaptak volna. Pedig a Blair Witch-re hajazó alapötletben lett volna rengeteg idegborzoló lehetőség, ráadásul elég egyértelmű, hogy a készítők már a liternyi vértől, belektől, kannibalizmustól, csonkítástól sem riadnak vissza, lassan bevállalósabbak gore terén, mint a legtöbb vásznakra kerülő alkotás.

Absvrd: Ahogy haladtunk előre a történetben, úgy vált egyre komplexebbé, ugyanakkor egyre zavarosabbá is a sztori. Az első pár rész áldokumentarista stílusa kifejezetten szórakoztató volt, aztán eljött az a bizonyos fordulópont, ahol a found footage műfaj keretei közé is be szerettek volna lépni a készítők, ami utólag fatális hibának bizonyult. Két lovat egyszerre nehéz meglovagolni, ahogyan a népi vélekedés is tartja, a vezérfonal kezdett felbomlani, nem volt teljesen tiszta, hogy minek a mentén fog továbbhaladni a történet, mit is szeretnének ebből kihozni. Az egyértelmű Blair Witch-koppintás disszonánsnak hatott számomra, mivel úgy gondolom, egy ilyen nézettséggel bíró, lassan már szubkultúrát magáénak mondható horror-brand rendezői bírhatnának több kreativitással, ahelyett, hogy egy ‘99-es klasszikusból táplálkoznak.

ahs66

Zoo_Lee: Az évad két fele valahogy nem passzolt össze. Az első részek sokkal jobb történettel rendelkeztek, viszont ott az interjús bevágásokat, magyarázatokat iszonyatosan untam, míg a második felében kifejezetten tetszett a found footage megvalósítás – a jobb minőségű statikus, és a szereplők által hordott, remegő, gyengébb minőségű kamerák egész jó tempóban váltakoztak – viszont a történet és a karakterek egyszerűen minősíthetetlenek voltak. A régi klasszikusokból merítés már más tészta – határozottan sokkal erősebbek a régebbi filmekből átvett elemek egyszerű “tribute”-nál. Már a Freak Show is többé-kevésbé a Freaks feldúsított remakeje/sorozat-adaptációja volt, a Hotel gyakorlatilag leírható a Se7en és a The Hunger összeházasításaként (a kritika írásakor még nem ismertem az utóbbi darabot), a szerkesztőségen belül több tagtól is hallottam már olyan véleményt, hogy kreativitás helyett az AHS elkezdte eladni a mainstreamnek az utóbbi húsz-harminc (a Freak Show esetében nyolcvan) év jelentősebb, fiatalabb generációk számára viszont ismeretlen klasszikusainak ötleteit, elemeit, történeteit.

Absvrd: Mindent összevetve, a hatodik évad egy gigászi mellélövés volt, hatalmas kihagyott ziccerekkel, megkevert, önmagának ellentmondó műfaji elemekkel. Realistának szánt horror ordító életszerűtlenségekkel, tv-ben még levetíthető, de sokkolónak szánt jelenetek, amik a gore-rajongóknak gyengék, a szimpla horror-rajongóknak semmitmondók, az átlag nézőnek pedig szimplán céltalanul gusztustalanok. Emellett még sokadjára is bizonyítást nyert annak az állításnak az ellenkezője, ami szerint a found footage-hez elég csupán egy-két telefonos kamera. Az elmúlt évadok közül a mostani a legnagyobb csalódás, hiszen egy jobb sorsra is érdemes keretsztorit sikerült a végletekig elbutítani.

ahs67

Zoo_Lee: Igen, a Roanoke legenda már az első évadban felbukkant, és sokkal nagyobb dobásra számítottam, amikor nem sokkal az indulás előtt kiderült, hogy ez lesz a hatodik szezon témája. Nem csak a konkrét történetben, a tálalásban is rengeteg potenciál lett volna, az egész sorozat-a-sorozatban felállásból sokkal több és merészebb ötletet ki lehetett volna hozni. Nem tudom, van-e olyan rajongó, aki maradéktalanul elégedett a hatodik évaddal, de számomra az AHS eddigi leggyengébb eresztése volt.

1 Comment on "Prok és kontrák: American Horror Story: Roanoke"

  1. Nekem már az előző évad is hatalmas csalódás volt. Kövezzetek meg, de szerintem már az sem volt horror, sokkal inkább egy több részes melegpropaganda. Nem vagyok homofób (na jó, egy kicsit igen), de ha egy horrorfilmet nézek, akkor nem egy meleg lovestoryt akarok látni. Az Asylum óta ez a sorozat csak a saját renoméját rombolja. Mondom ezt úgy, hogy a negyedik és a hatodik évad teljesen kimaradt. De az alapján, amit ti is és mások is írtak róluk, nem vesztettem vele semmit.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .