Ronil Caine – Rémteremtő (2018)

Ronil Caine 1981-ben született magyar novella- és regényíró, aki elsősorban hard sci-fi és thriller műfajokban alkot, azonban az akció a horror és a krimi zsánere sem áll tőle távol. Példaképei között található Stephen King, Michael Crichton és a SF-klasszikusok írói. Míg 2016-ban megjelent Lilian című debütáló regényében a klónozás lehetőségét boncolgatta, addig Rémteremtő című vadonúj művében a gondolatok valósággá vál(t)ásának egy sötétebb oldalával játszik el. Ahogy röviden megfogalmazza: „ha a technológia lehetővé tenné, hogy valósággá változtasd a gondolataidat, te mihez kezdenél?!”

Történetünkben Tadashi Ayden társával az apja korszakalkotó felfedezéséből kiindulva feltalál egy olyan különleges és komplex gépezet, amely képes az egyén gondolatainak fizikai síkban történő megjelenítésére. Habár Dai eleinte csak a felfedezése határait próbálja feszegetni, az egyik este nem szándékosan, de megöli morálisan feddhetetlen társát, innentől pedig ellenállhatatlan vágy kezd kiteljesedni rajta, hogy mindenképpen igazságot szolgáltathasson. Mégpedig úgy, hogy különféle – gondolataiban elképzelt – szörnyű entitásokkal bünteti meg a szűkebb és tágabb környezetében élő bűnözőket, gazfickókat, gyilkosokat és erőszaktevőket. Persze ehhez az önkényes igazságszolgáltatás hoz azért a rendőrségnek is lesz egy-két szava, így hamar elindul egyfajta macska-egér játék…

Ha nem ismernénk a Death Note nevű mangát – illetve az abból készült későbbi animét és filmes-feldolgozásokat -, akkor naivan azt is hihetnénk, hogy Ronil Caine (polgári nevén: Zelnik Péter Zénó) elég figyelemfelkeltő címmel operáló második regénye valami hihetetlenül eredeti, talán még zseniális jelzőt is ráaggatnánk. Így azonban más a helyzet. Míg a Death Note-ban főhősünk egy véletlenül folytán válik egy iszonyú felelősséggel járó ún. halállista tulajdonosává – melyre a felkerült neveket egy felsőbb, japán mitológiai entitás (halálisten) végzi ki -, addig a történet keretét itt a „jóval megfoghatóbb” science-fiction adja; egészen pontosan egy futurisztikusnak tűnő találmány. És igazából még ez is hangozhatna véletlen egybeesésnek, csakhogy a szerző oldalán a kedvenc olvasmányainak listáján bizony ott találjuk A halállistát…

Sajnos bárhogy is szerettem volna megszeretni ezt a tetszetős borítóval készült, háromszáz oldalas művet, sajnos nem sikerült maradéktalanul. Kezdetben igazán szórakoztatóan merülünk el az ominózus (gondolatokat fizikai szinten megvalósító) gépezet kifejlesztésének történetét vagy hatásmechanizmusát olvasva, de azok is szintén izgalmas sci-fi részek, amikor Dai a mérhetetlen kíváncsiságtól vezérelve első tesztjeit viszi véghez. Bár a jobbára rövid kis fejezetekből felépülő cselekményben az író folyamatosan változtatja a nézőpontokat (hol Dai bosszúba torkolló rémkedéseit, hol pedig az utána nyomozó rendőröket követhetjük nyomon), valamiért mégsem sikerült szimpátiát kialakítanom egyik féllel sem. Pedig szinte mindenkiről kapunk részletes eredettörténetet, és többnyire hathatós motivációt, ennek ellenére a valóságosan ábrázolt karakterek számomra kevéssé átélhetőek, és emiatt egyáltalán nem is tudtam izgulni értük.

Maga a történet egy tudomány-fantasztikus alapötletből kiindulva válik egyfajta lendületes techno-thrillerré úgy, hogy közben a krimi, az akció és a horror műfaj is képviselteti magát. Ez utóbbit például a leszámolások esetében érhetjük tetten: zsigerig hatoló félelmet előidéző szörnyek, és vérbő cselekedeteik is elég hatásosra sikerültek. Sajnos a cselekményben számomra túl sok a Death Note-tal való összecsengés, és a morális elvek terén sem próbál meg kibújni annak árnyékából, ezáltal elnyomja az egyedi ötleteket vagy az író saját stílusából eredő különlegességeket. Kár érte, pedig lett volna potenciál benne.

Összeségében tehát egy nem túl eredeti mű született; viszont akik egyáltalán nem találkoztak még A halállistával, azokat egy igazán szórakoztató – krimi, akció és horror részekkel dúsított – tudományos-fantasztikus zsánerű kaland várja!

A könyvért köszönet a Metropolis Médiának, akiktől ITT rendelhető meg a kötet!

Értékelés: 7/10

eyescream

Be the first to comment on "Ronil Caine – Rémteremtő (2018)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .