12 horrorfilm, aminek kapcsán nyomozás indult

cannibal-holocaust-150Kegyetlen gyilkosságok, betörések, lopások, gyermekveszélyeztetés, állatkínzás – néhány dolog, amely egy őrült pszichopatát vagy sorozatgyilkost jellemez. Ám sosem gondolnánk, hogy ilyen vádakkal illetnének filmrendezőket (esetleg színészeket, művészeket) is azért, amit művükben a vászonra vittek vagy amit képviselnek.

A horrorfilmekben azonban az emberi gonoszság minden apró darabkája benne lehet és olykor benne is van. A tabudöntögetések és a sokkoló megvalósítás olykor azt eredményezi, hogy a film teljesen hihető lesz, emiatt pedig a készítőknek a bíróságon kell igazolniuk ártatlanságukat, avagy felelniük bűneikért.

Következzen most 12 olyan film, amely után vagy amelyek kapcsán a hatóságok nyomozni kezdtek.

Cannibal Holocaust (1980) IMDB (kritika)

Aligha kell bárkinek bemutatni listánk ékkövét és egyik legismertebb darabját, az 1980-as Cannibal Holocaustot. Ruggero Deodato darabja az első found footage horrorként híresült el, több, mint 50 országban tiltották be a durvasága és az állatkínzások miatt. A forgatás során egy ormányos medvét, egy teknőst, egy pókot, egy boát egy malacot és két mókusmajmot is lemészároltak ám Deodatónak végül nem emiatt kellett felelnie. Az olasz rendezőt ugyanis tíz napra börtönbe zárták gyilkosság vádjával, ám amikor kiderült, hogy a szereplők életben vannak, természetesen szabadon engedték.

cannibal-holocaust

A Lizard in a Woman’s Skin (1971) – IMDB (kritika)

Egy újabb olasz rendező következik, Lucio Fulci (akinek a boltjában mi is jártunk). Az 1971-es A Lizard in a Woman’s Skin esetében is olyan valóságosnak tűntek egyes jelenetek, hogy a stábnak a bíróság elé kellett vinnie a kellékállatokat, hogy bizonyítsák, nem történt állatkínzás a darabban. Carlo Rambaldi, aki még Oscar-díjat is nyert a legjobb vizuális effektusok kategóriában, több híres műben is dolgozott, például az E.T-ben vagy az Alienben. 2012-ben, 86 évesen hunyt el.

rambaldi

House of Cards (2008)

Itt természetesen ne a Kevin Spacey-féle remek sorozatra gondoljunk, hanem egy fiatal kanadai filmesre, aki kicsit túl sok inspirációt kapott élete fő művéből és kedvenc sorozatából. A 2008-as low-budget horrorban egy szobában fogvatartanak, megkínoznak, majd megölnek egy férfit – ezt néhány héttel később Mark Twitchell valóban meg is tette. A rendezőt – saját bevallása szerint – a Dexter című sorozat inspirálta, amelynek megszállottjává is vált. Twitchell végül 25 év börtönbüntetést kapott.

Később Michael C. Hall, a Dextert alakító színész is megrökönyödve nyilatkozta, hogy fogalma sem volt, hogy emberekből ilyen hatást válthat ki a sorozat és képesek ennyire félreértelmezni a látottakat.

Marla Mae (2017?) – IMDB

Ha köröz a rendőrség, talán inkább ne vállalj szerepet egy filmben… Jason Stange ugyanis elkövette azt a hibát, hogy miután fegyveres rablás miatt kereste őt a hatóság, szerepet vállalt a 2015-ös Marla Mae című filmben, ráadásul saját nevével. Stange-nek egyébként nem volt szerencséje, mert a nyomozók olvasták a The Olympian című folyóiratot, amelyben interjú készült a film rendezőjével, valamint producerével, és megjelent egy olyan kép, amelyen Stange is látható volt. A színészt nem sokkal később el is fogták, a filmet pedig azóta sem mutatták be.

A film előzetese itt megtekinthető.

Guinea Pig 2 (1985) IMDB

Minden idők egyik legdurvább filmje és Charlie Sheen vajon hogy kapcsolódhat össze? Drága színész barátunk – aki bizonyosan nem volt semmilyen tudatmódosító szer hatása alatt a film nézése közben – esti kikapcsolódásul a Flowers of Flesh and Blood című részét választotta a méltán híres Guinea Pignek. Mivel igen valósághű volt számára a felvétel, felvette a kapcsolatot az FBI-jal, hogy vizsgálják ki a japán snuff film (a műfajról itt olvashattok bővebben) hátterét. A készítőknek végül egy külön dokumentumfilmet kellett kiadniuk bizonyítandó, hogy a filmben senki nem hal meg és minden csak a speciális effekteknek köszönhető.

Eldorado – Highway to Hell (2012) IMDB

Egy film, amellyel felidézhetjük az örök klasszikust: az életben csak két dolog biztos, a halál és az adó! Az egyik megvan a filmben, a másik kapcsán azonban sajnos Richard Driscoll elfelejtette, hogy mennyi is az annyi. Driscoll rendező azonban vágyott egy kis extra bevételre, így számlákat hamisított és ahol csak tudott, hazudott a film költségeiről, így a mintegy 1.5 millió dollárból készülő Eldorado teljes büdzséje 13.8 millióra rúgott. A rendező zsebre tette az adóvisszatérítésből érkező különbözetet és ebből igyekezett eltartani magát, valamint fedezni az extra kiadásait, mint például a hajbeültetését.

A 2012-es, igencsak botrányosra sikeredett horror-komédia amúgy nem nevezhető amatőr műnek, tele van ismert színészekkel: Peter O’Toole, Daryl Hannah, Jeff Fahey, Michael Madsen, Steve Guttenberg, Brigette Nielsen. Ennek ellenére mozikban soha nem mutatták be, csupán DVD-n adták ki az Egyesült Királyságban, illetve a tengerentúlon. A Telegraph szerint egyébként az Eldorado minden idők legrosszabb filmje.

The ABCs of Death (2012)IMDB (kritika)

Sok könyv és rajzfilm készül arra, hogy a kisgyerekek megtanulják az ABC-t, ezeket előszeretettek használják az oktatásban is. De ebben az esetben nem is kisgyerekekről és nem is a tanulásról volt szó. Az ABCs of Death horrorantológiában 26 kisfilmet láthatunk az ABC egy-egy betűjével kapcsolatban.

abc

A spanyol filmet egy Ohio-i cseretanár, Sheila Kearns oktató jelleggel akarta levetíteni spanyolórán a főiskolai diákjainak, ám a bíróság ezt a tettet 90 napos börtönnel és a tanítástól való örökös eltiltással honorálta. Erről egyébként mi is beszámoltunk korábban.

Pedig lassan meghonosodhatna a horror is az iskolában, biztosan többet tanulnánk belőlük, mint egy Antigonéból 🙂

The Carnage Collection (2015)IMDB

carnageJöjjön egy újabb horrorantológia a 21. századból! Nos attól, hogy még egy film borítóján a Mikulás látható (most a sátáni kéztől, a horrorisztikus bohóctól és a pentagrammától vonatkoztassunk is gyorsan el), még nem biztos, hogy gyerekfilm.

“Az egyik leggusztustalanabb film, amelyet valaha láttam. Illegálisan letöltöttem, mert a borító lapján azt hittem, jó lesz a gyermekeimnek. Az, hogy a címben mi szerepelt (carnage = mészárlás – a szerk.), nem mondott nekem semmit. És igen, valóban benne volt a Mikulás, de gonosz volt, nagyon gonosz. Azt mondta az egyik szereplőnek, hogy “Suck my motherf’ing jingle balls”. Egészen addig engedtem nézni a gyerekeknek a filmet, amíg egy nő kést nem tartott a saját vaginájához. Utána kikapcsoltam és hívtam is a rendőrséget.”

Talán nem is szükséges egyebet írnom ehhez a filmhez, az anyuka nyilatkozata mindent elárul. A Carnage Collection készítői ellen minden vádat ejtettek természetesen, ám több államban is betiltották az obszcén jelenetek miatt.carnage-2

Remy Couture művei

Remy egy kanadai fotóművész, aki speciális effektekkel dolgozik és időnként kisfilmeket is forgat. A kanadai férfi ellen azonban eljárás indult néhány évvel ezelőtt, a weboldalán ugyanis több olyan képet és felvételt is talált az Interpol, amelyek “morálisan kifogásolhatóak”. A vádakat végül ejtették, habár azt Couture is beismerte, hogy egyes alkotásai valóban tele vannak erőszakkal, szexualitással és nem kevés morbidsággal.

És végezetül íme Remy oldala, ahol mindent megtaláltok, amiért őt vádolták.

Élőhalottak éjszakája (1968)IMDB (kritika)

Most pedig következzen két igazi nagyágyú! A ’90-es években egy bébiszitter George Romero 1968-as klasszikusát választotta büntetésül, mert az általa pesztrált 6 éves kislány túlságosan is gyerekesen viselkedett. Értitek, egy 6 éves lány gyerekes…

elohalottak-ejszakaja

A bíróság végül közel húsz év után hozott ítéletet az ügyben, a vétkes Robert Bayliss-t felfüggesztett börtönbüntetésre és közmunkára ítélték.

Tényleg olyan rossz lenne egy 1968-as film, hogy azzal büntetni lehet? 🙂

A texasi láncfűrészes mészárlás (1974) IMDB (kritika)

A több, mint negyvenéves remekmű a mai napig az egyik legrémisztőbb és legkegyetlenebb filmnek számít. Ha mai szemmel így látjuk, képzelhetjük, mit gondolt róla a ’70-es évek embere. A művet be is tiltották számos országban, két ottawai moziban pedig morális aggályokra hivatkozva egyenesen a rendőrség vetett véget a vetítésnek.

texasi-cover-660

Dudleytown Curse – The 49th Key

A soha el nem készült found footage stílusú szellemfilm egy connecticuti kisváros, Dudley Town történetét mesélte volna el. A történet szerint az itteni családokat a 16. században megátkozták az angol telepesek, így a falu az öngyilkosságok és a bizarr, megmagyarázhatatlan esetek helyévé vált.

Nyolc filmes szerette volna filmvászonra vinni a történetet, ám forgatási engedély híján (ennyire low-budgetre akarták csinálni) őrizetbe vették őket a közeli Cornwallban. A darab azóta sem készült el, a helyiek ugyanis hevesen tiltakoznak ellene. Netán a szellemek nem akarják?

(Varin)

Be the first to comment on "12 horrorfilm, aminek kapcsán nyomozás indult"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .