Baba Yaga (1973)

BYMiniTermészetesen Olaszországba is elkalandoztunk, hiszen arrafelé is rengeteg izgalmas horrorfilmmel találkozhatunk. A Baba Yaga egy legendára épülő történet, mely jóval nagyobb hangsúlyt fektet az erotikára, a testiségre, mint a többi ilyen témájú alkotás. Argento és Fulci munkásságának megismerése után ez már nem ért minket meglepetésként, de az expresszionizmus erősen tükröződik a Baba Yaga képi világában.

Valentina (Isabelle De Funès) egy fiatal, csinos fotóművész, akit érdekel a filmezés is, így időnként különböző furcsa mozgóképekben vállal statiszta, illetve egyéb szerepeket. Érdekli minden, ami kicsit is szokatlan, más, mint az átlag. Így botlik bele egy nőbe, aki majdnem elgázolja őt, amikor egy kiskutyát próbál megmenteni. Baba Yaga (Carroll Baker Babuci, A vadnyugat hőskora, Orgasmo, Ovizsaru) azonban nem egyszerű asszony, Valentina ezért rögtön megérzi, hogy nem egy átlagos emberrel sikerült találkoznia, így az ugyancsak meglepő nyitásnak nincs is ereje ellenállni, amikor a nő egyszerűen elkéri az egyik intim ruhadarabját. Ráadásul gyakorlatilag pár mondat után meghívja őt a házába, ahol talán kielégítheti csillapíthatatlan kíváncsiságát. Szándékosan fogalmazok így, mert érződik, hogy a vonzalom kölcsönös, mindketten ellenállhatatlan vágyat éreznek, hogy újra láthassák egymást.

BY01

Azonban a találkozások után az események megváltoznak Valentina körül. Minden, amihez Baba Yaga hozzáért furcsán kezd viselkedni, így azt kezdi gyanítani, hogy megátkozták. Persze először megpróbálja kiverni a fejéből a képtelenséget, hiszen boszorkányok nem léteznek, de a látogatás után elkezd motoszkálni benne valami, hogy a nő nem az, akinek mondja magát. Bár tényleg varázslatos a háza, izgalmas berendezési tárgyakat talál benne, és egyfajta fétis kellékeit is hamar felismeri, de mégis nyugtalanítja az egész szituáció, a találkozás, illetve a megmagyarázhatatlan balesetek, melyek körülötte történnek.

BY02

A Baba Yagát áthatja egy erős erotikus, szexuális kisugárzás, amely erősen vegyül a német expresszionizmussal. Nem véletlen ezért, hogy a film, amit Valentina a moziban megtekint, pont a Gólem lesz. A mű hangulata meglehetősen furcsa, néhol bizarr, nem beszélve arról, hogy folyamatosan a levegőben lóg a borzongás, amelyet Baba Yaga és mágiája vált ki belőlünk. Ebből a szempontból zseniális választás volt Carroll Bakert megnyerni a szerepre, hiszen tökéletes ellenpontjává lesz Isabelle De Funès karakterének. A kettőjük között feszülő kíváncsiság, szexuális izgalom ugyanúgy érezhető, mint Valentina szemében a félelem és a bizonytalanság, amikor Baba Yaga szuggesztív pillantásával illeti. A két nő ezért olyan hangulatot teremt meg, hogy képtelenek vagyunk levenni a szemünket a vászonról, annak ellenére, hogy a fülledt erotika határát nem lépi át a rendező, Corrado Farina.

BY03

Ha kicsivel hátrább lépünk, és próbáljuk az egészet szemlélni, észrevehetjük, hogy a filmek, melyekben Valentina szerepet vállal, igencsak közel állnak ahhoz, amely a való életben történik körülötte. Mintegy profetikus az első képsor a kettejük kapcsolatára vonatkoztatva. Persze a cenzúra a Baba Yagát is utolérte, ezért ismét hálás köszönet a Shameless-nek, hogy a vágatlan verzió is elérhetővé vált a publikum számára. Ezek a jelenetek rengeteget segítenek abban, hogy megértsük azt, ami történik a filmben. Az a sokszínű vágás, fotózás, illetve operatőri technika, amelyet alkalmaznak benne ugyanis néha kiszámíthatatlanná, olykor érthetetlenné varázsolja a történetet, mikor elmosódni látszik a határ a valóság, a film és a fantázia, vagy álom között. Egyébként ezt a módszert már az olasz gialloknál is megfigyelhettük, illetve a western műfaj is szeretettel alkalmazta.

BY04

A Baba Yaga egyedi alkotás, mással igazán nem hasonlítható össze. Olyan varázsa van, amely vagy magával ragad bennünket, vagy messzire el fogjuk kerülni, mert nem értjük, hogy mit akar mondani. De a legviccesebb mégis az, hogy emiatt a kettősség miatt iszonyatosan élvezhető a film, mert sikerül meghökkentenie minket, anélkül, hogy megbotránkoztatna a nyersessége. Így megtekintését nyitott személyiségeknek ajánlom első sorban.

Értékelés: 8/10

imdb-share-logoyoutube-logo

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Baba Yaga (1973)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .