Seoul Station (2016)

Sang-ho Yeon dél-koreai rendező aztán nem bízta a véletlenre: alig készült el a tavalyi év általam egyik legjobb produkciójának tartott Train to Busan című zombi-drámája, még ugyanabban az évben, nem sokkal a film bemutatása után megjelentette az élőszereplős mozi eseményeinek előzményeit bemutató animációs prequelt.

Történetünk középpontjában egy apa áll (Suk-gyu), aki kétségbeesetten keresi lányát (Hye-Sun), akiről időközben kiderül, hogy prostituáltnak áll – ebben persze barátjának (Ki-woong) is szerep jut, aki nem igazán akar elmenni dolgozni. Miután a lányt szinte kidobják a bérelt lakásából és összeveszik barátjával, kétségbeesetten és magányosan kezd kóborolni Szöul utcáin. Az elharapózó munkanélküliség miatt a pályaudvar környékén összegyűlt tömeg hirtelen bezombul, és megrohamozza a városka utcáit, Hye-Sun pedig megpróbál menekülni…

Ahogy már a bevezetőben is említettem, a dél-koreai rendező ezt az animációt nagysikerű zombi-drámájában látott eseménysor előzmény-történetének szánta, bár a másfél órában nem igazán tudunk meg sokat az eseménysort kiváltó okokról. Ez lehetne a legnagyobb negatívum, amit a produkcióval kapcsolatban említeni tudnék.

Magában a technikai megvalósításban nem találok hibát – szemet gyönyörködtető és hiteles ábrázolás, élethű környezet, teljesen emberi reakciók -, és bár viszonylag lassan és vontatottan indul be a cselekmény, mindvégig nagyon emberi tud maradni. Akadnak benne persze humorosabb pillanatok vagy politikai utalás, némi akciós képsorral vegyítve, de a legvégén elhelyezett csavarral mégis a dráma mint központi zsáner dominál. Ha már túl vagytok a Train to Bushan-on, és tetszett, akkor minden bizonnyal erre is vevők lesztek – ha pedig még nem, akkor tegyetek mindkettővel próbát. Nem bánjátok meg!

Értékelés: 8/10

eyescream

   

Be the first to comment on "Seoul Station (2016)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .