The Follower (2016)

“A híres művész balesetet szenved, és súlyosan megsérül a lába. Egy rajongója “találja meg”, és kezelésébe veszi – azonban hamarosan kiderül, hogy egy eszelős ápolóval kell dűlőre jutni – akinek nagyon komoly tervei vannak a hősünkkel.” Ki az, aki erre a bevezetőre nem Stephen King: Tortúra című könyvére, esetleg annak filmfeldolgozására vagy hazánkban is látható színpadi változatára gondolna? Nos, ezúttal azonban a The Follower-ről van szó, és megtudhatjátok cikkünkben, hogy mennyire jól sikerül koppintásról van ezúttal szó…

Gyakori eset a horrorfilmek világában, hogy egy rendező nem talál egy önálló, új alapötletet, és ezért egy korábbi filmből, esetleg korábbi alkotások tucatjából merít. Ez néhol jobban sikerül – de a legtöbb esetben egy silány másolat lesz az eredmény. Damián Romaynak ez a második rendezése, a teljesen átlagos “Below the Surface” című thriller után – ezúttal sem gazdálkodhatott erős költségvetésből, és sikerült is alulmúlnia előző alkotását.

Hogy leegyszerűsítse (vélhetően) az őt érő terheket, fogta a Tortúra egészen ütős történetét, pár cselekményszálat hozzáadott, egy-két szereplőt kicsit megváltoztatott benne, némileg modernizálta a környezetet, és nem éppen nagy rendezői/forgatókönyvírói munka eredményeképpen megkaptuk a The Follower című “remekművet”.

Ezúttal nem egy író tortúráját nézhetjük végig, hanem egy befutott tinisztár énekesnő esik a rajongója házifogságába egy repülőbaleset után. Erika Christensen kapta meg a főszerepet (pár kisebb-nagyobb szerepben láthattuk eddig sorozatokban, utoljára a “Ten Days in the Valley” és a “Wicked City” -ben mutathatta meg erősen megkérdőjelezhető tehetségét), és egészen fapofával és érzelmek nélkül játssza végig a teljes 89 percet (ami 890-nek tűnik a film vége felé…). A zaklató-rajongó szerepében egy kezdő színésznő, Bethany Lauren James látható, akiről mindent el lehet hinni az alakítása alapján, csak azt nem, hogy egy őrült fanatikus lenne.

A film tele van inkonzisztens hülyeségekkel – például a “stalker” okozza a (magán)repülőgép lezuhanását, ami egy zseniális terv része volt – hiszen biztos volt benne a légikísérőként jelen levő őrült, hogy mindenki túléli aki neki fontos (azaz ő és rajongottja), és aki más így tesz – azzal meg könnyedén és feltűnésmentesen el tud bánni. Hogy-hogynem ez így is lesz….a hősnőnk mit sem sejtve minderről ébred fel egy ágyban összekötözve, és ezzel kezdetét veszi egy IGAZI tortúra (aminek valójában a szerencsétlen néző az áldozata).

Beszélhetnék hosszasan arról, hogy mennyire silány a színészi játék, bugyuta a történet – mekkora érthetetlen baromságokat csinálnak a szereplők – ehelyett inkább csak azt javaslom, akiben egy kicsit is felmerült a The Follower megnézése – nézze meg helyette inkább Stephen King remekművét, és ne ezt a félresikerült “Követőt…”

Értékelés: 3/10

Fixxerx

 

Be the first to comment on "The Follower (2016)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .