Crucifixion (2017) (Kereszthalál)

Amíg ezekben az őszi napokban (vagy hetekben) el vagytok foglalva az új Shane Black-féle Predator  James Wan démon-univerzumának legújabb produkciójával, pontosabban a the NUN-t érintő hype-hullámmal vagy esetleg már utána vagytok, és éppen amiatt keseregtek, hogy mennyire semmitmondóan középszerű lett, bátorkodom bemutatni egy hasonló koncepcióban készült másik alkotást, mely előbbi társához hasonlóan ugyanúgy tartalmaz apácákat meg ördögűzést, valamint egy Erdélyben játszódó cselekményt.

Nicole, a fiatal és ambiciózus amerikai újságíró egy elképesztőnek ígérkező sztori miatt Erdélybe utazik, hogy beszéljen azzal egy ördögűzést végző pappal, aki a szertartás során véletlenül megölte a megszállt apácát. Célja, hogy részletekbe menően kiderítse, hogy mi történt, valójában ő ölte-e meg szerencsétlent vagy egy állítólagos démon, aki megszállta… közben pedig az élete is veszélybe kerül.

Igazából vegyes érzelmekkel vagyok Xavier Gens (Frontiére(s), The Divided, Cold Skin) filmjét illetően. A produkció technikai oldalát nézve egy teljesen profin kivitelezett alkotás – szemet gyönyörködtető, szinte már-már mesélő kompozíciókba oltott fényképezés, egymáshoz simuló vágási szekvenciák, és a sejtelmesen fel-felcsendülő központi téma mind-mind önmagáért beszél. Szereplőkkel sincs túl sok bajom, és bár a történet másfél óráját meglehetősen cammogós tempóba vezényelik le, még így sem tudok róla negatívan nyilatkozni.

Viszont, mert ugye mindig van egy viszont. Adott egy nyomozós történet, mely gyakorlatilag retrospektív módon a jelent a múltbeli képsorokkal összegyúrva próbálja meg lassanként feltérképezni, hogy mi is történhetett. Tehát van ez a misztikus (kissé balkáni) kisváros-hangulat, néhány felesleges körrel ugyan, de bőven magával tud ragadni a történet. Amiben ugye ott az elején említett apáca, a bűnösnek kikiáltott pap és néhány másik vallási vezető, no meg maga az ördögűzés ténye. Csattanó is akad a végén, de én valahol azt érzem, hogy fixen megkaptuk, amiért jöttünk, de más igazán extra dolgot nem igazán mertek/akartak bevállalni mellé. Szép volt, jó volt, talán újra is nézném, de maradjunk ennyiben. Garantált biztonsági játék.

Értékelés: 7/10

eyescream

      

1 Comment on "Crucifixion (2017) (Kereszthalál)"

  1. Azt hiszem, az eset megtörtént – persze a démon megszállást kivéve.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .