GastroGore II. – A világ legundorítóbb/legbizarrabb ételei

Folytatjuk GastroGore sorozatunkat. Ha esetleg lemaradtál volna az előző részről, akkor ITT megnézheted milyen csemegékkel szolgáltunk nektek. Most viszont újabb 5 igazán bizarr és gyomorforgatóan undorító ételt hoztunk nektek a világ különböző országaiból. Lesz itt minden ami szem-szájnak “ingere”. 😉 Jó étvágyat kívánunk!

 

 

Denevér leves

Ázsiában (még is hol máshol) előszeretettel fogyasztják a denevért levesbe főzve. Mivel a húsevő fajta számtalan veszélyes kórság hordozója, így a gyümölcsevő rokonát használják fel a fogás elkészítéséhez. Szerencsétlen állatot mindennemű zsigerelés mentesen, szőröstül bőröstül főzik meg és tálalják a fel.

 

Casu Marzu 

A casu marzu, mely “rothadt sajtot” jelent, az olaszországi Szardíniából származik. A juhtejből készült sajtot félig letakarva egy meleg helyre teszik, ahol aztán idővel az úgynevezett sajtlegyek belepetéznek. A kikelt lárvák ezután rágni kezdik a sajtot, mely így szivacsos szerkezetet kap, emellett pedig a nyűvek táplálkozás során kiválasztott különleges folyadék plusz ízt ad az amúgy is erős ízű sajthoz. A szardíniai lakosok az ételt élő lárvákkal együtt fogyasztják el, melyek képesek evés közben akár 15cm-re is kiugrálni a sajtból. Nem mondom guszta lehet…

 

Sannakji

Visszakanyarodva ázsiához, Dél-Koreában nem csak a halat eszik meg nyersen, hanem a polipokat is. Azon belül is a bébipolipokat kedvelik leginkább, mivel állítólag ők a legpuhábbak. Az állatok fogyasztása nem veszélytelen vállalkozás, ugyanis azok akár tapadókorongjaik segítségével megtapadhatnak az ember torkában, ami könnyedén fulladáshoz vezethet.

 

 

Escamol

Tovább haladva keletre, Mexikóban igen közkedvelt ételt az Escamol, mely nem más mint a Liometopum aniculatum nevű óriáshangya tojása. A magas fehérje tartalmú ételt nemcsak vadonélő hangyáktól szerzik be, hanem vannak konkrét tenyésztelepek is. Fogyasztása igen sokszínű, eszik salátába, vajjal sütve vagy tortillával is. Ám a sok kizsákmányolás mára már csúnyán belerondított az ízeltlábúak populációjába, így a hangyafajta mára már lassan veszélyeztetett fajnak számít.

Kopi Luwak

A Kopi Luwak a világ legdrágább, legkülönlegesebb, legritkább és egyben legbizarrabb kávéja, mely egy rendkívül szokatlan eljárással készül. A lényeg annyi, hogy a kávébabokat egy bizonyos cibetmacskafajnak kell elfogyasztania, majd a bélsárral együtt távoztatnia. Ez állítólag egy nagyon különleges, zamatos ízt biztosít a kávénak mely minden más egyéb eljárásnál többet ér, ami az árán is tükröződik, hiszen kilóját közel 300 ezer forintnak megfelelő összegért árulják. Nos, a fene tudja, még jó, hogy nem kávézom. 😀

 

Wooltur

 

Be the first to comment on "GastroGore II. – A világ legundorítóbb/legbizarrabb ételei"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .