Blade of the Immortal (2017) (Mugen no junin)

Amikor azt az információt kaptam, hogy Takashi Miike (Jakuza apokalipszis, Kamisama no iu tôri, Ichi the Killer), az egyik legbetegebb japán rendező új filmet forgat, ráadásul egy manga-feldolgozást, egyszerre lettem kíváncsi, és ijedtem is meg, hiszen a Terra Formars nem a legrózsásabban sikerült. Szerencsére itt nem egy földönkívüli sztori van középpontban, hanem egy szokványos szamurájtörténet, így megcsillant a remény, hogy ezúttal ismét valami igazán zseniális születik a kezei között. A Blade of the Immortal-t izgatottan vártam, ezért igyekeztem gyorsan megtekinteni, hogy beszámolhassak nektek róla.

Blade of the ImmortalManji (Takuya KimuraA vándorló palota) igazi kardforgató mester, de szamurájként már nem tartozik sehova, hiszen a gazdáját és a háztartását megölte, a testvérét pedig meggyilkolták a bosszúálló harcosok. Így már nem maradt semmi, amiért élhetne, csak a mérhetetlen vérszomj, ami kitöltheti az űrt, amelyet a tragédia hagyott maga után. A küzdőtéren nem akad méltó ellenfelére, könnyedén lekaszabol bárkit, aki az útjába áll, ezért az sem adatik meg számára, hogy csatában veszítse el az életét, ahogyan az egy igazi szamurájhoz illendő. A túlerő végül őt is legyűri, és úgy tűnik, a lelke végre megnyugvást lelhet a túlvilágon. A közismert, évszázadokat megélt Yaobikuni (Yôko Yamamoto) azonban úgy dönt, hogy nem engedi meg a férfinak, hogy ilyen könnyed kiutat válasszon, ezért megátkozza őt a halhatatlanság képességével.

Blade of the Immortal

Rin Asano (Hana SugisakiAmikor Marnie ott volt) szüleit egy vérszomjas banda, az Itto-ryu mészárolta le, akik dojoról dojora járnak, és embereket toboroznak, akik méltóak arra, hogy közéjük állhassanak. A vezérük, Anotsu Kagehisa (Sôta Fukushi – As the Gods will) nem tartja becsületesnek, hogy egy fiatal lánnyal is végezzenek, így őt – bár érintetlenül nem, de – végül életben hagyják. Yaobikuni őt is felkeresi, és azt tanácsolja neki, hogy bérelje fel a halhatatlan harcost testőréül. Azonban Rint a bosszú sokkal inkább foglalkoztatja, így megpróbálja meggyőzni a férfit, hogy a leszámolásban segítsen neki, és ezért a célért bármit hajlandó volna feláldozni. Manji nem adja be könnyen a derekát, mert azért bárkikkel nem fog megmérkőzni, mégis úgy dönt, hogy elfogadja a kihívást, hátha ezúttal izgalmas ellenfelekkel csatározhat.

Blade of the Immortal

A Blade of the Immortal egyszerre klasszikus szamuráj-thriller, bosszútörténet, komoly dráma elemekkel és izgalmasan ábrázolt harci jelenetekkel, kardpárbajokkal. A halhatatlanság és egyéb misztikus képességek rendkívül izgalmassá és fordulatossá varázsolják Takashi Miike adaptációját. A nevéhez méltóan, amikor arra van szükség, ezúttal is gyönyörűen betegek a képsorok, de a rendező a melankolikusabb, tanulságos szálat is ügyesen kibontja, nem nagyolja el. A CGI-t ezúttal a helyén kezeli, és nincsenek olyan nevetségesen abszurd jelenetek, mint a Terra Formars esetében, hanem a jobb típusú live-action-öket, illetve a szamuráj-filmeket – Lady Snowblood – juttatja eszünkbe a mester új műve. A testőrök szerepét a japán társadalomban már Akira Kurosawa munkásságából ismerhetjük, és a Tarantino bevezetett bennünket abba a világba, ahol azok próbálnak boldogulni, akik a kard útját választották.

Blade of the Immortal

A halhatatlanság kérdésköre régóta foglalkoztatja az emberiséget, és a japán mitológiában is megjelenik ez az izgalmas képesség, melyre azóta vágyunk, amióta az isten-képzet megszületett. Ennek a jelenségnek alapvetően kétféle típusát különböztetjük meg: az egyik, amikor valaki nem juthat át a túlvilágra és agyatlan lényként kell a halandók közt járkálnia. A másik pedig, aki választja, vagy éppen átokként tesz szert erre az erőre, és hosszú idők folyamán igyekszik minél többet kihozni a helyzetből, így a végtelen tudást vagy éppen a végtelen hatalmat kergeti. Ezzel párhuzamosan megjelentek azok a történetek is, ahol arra is igyekeztek rámutatni, hogy a halhatatlanság nem csupán ajándéknak tekinthető, illetve olyasminek, amit valóban, átgondoltan el szeretnénk érni. Hiszen már Prométheusz is bebizonyította, hogy nem feltétlenül pozitív, ha a végtelenségig szenvednünk kell, és a megváltó pihenés, béke, megnyugvás nem juthat osztályrészünkül. A halál ugyanis nem csupán menekülést nyújthat számunkra az élet borzalmai elől, hanem a hosszú fájdalmas létet is elkerülhetjük általa. Ugyanis a betegségek vagy éppen az egyik érzékszervünk, végtagunk elvesztése eredetileg elkerülhetetlen volt, csak később adódott hozzá a halhatatlansághoz a regeneráció képessége. Ám ennek ellenére is fennmaradt a halandóság elvesztésének tragédiája.

Blade of the Immortal

Ez pedig gyönyörűen megjelenik a Blade of the Immortal esetében is, ahol Manji mindenét elvesztve, gyakorlatilag céltalanul bolyong a világban, és számára alapvetően átok ez a létforma. Egyedül Rin küldetése az, ami új értelmet adhat a halhatatlanságának, amely mellett persze érezhető, hogy fokozatosan megkedveli a lányt, és talán újra felélesztheti benne a testvéri szeretetet és aggódást. Ekképpen a fő karaktereink is folyamatosan változnak, egyedül az antagonista statikus a történetben, de neki pontosan az a funkciója, hogy megtestesítse azt a fő ellenfelet, akivel megmérkőzve Manji is megnyugvást lelhet, ezzel párhuzamosan rávilágítva arra, hogy az erőszak bizony erőszakot szül és az ördögi körből nincs kiút, csupán a halál vethet véget neki.

Blade of the Immortal

Miként a Rurouni Kenshin esetében is láthattuk, a történetek nem csak két szemszögből vizsgálhatóak, így a jó vagy rossz fogalma sem egyértelmű. Az személyes bosszú és az ősi viszályok csupán árnyékok, melyek rámutatnak a történelem aktuális problémáira. Ugyanígy a western műfajában is ott a változás, a fejlődés, mely egyszerre próbálja eltiporni a múltat és rámutatni arra, hogy nem szabad megrekedni és útját állni a haladásnak. De ezt nehéz olyanoknak elfogadniuk, akik valamiben hittek, vagy eszméket tápláltak beléjük, és azokat követni igyekeznek. Ez a másik fontos pont, az a tragédia, amelynek elkerülésére hősöket, eszményképeket, legendákat hoz létre a jövő népe. Mert bizony az értékek megőrzése és a technikai újítások bevezetése nem feltétlenül kellene, hogy egymás ellenségei legyenek, hiszen a kettő megférne, ha a helyén tudnák kezelni azokat.

Blade of the Immortal

A japánoknál a sógunátusok váltása, a civilizált társadalmi értékek bevezetése homlokegyenest ellentétes volt a szamurájok tanításaival, a kard útjával. Így sokan nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy hirtelen a fegyverviselést sem engedélyezték, a dojokat pedig igyekeztek bezárni, és a békés irányba terelték a népet. Ugyanez a szituáció tetten érhető a vietnámi veteránoknál is, de ezekről már a Kabaneri of the Iron Fortress és a Ghost in the Shell-ek esetében is értekeztem.

Blade of the Immortal

Hiroaki Samura mangájából először anime, majd a tavalyi évben egy igazán kiváló live-action született. A rendező, nem meglepő módon zseniális filmet alkotott ezúttal is, ami annak is köszönhető, hogy végre visszatérhetett szokásos témájához. A küzdelmek koreográfiája, a forgatókönyv és a fényképezés is a klasszikus, Kurosawa utáni szamuráj történeteket juttatják eszünkbe. Aki teheti, mindenképpen adjon egy esélyt neki, mert csak ajánlani tudom.

Értékelés: 9,5/10

Smaragd Sárkány

Bluray megvásárolható:

Be the first to comment on "Blade of the Immortal (2017) (Mugen no junin)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .