Animációs filmek a horror szerelmeseinek az Anilogue-on

Friss információ jutott el hozzánk, amiért nagy köszönet a kedves forrásainknak. Animációs filmek a horror szerelmeseinek az Anilogue-on November 23-27. között rendezik meg a 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin és az Art+ mozikban. A fesztivál öt napja alatt 13 vadonatúj egészestés animációt és közel 200 rövidfilmet mutatnak majd be. Lesznek a horror szerelmesei számára is figyelemre méltó alkotások, amiket csak az Anilogue-on láthat a hazai közönség.

A koreai Yeon Sang-ho animációs zombifilmje, a Szöul, végállomás (Seoul Station) egy korábbi élőszereplős alkotásának (Vonatút Busanba) előzménye, melyben folytatja kíméletlenül társadalomkritikus látásmódját. A Disznók királya rendezője ebben a filmjében is egy sötét és brutális emberiséget mutat be, ahol a közöny, a gonoszság és a kicsinyesség hajtja a szereplőket. A film kisebb embercsoportok túlélési próbálkozásait követi nyomon egy Szöul belvárosában kitört zombijárvány idején, de ez a katasztrófa inkább csak ürügy az emberben rejlő bűnök megvilágítására, mint a hatalom, az önzés vagy az elnyomás kérdése, a prostitúció, a hajléktalanokon való átnézés vagy a technika által uralt életforma.

Alberto Vázquez és Pedro Rivero Pszichonauták – Az elveszett gyerekek (Psiconautas – The forgotten Children) című szürreális, antiutópisztikus fantazijában egy ökológiailag elpusztított szigetről próbálnak kijutni a hősök, az apja halála miatt haraggal teli Birdboy és a kalandvágyó Dinky. Vázquez a saját történetét adaptálta filmre, és a spanyol alkotó vizuális és látásmódbeli stílusára jellemző, hogy tipikus rajzfilmhősöket forgat ki a durva és nyomasztó társadalomkritikája érdekében, melyben beszél a világ és környezetünk elpusztításáról, a posztindusztriális elidegenedésről, valamint az ember saját démonaival való küzdésről. Figurái sajátságosan bizarrak, a nézői befogadáson pedig csavar egyet a szorongáskeltő, horrorisztikus szituációkkal és a groteszk antagonistáival. A Psiconautas-ban mindezeket nyolcvan percbe olvasztotta össze, tette mindezt kellő frissességgel és iróniával.

Az amerikai független animáció koronázatlan királya, Bill Plympton közösségi finanszírozásból hozta létre legújabb egészestés animációját, a Kaliforniai bosszú (Revengeance). A film egy pénztelen fejvadászról, Rod Rosse-ről szól, aki egy meglehetősen veszélyes ügybe keveredik, mikor munkát kap az exmotorosból és -pankrátorból lett szenátortól, Deathface-től. Hamarosan kiderül számára, hogy sokkal több van a piti rablás leleplezésének látszata mögött, és hogy nincs könnyű dolga rátalálnia az igazságra a könyörtelen motoros bandák, a vérszomjas hírességek és a korrupt zsaruk között. Plympton, akárcsak a korábbi filmjeiben, itt is maradt a hagyományos kézirajz alapú animációnál, és ismét egy sodró lendületű, akciódús sötét komédiát készített el, tele őrült és groteszk alakkal, valamint frusztráló szituációval.

Míg az amerikaiak az élőszereplős Páncélba zárt szellem feldolgozását készítik, a japánok előálltak a sci-fi animeszéria legújabb darabjával. Az egyszerűen csak Az új fejezet alcímű cyber-thriller az alkotók szerint az eredeti történet következő evolúciós lépcsőfokát mutatja be. A negyedik világháborút követően Japánban egyre nagyobb veszélyt jelent a kiberterrorizmus. A technika olyan fejletté vált, hogy a jómódú állampolgárok testük egyre nagyobb felületét egészíthetik ki mechanikus eszközökkel, és a tudatukat is rá tudják csatlakoztatni egy közös rendszerre. Ebben a hackerek is meglátják a lehetőséget és saját céljaik érdekében egy vírussal fertőzik meg a világ vezető hatalmait, hogy átvegyék felettük az uralmat.

Kazuya Nomura filmjének komor hangulatához meglehetősen fontos és elgondolkodtató társadalmi kérdéseket párosít, mint például az eltechnicizált világ vagy az egyén identitása és önálló akarata, mindezt nagyon sok utalással Mamoru Oshii 1995-ös eredeti kultfilmjére. Az Anilogue szokásos programján, az Animált éjen idén is lesz egy egész blokk, ahol 13 rövid animációs horrorfilmet nézhetnek az érdeklődők a hajnali órákban!

Szöul, végállomás| trailer >>

November 25. péntek 19.15 Uránia mozi

November 27. vasárnap 17.30 Uránia

Pszichonauták – Az elveszett gyerekek| trailer >>

November 25. péntek 21.00 Uránia mozi

November 26. szombat 15.30 Puskin mozi

Kaliforniai bosszú | trailer >>

November 26. szombat 14.30 Uránia mozi

November 27. vasárnap 17.30 Puskin mozi

Páncélba zárt szellem: Az új fejezet| trailer >>

November 23. szerda 21.00 Uránia mozi

November 27. vasárnap 19.30 Uránia mozi

Animált éj: november 26. 20.00 Uránia mozi

Jegyek elővételben már vásárolhatóak teljes áron az Urániában és a Puskinban 1400 Ft-ért, az Art+ Cinemában 1100 Ft-ért, kedvezményesen az Urániában és a Puskinban 1100 Ft, az Art+Cinemában pedig 900 Ft-ért. A fesztivál teljes programja a honlapon található: www.anilogue.com.

[via Herczeg Zsófi]

Be the first to comment on "Animációs filmek a horror szerelmeseinek az Anilogue-on"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..