Fortitude (2015) 1. évad

Képzeljetek el egy mindentől távol eső sarkköri települést, ahol maguknak való emberekből álló, zárt közösséget, ahol egyszer csak rejtélyes gyilkosság történik. Nos, a Sky Atlantic sorozatának ez az alapsztorija, de nem kell megijedni, hogy egy idő után sablonossá válik, ugyanis találkozhatunk még jegesmedve által elkövetett brutális halállal, különös mamut-tetemmel, fura megszállással, az eszkimók által fabrikált tupilakkal – és nem utolsósorban egy  tucat karakterrel!

Adott egy északi sarkkörön – egészen pontosan a Spitzbergákon – található Svabald nevű sziget, ahol nem igazán találkoztak az emberek még gyilkossággal, pedig most pont ez történik. Egy igencsak felkészült, és egyéni stílusú angol nyomozó utazik a helyszínre, hogy utánajárjon a dolgoknak, de hamar szembesülnie kell vele, hogy a kisváros lakossága nem az a beszédes fajta. Pedig titkokból aztán nincs hiány…

Maga a sorozat leginkább egy Twin Peaks atmoszférájához közel álló, misztikus kisvároséhoz hasonlítható, amelyben a karaktereknek köszönhetően temérdek titok lappang a múltban – azzal a különbséggel, hogy itt a világ végén jég és a hó az úr, de a jegesmedvék városbeli feltűnése is elég gyakori.

Szereplőink meglehetősen színes palettát képeznek – van itt haldokló természetfotós, passzív-agresszív rendőrkapitány, identitás-válságba zuhant háborús veterán, jéghotelt építgető polgármester, spanyol ajkú bárpincérnő, gyerekét egyedül nevelő bányász stb. -, de nem adják magukat könnyen, mármint a velük való szimpátiát. Ugyanis legtöbbjük motivációja (vagy már eleve személyisége) nem lőhető be egyértelműen a pozitív/negatív skálán, és pont ez adja az egész dolog pikantériáját, ez teszi őket érdekessé vagy éppen cselekedeteiket elgondolkodtatóvá a történet tükrében.

Maguk a színészek kiválóan teljesítenek, de a technikai megvalósítás is teljesen rendben van – talán csak az utolsó részben használt CGI lett egy kissé fura -, viszont legnagyobb dicséret mégis a forgatókönyvet illeti. Olyan szinten komplexre és helyenként kiszámíthatatlanra sikerült megírni az évadot alkotó 12 epizódot – mindamellett persze, hogy nem esett az öncélú hatásvadászat vagy érthetetlen zavarosság hibájába -, hogy tényleg le a kalappal előtte!

A széria krimiszerű alapváza mellett a thriller-es hangulat – magyarán a misztikum, természetfölötti – mindvégig képviselteti magát (mamut-tetem, védő szimbólum), de ugye a központi nyomozati szálon kívül akad még tucatnyi egyéb, éppen olyan érdekfeszítő vagy éppen mindennapi mellék-cselekmény – plátói szerelem, hűtlenség, apa-fiú kapcsolat, bizalmi kérdések stb. -, amelyekben inkább a drámai vonal dominál. Nem egyszerűek a helyzetek és főként a megoldások, de pont ezen dolgok miatt válik kuriózummá a sorozatok között.

Mert, ne feledjétek: egy világtól távol eső, jégtől és fagytól körülvett, zárt közösségben mindenkinek vannak titkai. És csak idő kérdése, hogy mikor derül rájuk fény!

Értékelés: 10/10

eyescream

Be the first to comment on "Fortitude (2015) 1. évad"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .