Tokko (2006)

TokkoA TOP10-es listám elkészítésének egyik nagy előnye például az volt, hogy olyan műveket ajánlottatok nekem megnézésre, amelyekről addig nem hallottam. A másik pedig az, hogy eszembe jutottak olyan sorozatok, amelyekre régebben is kíváncsi voltam, de valami miatt nem lehetett őket elérni, Ilyen a Tokko is, melyet korábban szemeltem ki, de eleinte feliratos verziót sem találtam, később a megfelelő DVD-t már nem szállították Magyarországra, de végül egy amazon-os akció alkalmával sikerült berendelnem, és zöld utat kapott a megtekintése.

Machida egyik lakótelepét egykor szörnyű földrengés rázta meg és sok család meghalt az események folyományaként. Valami másnak is történnie kellett, hiszen a mészárlásra, mely többek között Ranmaru Shindou szüleivel is végzett, nincsen más magyarázat. A rendőrségi beszámolók szerint sorozatgyilkos szedte áldozatait, de ez is elég hihetetlennek hangzik a fiú számára. Ezért úgy dönt, hogy felnővén csatlakozik a Tokki-hoz (Special Mobile Investigation Force), hogy kiderítse, milyen rejtély lappang a szörnyű tragédia mögött. Szülei gyilkosait mindenképpen kézre szeretné keríteni, így úgy hiszi, a speciális rendőri egységnél majd lesz ilyesmire is érkezése. Azonban, ahogy közeledik a nap, hogy végre megkapja a diplomáját, és nyomozni kezdjen, egyre gyakrabban látogatja meg álmában egy furcsa lány, aki szörnyekkel hadakozik. A kinevezése délutánján pedig össze is fut az ismeretlen nővel, és nem is sejti, hogy ez mennyire megváltoztatja majd az életét. Azt meg pláne nem, hogy ezek a rémálmok lassan változni kezdenek, és a rejtélyes jövőből fokozatosan kibontakozik a múlt, melyet úgy tűnik, kissé elfeledett.

Tokko

Saya Shindou mindennél jobban szereti egyetlen megmaradt családtagját, Ranmarut, hiszen a bátyja. Igyekszik óvni őt a széltől is, folyton aggódik a fiúért, és még barátnőt is megpróbál neki szerezni, a csinos laboros lány, Yukino személyében. Azonban a férfit sokkal inkább vonzza a titokzatos Sakura Rokujo, akit úgy tűnik, nem csak álmaiból ismerhet. A lány ráadásul egy másik rejtélyt is tartogat számára, hiszen rá kell eszméljen, hogy a Tokki mögött egy Második Osztály is létezik, a Tokko (Special Public Safety Task Force), amelynek tagjai rendszerint akkor jelennek meg a helyszínen, ha valamilyen paranormális esemény történik, és rendet csinálnak a Tokki után. Lehetséges, hogy egy kísérleti szervezetről van szó, az is elképzelhető, hogy titkos kormánykísérlet eredménye a néhány fiatalból álló különítmény, amely az elpusztíthatatlannak tűnő furcsa csapatokat mészárolja az utcákon. Ranmaru nem tudhatja, hogy ki melyik oldalon áll, mert senki nem akarja vele megosztani, hogy mi is történik ebben a városban. Foszlányokhoz jut csupán az információmorzsákból, amelyeket a Tokko tagjai időnként eléjük vetnek, de azok csak még több kérdést vetnek fel a fiúban.

Tokko

Annyi bizonyos, hogy a sorozatgyilkosságokat nem egy csoport követi el, hanem a hullámszerűen megjelenő lények okozzák a felfordulást. A csapatok vezetőit pedig nem egyszerű elintézni. Ranmaru kénytelen sodródni az árral, és néha belopakodni a tiltott, őrzött zónákba, hogy megfejthesse a rejtélyeket és kiderítse, ki a felelős a családja pusztulásáért.

Természetesen nem marad el itt sem a mondanivaló, bár nem túlságosan strapálták magukat az alkotók. Viszonylag egyszerű probléma felvetéséről van szó, melynek legfőbb gyökere, hogy az ember mindig azt hiszi magáról, hogy halhatatlan. Ha meg nem gondolja ezt, akkor igyekszik azzá válni. Számtalan próbálkozás volt a távoli múltban erre is, természetesen – bizonyítékok hiányában – nem túl sok sikerrel. Azért vannak olyanok, akik akár 100-150 évig is eléldegéltek, de ők olyan korokban születtek, ahol nem túlságosan megbízhatóak a születési és halálozási dokumentációk. Így pedig viszonylag könnyű bármilyen random papírt felmutatni. A mai világban azért jóval egyszerűbben ellenőrizhetőek lesznek ezek az adatok, pláne, hogy mindenki szelfizik, mert ha nincs róla kép, akkor meg sem történt. No, de, ebben az esetben inkább arról van szó, hogy különböző technikákkal, alkímiával, mágiával, ördögi szövetséggel, démoni paktummal akár el is érhetnénk, hogy hosszú és gondtalan életünk legyen. Csak az utóbbit általában kihagyják a számításból, így a jól megfogalmazott (muhaha) kívánságok valahogy még a mesékben és legendákban is visszájára sülnek el. De tegyük fel, hogy mégis sikerül, akkor mi a jó fenét kezdenénk azzal, hogy évezredekig nézelődünk, miközben legjobb barátaink, rokonaink szépen elhullanak mellőlünk…

Tokko

Nem is beszélve arról, hogy – ezermilliomodjára is – mindennek megvan a saját ára, melyet akkor is meg kell fizetnünk, ha úgy gondjuk, nincs rá szükség. Default jönnek a díjért, és elviszik kérdezés, és veszekedés nélkül. Ergo jól meg kell gondolnunk, hogy milyen döntéseket hozunk, mert a következményeket – akkor is, ha nem vállaljuk fel azokat – el fogjuk viselni, ha szeretnénk, ha nem. Nincs új a nap alatt, a Tokko is ezt a kérdéskört érinti, bár jóval kevésbé explicit módon, mint a többi anime. Ettől függetlenül izgalmas és értékes darab, kimondottan kreatív sztorival, kellemesen borzongató képanyaggal, és nem túl komplex karakterekkel.

Tokko

Viszont tagadhatatlan, hogy tényleg elég horrorisztikusra vették a figurát, nem szenvedünk hiányt a vérben és nem mismásolják el a gore-közeli jeleneteket sem. Masashi Abe rendező neve már amúgy sem ismeretlen az anime nézők számára, hiszen a Blue Gender az egyik legismertebb alkotása. Tohru Fujisawa mangájából adaptálta a sorozatot, melyhez Mitsuhiro Yamada (Psychic Academy, JoJo’s Bizarre Adventure: Phantom Blood) segédkezett forgatókönyvet írni. Koji Watanabe (Blue Gender) karakterdizájnja nem a legkiemelkedőbb, de tökéletesen kielégíti az elvárásokat. Az epizódok elején és végén dB Nothing és Sherry című számai hallhatóak.

Akit érdekel az okkultizmus, aki szereti a kellemes animációs horrorokat, és nem csak egy könnyed kikapcsolódásra vágyik, azoknak előszeretettel ajánlom a Tokko-t. Annak ellenére, hogy nem egy túlságosan komplex és bonyolult darab, illetve az érintett témakör sem tartozik a nehezebben emészthetőek közé, azért a képi világa, illetve a bemutatott helyzetek kimondottan felnőtt nézők számára készültek.

Értékelés: 8/10

Smaragd Sárkány

DVD megvásárolható:

Be the first to comment on "Tokko (2006)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .