12 Days of Terror (2004) (A rettegés 12 napja)

12daysMiniHa már világkörüli úton járunk, akkor nyilvánvaló okokból nem maradhatnak ki a cápás filmek sem. Hiszen az egyik kedvenceim ezek a bájos és kecses állatkák, akik gond nélkül szétmarcangolhatnak bennünket a víz mélyéből előbukkanva. Roppant erős állkapcsaikban tűhegyes fogak sorakoznak, csak arra várva, hogy húsunkba marjanak, és táplálék darabkákat szaggassanak ki még fickándozó testünkből. A rettegés 12 napja egy ilyen típusú klasszikus horror Dél-Afrikából.

1916. júliusában 12 napig tartotta rettegésben New Jersey lakosságát egy cápa. Legalábbis azon részt, ahova a fürdőzők jártak. Alex (Colin Egglesfield), Stanley (Mark Dexter A Pokolból) régi jó barátok, mondhatni még az asszonyon is megosztoznak. Legalábbis olyan értelemben, hogy mikor Alex szakít Alice-szel (Jenna Harrison), akkor Stanley összemelegszik a nővel és közeledik az esküvő napja is. Nyár van és forróság, a vőlegény öltönyökkel próbál kereskedni a tikkasztó hőségben, míg a legjobb barátja a parton vigyáz a fürdőzők testi épségére. Talán nem a legkifizetődőbb foglalkozás az életmentés, de ez áll közel a férfi szívéhez. Azonban amikor egy furcsa támadás ér egy előkelő fiút, át kell gondolnia, hogy hogyan cselekedjen.

12days01

Tisztában van vele, hogy a partot valamilyen módon le kellene zárni, de természetesen a város érdekeivel ez sehol sem egyeztethető össze. Ráadásul az amerikai elnök is itt szándékozik eltölteni nyaralását, így még a felvetés is képtelenség, hogy ezt meglépjék. Hiszen bármi más is okozhatta a szörnyű balesetet. Természetesen a tragédia megismétlődése arra sarkallja, hogy valamit tegyen a ragadozó ellen akkor is, ha polgármester másképpen rendelkezik. Ezért összeáll közös barátjukkal, a kapitánnyal (John Rhys-DaviesAz elveszett frigyláda fosztogatói, A Gyűrűk Ura), hogy megszabadítsák a partot a cápától.

12days02

A történet fél-dokumentum jellegű, hiszen 1916-ban valóban történt cápatámadás a Jersey-i partok közelében. Ezért a film kicsit narratív stílusú, hogy az érzelmeket is belevigye az esetekbe. Ennek ellenére teljesen klisé a felépítése, ugyanezt láthattuk a Cápa (Jaws 1975) című kultikus alkotásban is. Így a film vizuálisan és sztoriban nem igazán tud újat nyújtani, de lévén valóban megtörtént esetről van szó, ezt el is nézhetjük neki. Ettől eltekintve azonban nem lehet elmenni amellett, hogy a „You’re Gonna Need a Bigger Boat” ugyan nem hangzik el szó szerint, de ugyanaz a jelenet lejátszódik A rettegés 12 napjában is.

12days03

Cápás horrornak egyébként nem mondanám rossznak, bár az események inkább realisztikusra lettek megcsinálva, mintsem, hogy olyan hangulati elemeket vigyenek bele, ami növeli a rettegésünket a víztől. Talán éppen ez az, ami miatt nem rontották el, mert nem lett nevetséges az erőlködés, vagy túl heroikus a küzdelem. Pontosan annyit akar mondani A rettegés 12 napja, amennyit látunk belőle első pillantásra. Egy történetet mesél el, ami bármikor, bárkivel megeshet, olyan helyen is, ahol legkevésbé számítana rá. Olyankor pedig nem a profit számít, hanem az, hogy hogyan reagálunk a helyzetre, és persze az emberek biztonsága.

12days04

Jack Sholder (Rémálom az Elm utcában 2. – Freddy bosszúja, Alone in the Dark) cápás megemlékezését merem ajánlani mindenkinek, aki egy kellemes kikapcsolódásra vágyik, finom lélektani borzongással, és szereti a realisztikus történeteket.

Értékelés: 6/10

imdb-share-logoyoutube-logo

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "12 Days of Terror (2004) (A rettegés 12 napja)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .