Black Aether & Borzongás & CineGore Novellapályázat

Hölgyeim és uraim, fiúk és lányok, tisztelt olvasóink, a következő lenne a helyzet. A Borzongás Horrormagazin és a Black Aether ponyvamagazin még áprilisban jelentették be, hogy egyesítik erőiket egy nagyszabású novellapályázat erejéig, melynek legjobb írásai egy ősszel vagy legkésőbb tavasszal (a beérkezett művek számától és az értékelésük tempójától függően) megjelenő különszámban publikálásra is kerülnek majd. Örömmel jelentem, hogy a pályázat lebonyolításában, a novellák értékelésében a CineGore szerkesztősége is részt fog venni.

novellapalyazat

Nem kis megtiszteltetés ez, hiszen a pályázat nagyon erős alapokra épít – a hasonló események a Magyar Fangoria magazin pályafutásának legemlékezetesebb eseményei közé tartoztak (a legjobb novellákat megjelentető kiadványok azóta is kisebbfajta kincsnek számítanak), azt a hatalmas hatást és fellendülést pedig, amit a Black Aether jelent a hazai horrorirodalomnak, azon belül a lovecrafti horrornak, nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Kicsit sem túlzok így, ha azt állítom, tűkön ülve várjuk, mivel rukkoltok elő, milyen hátborzongató történetek, koncepciók rejlenek bennetek, és csak bíztatni tudunk mindenkit, hogy ha éreztek magatokban kedvet, tehetséget az írásra, próbálkozzatok, hiszen a legrosszabb esetben is építő jellegű kritikával, értékelésekkel gazdagodhattok.

A részvétel pontos szabályai a következőek:

 • A pályázatra modern horrortörténetekkel lehet jelentkezni, a weird fiction és a gótikus rémtörténet ezúttal kizárva (viszont a Black Aether továbbra is várja a novellapályázaton kívül a weird alkotásokat)
 • Eredeti munkák kellenek, a folytatások, sorozatok, homage-ok, más művekre, más írók munkásságára építő történetek nem kerülnek be a versenybe
 • A novellával együtt érkeznie kell egy csatolt szinopszisnak is. A Black Aether-ben és a különböző írástechnikai fórumokon is elég alaposan kihangsúlyozták már páran, miért fontos ez, és számos leírást is találhattok, hogyan lehet jó, ütős szinopszist írni. (link az Írástechnikai Eszköztárhoz) Ezt sajnos külön ki kell hangsúlyoznunk: a novellátok előtt a szinopszis lesz az első, ami értékelésre kerül. Nem kedvcsináló kell, mindenképp olvassatok utána a jó szinopszisnak, mert a tipikus “…a novellából majd megtudjátok”, “Hogy sikerül-e nekik, az majd kiderül…”, “Kövessétek XY-t a rejtély felderítésében” jellegű írások például mind promók, kedvcsinálók, és ha csak ennyit küldtök be, vagy a szinopszis elmarad, azzal rögtön buktatok a pályaművek előszűrésén (hozzánk pedig el sem jut az írásotok 🙁 )
 • Nem jelentkezhettek olyan történettel, amely már valamilyen online vagy nyomtatott formában megjelent (ide értve a saját blogon, wattpad-en, Facebookon, stb. megjelentetett alkotásokat is)
 • A novelláknak minimum 12.000, optimálisan 40 – 50.000 leütés között kell lenniük terjedelemben (efölötti anyagok csak speciális elbírálás alá esnek majd)
 • A beérkezett műveket ne formázzátok agyon, Word vagy OpenOffice formátumban, 11 vagy 12 pontos fekete Times New Roman betűkkel íródjanak, formázás, kiemelés legfeljebb dőlt betűk formájában történhet (tabulátor, félkövér, stb. mind kizárva)
 • A helyesírás alapkövetelmény, a kirívóan rossz darabok szintén még az előszűrésen el fognak bukni
 • A túl gusztustalan, vulgáris, valamint a rasszista, homofób, szexista, stb. sértő tartalmú alkotások automatikus kizárásra kerülnek
 • A közreműködők egy-egy tiszteletpéldányt kapnak majd a Black Aether különszámából, amelyben megjelennek a győztes alkotások
 • Amennyiben nem érkezik be elég pályamű, a különszám megjelenése nem garantált
 • A jelentkezés, illetve az, hogy a novella túljut az előszűrésen, még nem garantálja a megjelenést (sőt, tulajdonképpen csak akkor kezdődik el a tényleges verseny)
 • Anyagi támogatás még véletlenül sem, ellenben online promotálás, a pályázat, a különszám reklámozása elvárás lenne az alkotóktól

Ha a fentiek tiszták, következzen a lényeg:

 • A jelentkezés határideje 2018. szeptember 30. 23:59 (még előttetek a nyár java)!
 • A novellákat az info@theblackaether.com címre küldjétek!
 • Az email tárgya szigorúan BORZONGÁS legyen!
 • A novella mellé feltétlenül csatoljátok külön fájlban a fent is kiemelt szinopszist!
 • Az emailben szerepeljen egy rövid bemutatkozás (ebben ne törekedjetek lenyűgözésre, egy sima “Varga Simon vagyok, 25 éves anglisztika mesterszakos az XY egyetemről, tizenéves korom óta rendszeresen olvasok horrort és az utóbbi években többször próbálkoztam is írással, de még nem publikáltam sehol. Szeretném végre kipróbálni magam egy hivatalos pályázaton is, remélem az alkotásom elnyeri a tetszéseteket!” tökéletes)!

Ha pedig esetleg tanácsra van szükségetek, tippet, véleményt kértek, nyugodtan írjatok bármelyik szervező félnek. Várjuk az alkotásaitokat, mindent bele és sok sikert!

Zoo_Lee

4 Comments on "Black Aether & Borzongás & CineGore Novellapályázat"

 1. Galambos Tamás | 2018-07-14 at 19:45 | Válasz

  Egy mondat elég szinopszisnak? Elvégre nem regényről van szó.

 2. Nagykutasi Tibor | 2018-07-20 at 12:06 | Válasz

  Hány novellával lehet nevezni?
  Mi számít túl gusztustalannak?

  Köszi

 3. Sziasztok!
  A kérdésem az lenne hogy a leütést szóközzel vagy az nélkül kell számolni?
  Ha jól értelmeztem akkor a modern horror történet alatt azt kell érteni hogy nem lehet benne semmi természetfeletti?
  A válaszokat előre is köszönöm!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..