Knight Moves (1992) (Gyilkosság lólépésben)

kmminiIsmét három alkotást hozok nektek, melyek valamilyen módon kapcsolódnak egymáshoz. Sorozatgyilkosságokkal foglalkozik mindhárom mű, melyek az átlagostól különösebbek, nem egyszerű slasher-horrorokról van szó. Az első egy régebbi kedvencem, még a hőskorszakból, amikor erős hangsúlyt kaptak a krimik, thrillerek. A Gyilkosság lólépésben elsőre talán nem tűnik izgalmas választásnak, mégis annak tartom.

Tudtátok, hogy az egyik legveszélyesebb sport a sakk? Nos, én sem gondolom ezt komolyan, de akik szeretik a játékot, igencsak komolyak vele kapcsolatban. Nagyon durva küzdelmek zajlanak a fejekben, hogy legyőzhessék egymást, és ott nincs kegyelem a vesztesnek. Aki sakknagymester, az bizony folyton meg kell védje a trónját, pláne a fiatalokkal szemben.

km01A nyitójelenetben is pont ilyesmit tapasztalunk, hiszen két gyermek csatája igencsak komor véget ér, és egyikőjük számára gyakorlatilag olyan hatása lesz a párbajnak, melyre egyetlen fiatal sem lehet felkészülve.

km02A példabeszéd után Peter Sanderson (Christopher LambertHighlander, Fortress, Mortal Kombat, Nirvana, The Hunted, Beowulf, Ghost Rider: Spirit of Vengeance) veszi át a főszerepet, aki nem rég tért vissza a sakk világába, és ott szeretné folytatni, ahol egykor abbahagyta: a világbajnoki címért küzd. Különleges tehetsége van, évekkel ezelőtt mégis egy ismeretlen októl vezérelve a döntő összecsapásról mégis kisétált és azóta nem látta senki. Most azonban itt van és sorra nyeri meg a meccseket. Nincs egyedül, egyik hűséges barátja vele tart, valamint kislánya, Erica (Katharine IsabelleDisturbing Behavior, Ginger Snaps, Insomnia, See No Evil 2) is drukkol neki az első sorból. Éjszaka persze némi erőt kell, hogy gyűjtsön, hiszen egy kiadós szexnél semmi sem tölthet fel egy férfit. De arra egyáltalán nem számít, hogy egy titokzatos idegen egy élő játékra invitálja őt, melyben a sakkfigurák igazi nők, akik holtan kerülnek elő, ha nem képes legyőzni kihívóját.

Viszont egy igazi sakkmester eszes és előre ismeri mind saját, mind ellenfele lépéseit. A probléma ott kezdődik, hogy nem sejti, hogy mi a gyilkos szándéka. Az első lépésekre a rendőrségtől Frank Sedman kapitány (Tom SkerrittM.A.S.H., Alien, Poltergeist III) és Andy Wagner (Daniel BaldwinMulholland Falls, Vampires, Little Red Devil, Sicilian Vampire) detektív is felfigyelnek, azonban ők jóval kifinomultabb eszközökkel nyomoznak, és elsőszámú gyanúsítottuk Peter lesz. Ezért ráállítják az ügyre a fiatal, gyönyörű Kathy Sheppard-öt (Diane LaneJudge Dredd, Untraceable, Man of Steel, Batman v Superman: Dawn of Justice), aki pszichiáterként talán ki tudja ugrasztani a nyulat a bokorból.

KNIGHT MOVES, Diane Lane, Christopher Lambert, 1992

KNIGHT MOVES, Diane Lane, Christopher Lambert, 1992

Az ötlet igazán frappáns, mert tényleg egy olyan típusú hobbit helyez fókuszba a film, mely rengeteg tervezést, ismeretet és magas intelligenciát, kreativitást igényel. Így a történet nem válik kuszává, de ennek ellenére nehéz kibogoznunk a szálakat, illetve rájönnünk a gyilkos kilétére, pláne indítékára. Abban a korszakban járunk, amikor a thrillerek egyik elengedhetetlen eleme volt a forró erotika, azaz egy-két fülledt szexjelenet, melyre pont alkalmas párost sikerült találniuk. A Gyilkosság lólépésben című filmben találgathatunk és rághatjuk a körmünket, hogy vajon ki lehet a titokzatos tettes és milyen célok, indítékok vezérlik cselekedetében. Folyamatosan egy lépéssel a rendőrök és Peter előtt jár, aki nem is tudja elképzelni, hogyan kapcsolódik a mániákushoz.

km04Szerencsénkre Carl Schenkel olyan művet rendezett, amelynek sikerül fenntartani érdeklődésünket, vezeti a feszültséget és a rejtély megoldása megfelelő magyarázattal szolgál. Számomra pont azért kiemelkedő a film a többi ilyen közül, mert rövid lélektani ábrázolást is kapunk a gyilkos elméjéről, ahogy a vége felé közelednek az események. Rengeteg a fordulat és pont úgy zárul le a történet, ahogyan szeretnénk.

km05Legyen ez bevezetés ahhoz, amilyen kreatív thrillereket szeretnék nektek bemutatni a sorozatgyilkosok világából. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a jó krimiket és nem riad vissza attól, ha nem olyan egyszerű a megoldás, mint gondolná.

Értékelés: 7/10

imdb-share-logoyoutube-logo

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Knight Moves (1992) (Gyilkosság lólépésben)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .