Exam (2009)

Exam_posterAzt hiszem, a vizsga szó az emberek jelentős részében kevésbé kellemes emlékeket ébreszt. A különféle oktatási intézmények jóvoltából átélt nyomasztó perceket, órákat azonban nyomban más megvilágításba helyezheti Stuart Hazeldine 2009-es műve, ami a roppant egyszerű és lényegre törő Exam nevet viseli.

Amint azt a címből sejthettük, a film sztorivonalát egy meglehetősen érdekes vizsgaszituáció adja, jobban mondva rendhagyó felvételi feladat, amelynek tétje egy nagyvállalatnál betöltött vezető pozíció. A nyolc jelölt között egyenlő arányban találunk férfiakat és nőket, akiknek 80 percük van sikerrel teljesíteni a kihívást. Itt el is érkeztünk az Exam cselekményének fő mozgatórugójához, hiszen a versenyzőknek nem csupán a helyes választ kell kitalálniuk, hanem kissé szokatlan módon magát a kérdést is.

exam-2009-still-3

A meglehetősen furcsa helyzet pont olyan furcsa helyzetet eredményez, mint ahogyan azt első hallásra gondolhatjuk. Az alapvetően minimalista képi világgal dolgozó Exam lényege inkább egyfajta pszichológiai folyamatsor bemutatása különféle karaktereken keresztül. Ha már a karaktereknél tartunk, érdemes megjegyezni, hogy sajnos nem mindegyik szereplő egyforma mértékig kidolgozott, bár ez szerencsére nem megy az összkép rovására. A folyamatosan felszínen tartott feszültség, és a rengeteg kérdőjel – ami egy idő után egyre csak sokasodik a néző fejében is – képzik az Exam cselekményének gerincét, ami azt illeti, igencsak szórakoztató módon.

EXAM

Az Exam ékes példája azon filmeknek, amelyek rendszerint élesen megosztják a közönséget: lesz aki csupán egy értelmezhetetlen, félkész produkciót lát benne, és akad, aki pont ebben a szándékosan hiányos összképben találja meg a film nagyszerűségét. Ha mindenképpen hasonlítani kéne az Exam-et egy másik filmhez, talán a Kocka lenne az, de néhány rokon vonást a 2015-ös Circle-lel is felfedezhetünk. Akinek ez a két film tetszett, könnyen lehet, hogy az Exam is elnyeri majd a tetszését, de persze jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki egy szórakoztató, elgondolkodtató, egyedi filmre vágyik.

Értékelés: 7.5/10

(Absvrd)

youtube-logo       imdb-share-logo       

Be the first to comment on "Exam (2009)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..