Sylvian Neuvel: Ébredő istenek (Themis-akták 2.) (2017)

Sylvian Neuvel a tavalyi évben nagy port kavart a sci-fi irodalom világában. Az újonc író közel sem megszokott stílusával, érdekes történetével hamar belopta magát az olvasók szívébe. Bár nyitó regényének az Alvó óriásoknak voltak hibái, de ennek ellenére is a megjelenés évében több mint tíz nyelvre fordították, és mindenhol szép eladásokat produkált. A folytatás szinte adta magát, amivel nem is váratott minket sokáig a Neuvel, ahogy a magyar kiadásért felelős kiadó sem. S így az Agave kiadó jóvoltából, egészen frissen, ropogósan hozhattam el nektek az idei év egyik legjobban várt sci-fi regényét.

Történetünk 9 évvel az Alvó óriások után veszi fel a fonalat. A Földön már mindenki nyílt tényként, és ünnepelt jelenségként kezeli Themist, a földönkívüli óriásrobotot, és két pilótáját: Karát, és Vincentet. A világon jelképes béke uralkodik, minden nemzet az úgynevezett FCS szervezet része, mely célja a Földet ért idegen eredetű támadások elhárítása. Az a béke azonban megtörik amikor egy napon Themishez hasonló, ismeretlen óriásrobot jelenik meg London közepén. Az idegenek kik Themist készítették visszatértek, s magukkal hozták az emberiség történelmének legfontosabb korszakát. De vajon mi céllal jöttek?

Neuvel előző regényének talán leggyengébb pontja a hullámzó cselekmény volt. Az izgalmas, érdekes részeket sokszor slampos események követték, melyek mögött az olvasó sokszor nem igazán látta át, hogy merre is haladna a sztori. Nos, elmondhatom, hogy az író jócskán tanult önnön hibáiból.

Az Ébredő istenek megtartotta elődje dokumentarista jellegét, ahol nincs klasszikusan vett narráció, a cselekmény különféle akták, riportok, rádióműsorok, napló bejegyzések egymást követő időrendi sorozatából áll össze. A felállás továbbra is működő képes, könnyen érthető, informatív, lényegre törő. Akinek viszont éppen emiatt nem tetszett az előd, annak ez sem fog. A cselekmény elődjéhez képest nagyon komoly változáson ment át. Nincsenek már hullámvölgyek és eltűnt a semmi felé zakatoló sztoriszál is. Mindvégig jól tudjuk, hogy merre halad a történet, mi a céljuk hőseinknek és mindezt egy az elejétől a végéig, pörgős, érdekes, izgalmas, váratlan csavarokkal tarkított sztorin át kapjuk meg. Kellően sok rejtéllyel, amit végre egészen a regény zárásig képes fent tartani az író.

A szereplők mélyebb, lelki rétegeibe is betekintést nyerünk, ezáltal is élőbbé téve őket. S bár még mindig nem mondhatnám őket azoknak akikért akár sírni is képesek lennénk, vagy esetleg olyan színes és különleges egyéniséget kaptak, hogy évek múlva is visszaemlegetjük őket, de lényegesen élőbbek lettek. Hagyományosan vett főszereplőnk továbbra sincs, szinte mindenki egyforma szerepet kap, ez alkalommal a rejtélyes kérdező alakja sem képes folytonos központban maradni, így már nem alkotja a cselekmény gerincét. Érdekes volt egy olyan könyvet olvasni, ahol mindenki egyszerre főszereplő és még sem. Ráadásul mindezt úgy, hogy nem alakul az emiatt várható káosz, hisz teljesen jól működik a felállás. Talán csak az új szereplőket éreztem kicsit karcsúnak megszokott karaktereink mellett, nekik nem ártott volna valamivel több szerep, hogy jobban ki tudjanak teljesedni.

Negatívumot szinte nem is vagyok képes felhozni a mű számára, hisz elődje minden hibáját javította, mindezt úgy, hogy közben még megtartotta annak sajátos varázsát. Ha nagyon szőrszálhasogató akarnék lenni, akár talán a picit túlzottan sok tudományos okfejtést róhatnám fel neki. De ez is tulajdonképpen ember függő, hiszen valakit ezek a szárazabb részek untatnak, valaki pedig pont ezeket tartja érdekesnek. Ezt mindenki döntse el maga. Megijedni viszont nem kell, nem megy el a regény a hardsci-fi felé. Megmarad a könnyed vonalnál, úgy mint az első rész.

Összességében azt kell mondanom, hogy az Ébredő istenek egy nagyon jó folytatás lett. Izgalmas, pörgős, csavaros és mindvégig rejtélyes sztorival megáldott sci-fit kaptam, ami elődje minden hiányosságát javította. Szerintem ha nem is a legjobb, de mindenféleképpen az idei év egyik legszórakoztatóbb sci-fije lett az Ébredő istenek. Erősen ajánlott elolvasni mint két részt!

Értékelés: 9/10

Wooltur

A könyvért köszönet az Agave kiadónak, akiktól most -25% kedvezménnyel megrendelhetitek a Sylvian Neuvel legújabb művét! 

Be the first to comment on "Sylvian Neuvel: Ébredő istenek (Themis-akták 2.) (2017)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .