What We Become ((Sorgenfri)) (2015)

Az évek során hozzászokhattunk, hogy a skandináv horrorok lassabb tempójú filmek, mint amerikai vagy európai társaik. Ám ez gyakran semmit nem von le élvezeti értékükből. A What We Become témáját tekintve zombis film, ám a megszokott skandináv hangulatot egy percre sem engedi el. Lássuk, mi sült ki a 80 perces dán horrorból.

A kisvárosi, négytagú család gondtalanul éli életét, mígnem egy furcsa járvány üti fel fejét a településen. A gyanús jelek, fokozatos megbetegedések a katonaság figyelmét is felkeltik. A fegyveresek csakhamar karantén alá zárják a városkát, elzárva őket ezzel a külvilágtól és az információáramlástól is. Szép lassan egyre kétségbeejtőbb lesz a helyzet, hőseink már nem csak az utcára nem léphetnek és egymással nem érintkezhetnek, de házaikat ponyvával fedik le, hogy ne is lássák, mitől hangosak az utcák. A fiatal Gustav azonban nem tűri tovább tétlenül a helyzetet és a biztonságos otthonból kitörve válaszok után kezd kutatni.

Összességében amolyan semmi extra, egyszeri szórakozásnak megteszi. A cselekmény az első perctől az utolsóig kitalálható, nem rejtegetnek egy pillanatig sem nagy kérdéseket vagy talányokat. A szereplők nem különösebben érdekesek, klasszikusan rideg skandinávok, kevés érzelemmel és annál is kevesebb mélyenszántó monológgal.

Ugyanakkor abban a tekintetben ez még hozzá is ad az élményhez, hogy a kisvárosi hangulat és az emberközeli karakterek hihetővé, realisztikusabbá teszik a filmet. Itt tényleg egyszerű karakterek, átlagos emberek megpróbáltatásait kísérhetjük végig, így bár a személyiségük valóban nem túl domináns, mégis könnyebben tudunk izgulni értük.

Összességében igencsak szép teljesítmény a skandináv filmgyártástól, hogy egy minőségi, jó zombis horrort tettek le az asztalra, viszonylag low-budgetből, nem túl ismert rendezővel. A kitalálható történet és a rövid játékidő ellenére egyáltalán nem rossz darab és ahogyan az egyik filmet néző hölgy fogalmazott “ha tíz percenként nézel rá a képernyőre, akkor is tökéletesen érteni fogod, mi is történik”. Aztán hogy ez előny-e vagy hátrány, mindenki döntse el maga. Reméljük, látunk még hasonló dán horrorokat Európa egyre sablonosabb egén.

Értékelés: 6/10

 (Varin)

 

Be the first to comment on "What We Become ((Sorgenfri)) (2015)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..