Inuyashiki Last Hero (2017)

 InuyashikiA tavalyi év egyik nagy üdvöskéje a most bemutatásra kerülő Inuyashiki Last Hero című sorozat. Több helyen is olvastam, hogy nagyon ütősre sikeredett, így természetesen kíváncsi lettem rá, pláne, hogy pszichothriller kategóriába sorolták be az Anime News Network oldalán. A rövid animékbe könnyebben belekezdek, hiszen így is rengeteg néznivaló vár még rám, illetve régebbi művekkel is szeretnék foglalkozni, így a 11 részes Inuyashiki-ba könnyedén beleugrottam.

Ichiro Inuyashiki (58) és családja új lakásba költöztek. Tinédzser lánya nem túl lelkes, de az idős férfi mindent megtett annak érdekében, hogy megfelelő élőhellyel rendelkezzenek. Első ránézésre kedves embernek tűnik, de van valami szokatlan feszültség benne, amit nem tudunk megmagyarázni. A munkahelyén nem igazán becsülik meg, és mivel már nem fiatal, így könnyedén átlépnének rajta, ha lehetőséget adna rá. Mikor gyomordaganatot diagnosztizálnak nála, át kell értékelje az eddigi életét. Azonban a gyermekei eléggé elhagyatottnak érzik magukat, ezért elidegenedtek tőle, így nem is akad lehetősége, hogy elsírja nekik a bánatát, illetve, hogy hamarosan meg fog halni.

 Inuyashiki

Azonban azon az estén valami különleges élményben lesz része, amit nem tud hova tenni, de onnantól megváltozik az egész élete. Újra orvoshoz fordul, de az eredmény csak növeli a nyugtalanságát, mert fura rendellenességet találnak a szervezetében. Inuyashiki egyfajta kiborggá alakult át, és fogalma sincs, hogyan működtetheti saját magát. A felismerés erősen megijeszti, de már az érzelmei sem a régiek – ekkor felrémlik neki, hogy mi is történt az előző éjszaka, hogyan semmisült meg az emberi teste. Amikor észreveszi, hogy egy csapat fiatal egy hajléktalannal kegyetlenkedik, úgy dönt, ezúttal nem fogja vissza magát, és bármi áron segíteni próbál. A gyerekek pedig nincsenek tisztában vele, kivel kezdenek ki, így azonnal rátámadnak. Mivel nem igazán tudja, mit is kezdjen, így végül a gépezet képességével sikerül megfékeznie és megbüntetnie őket – legalábbis a maga módján.

 Inuyashiki

Inuyashiki így válik egyfajta hőssé, istenné a gyengék szemében, és valószínűleg több ember is a segítségére szorul a jövőben. A férfit pedig nagy elégedettség és boldogság tölti el, így végre új, hasznosabb életet kezdhet. Felmerül a kérdés, hogy egyedül van-e ezzel a különleges tulajdonságával, vagy akad más is e világon, aki hasonló erőre tett szert. Azt pedig már sejthetjük, hogy nem mindenki viselkedik ugyanúgy, mint ő, és kihasználja a képességeit, azért hogy szórakozzon, vagy éppen másoknak ártson. Érzelmek nélkül ugye ez könnyedén megvalósítható.

 Inuyashiki

Annak ellenére, hogy az Inuyashiki elsőre igencsak abszurdan fest, és tele van komikusnak tűnő helyzetekkel, az erős thriller hangulat letagadhatatlan, és nehéz mosolyra húznunk a szánkat. Vérbeli sci-fi, erős pszichés behatással, igazán izgalmas élményt nyújthat a felnőttebb korosztály számára. A karakterek tökéletes ellenpontjai egymásnak, hiszen a hősünknek ötlete sincs, hogyan használhatná a képességeit és nem csak tanulásra, valamint adaptálódásra, de okításra is szorul, különben csak egy Ichi-szerű személyiség, az őrület helyett igazságérzettel és dühvel fűszerezve. Az antagonista pedig inkább egy gyenge sorozatgyilkos elme, aki úgy érzi, jogosan gyilkol, annak ellenére, hogy ezzel senki sem ért egyet. Igazából csak kihasználja azt, amire képes, hogy random cselekedjen kénye s kedve szerint. Neki valahogy sokkal ösztönszerűbben működik a vezérlés, így Inuyashiki elég nagy hátránnyal indul vele szemben. Az öreg mellett viszont ott áll a morális bástya, amelyet még a nézők is csak megerősíteni tudnak.

 Inuyashiki

Animés fricska

Ha szuperhőshöz kellene hasonlítanunk, nem igazán találnánk olyan szereplőt a Marvel vagy a DC Univerzumaiban, mely akár megközelíthetné Inuyashiki-t. A segítőkészség és az igazságérzet megvannak benne, a képesség is ahhoz, hogy bosszút állhasson, megtorolhasson, de emellett egy idősebb ember, aki világ életében másképpen kezelte a dühét. Így a megközelítése, illetve a hőstettek végrehajtása is elüt az átlagostól. Még az ellenfele sem igazán olyan, amilyennek lennie kellene az eddigi ismereteink alapján. De pont ezért tetszetős, hogy újdonságot visznek ebbe a műfajba is. A fő kérdés pedig nyilván az lesz, hogy hosszútávon ki boldogul ezzel a legjobban, mihez kezdenek a hirtelen jött szuperképességgel, nem unnak-e bele vagy nem értik-e félre őket. Ne feledjük, hogy az emberek az animékben – sem – sohasem szerették azokat, akik különböztek tőlük, pláne a kormányok nem nézték jó szemmel, ha valaki elpusztíthatatlannak és veszélyesnek is bizonyult.

 Inuyashiki

Inuyashiki egy új típusú megmentő, aki a nulláról próbálja megtanulni, hogy miként segíthet az embereken, amellett, hogy a saját képességeit is meg kell ismernie. Hiszen addig, amíg nincs tisztában vele, hogy mik a határai és lehetőségei, addig irányítania is nehéz lesz, pláne, ha komolyan fel szeretné venni a versenyt az őt körülvevő kegyetlen világgal. Szelektálnia kell, hogy kivel miként bánik majd, kik azok, akik kemény büntetést érdemelnek, milyen esetekben működik közre és mikor jobb az, ha csupán a háttérben marad. Hiszen az emberi gonoszság nem összekeverendő a rosszindulattal vagy a szükséggel, minden ügy teljesen más, nem kezelheti őket azonos súllyal.

 Inuyashiki

Keiichi Satō (Asura, Black Butler live-action, GANTZ:O, Karas) irányítása alatt a rendezést Shuhei Yabutara bízta a MAPPA Stúdió (In This Corner of the World, Garo-sorozatok). Az Inuyashiki 2014-ben debütált a Kodansha-nál, Hiroya Oku (Gantz, GANTZ:O) tollából és három és fél évig futott. Az adaptáció nem sokkal rá készült, Naoyuki Onda (Berserk: The Golden Age Arc, Ergo Proxy, Gantz, Psycho-Pass Movie, Parasite Dolls) karakterdizájnjával és Hideki Nakamura (Berserk: The Golden Age Arc, King of Thorn) művészeti irányításával. A CGI részek látványosak és szépen belesimulnak a rajzokba, ezért külön köszönet illeti Kouhei Iwasakit. Yoshihiro Ike (GANTZ:O, Harmony, Ergo Proxy) zenéje pedig megalapozza a szuperhős hangulatot, így a soundtrack-et is csak ajánlani tudom.

 Inuyashiki

Ahogy az alkotókból látszik, igencsak sokan dolgoztak a Gantz-on is közülük, így nem meglepő, hogy az Inuyashiki folyamán is rengeteg fricskát és Easter Egg-et találhatunk arra a sorozatra vonatkozóan is. A hangulat ezért is hasonlatos a kultikus science fiction-éhez, és könnyű beleszeretni ebbe is, ha azt már kedveltétek. A Man with a Mission (Log Horizon, The Seven Deadly Sins, HK/Hentai Kamen) My Hero-ja zseniális klippjével kezdtem a kritikámat, lezárásként pedig a másik főcímet szeretném bemutatni, azzal, hogy kihagyhatatlan élményt nyújtó animéről van szó.

Qaijff: Ai wo Oshiete kureta Kimi e

Értékelés: 9/10

Smaragd Sárkány

 

Be the first to comment on "Inuyashiki Last Hero (2017)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .