Highlander: The Search for Vengeance (2007)

HighlanderMiniMegszokhattátok, hogy időnként kitekintek más animációs filmek irányába is, nem csak animékről írok ismertetőt, illetve kritikákat. A most választott mű valahol a határon van, hiszen a Highlander: The Search for Vengeance egy ’80-’90-es évek hangulatát idéző remekbe szabott alkotás. Teljesen klasszikus elemekkel dolgozik, inkább sci-finek mondanám, mint horrornak, de ez ne tántorítson el senkit.

Colin MacLeod megszokott mindennapjait éli, valahol az időszámításunk előtti időben, amikor a Római Birodalom seregei dúlják fel Európát, illetve a mostani Skót-felföldön próbálkoznak hódítani. Természetesen a kemény harcosok ellenállnak, de Moya, a klán főnök fiának újdonsült felesége túlságosan félti férjét a haláltól és megpróbál alkut kötni az uralkodóval. Valós terve azonban az, hogy míg elcsábítja a hadvezért, Marcus Octaviust, sikerül vele végeznie a buja örömök hevében. De a férfit nem olyan könnyű megölni, mert igazi Halhatatlan. Így a lány végül klasszikus módon kereszthalált hal, melyet Colin nem tűrhet megtorlatlanul. Dühtől elvakultan tör a félelmetes Római Birodalom katonáira, hogy megbosszulhassa kedvese halálát. Azonban csak kis szerencsén múlik, hogy ő maga is nem hagyja ott a fogát. Ez a fordulat pedig az, hogy a Stonehenge közepén landol a hullája, amely szent helynek számít. A szabályok szerint megszentelt helyen nem folyhat tovább a küzdelem, így Colin megússza a lefejezést. Sérülése viszont igen súlyos, így rengeteg időbe telik, míg regenerálódik. Talán kifelejteni látszottam, de csak ilyenkor ébred rá az ifjú, hogy maga is Halhatatlan.

Highlander01

Amergan, az egykori druida lelke lesz a mentora, aki elmagyarázza neki a szabályokat, melyeket már régóta ismerünk. Viszont a történet egészen máshol és máskor játszódik, egy poszt-apokaliptikus New Yorkban, ahová Colint az ősi gyűlölete vezérli el. Hiszen ebben a városban tartózkodik és uralkodik a zsarnok Marcus is, aki olyan tervet dédelget, amellyel végre igába hajtatja a Föld teljes lakosságát. Kérdés, hogy az egykori bosszúszomjas fiú képes lesz-e ezúttal legyőzni a nemezisét. Highlander02

Igazából a Highlander: The Search for Vengeance a jelenben is játszódhatna, talán csak annyi szerepe van annak, hogy a jövőbe tették a cselekményt, hogy éreztessék, évszázadok óta próbálja beteljesíteni bosszúját a MacLeod klán egyik harcosa. Ebben benne van az is, hogy sem a revans vágy, sem a szerelem nem halhat meg, mindkettőt magunkkal vihetjük a sírba. Hogy melyik az erősebb, arról nekünk kell döntenünk, de a konklúzió azért kicsit segít nekünk ebben. Viszont szépen visszacsengenek nekünk a Hegylakó filmek, illetve a sorozat sajátosságai, illetve megfogalmazott értékrendje. A szellemisége némileg keveréke a kelta hagyományoknak és a buddhizmus alapjainak.

Highlander03

2007-ben sikerült alaposan megalázniuk a Hegylakó legendáját a Hegylakó 5.: A forrás című förmedvénnyel, melyhez a mai napig nem lehet tudni, miért adta Adrian Paul a nevét. Szerencsére ez az animációs verzió sokkal jobban sikerült, és ezerszer élvezhetőbb, mint az az ocsmányság. Yoshiaki Kawajiri rendezte a filmet, akinek a neve a Demon City Shinjukuból, a Wicked Cityből, a Vampire Hunter D: Bloodlustból valamint a Ninja Scrollból lehet ismerős. A karakterdizájnért is olyan személy felelt, akiről már többször is hallottunk, ő pedig nem más, mint Hisashi Abe (Berserk 2016, Last Order Final Fantasy VII, Twilight of the Dark Master). Az animációkat Satoshi Tasakinak (Ninja Scroll) köszönhetjük. A záróakkordokat pedig nem más játssza, mint His Infernal Majesty (aka. HIM), méghozzá a Sacrament című száma hallható.

Highlander04

Ezekből látható, hogy minden eszköz rendelkezésre állt, hogy egy ’80-’90-es éveket idéző látványos akció animáció készülhessen. Mély mondanivalóra persze nem nagyon kell számítani. Az egyetlen, amelyet a cím is elárul, hogy a bosszú nem feltétlenül hasznos életcél, mert nem hagy maga után mást, csak ürességet és rengeteg holttestet. Ennek ellenére tényleg tudom ajánlani, mert igényes mellékszála a történetnek.

Highlander05

Értékelés: 8/10

animenewsnetwork.com 200.62youtube-logo

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Highlander: The Search for Vengeance (2007)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .