Hellboy 1. – A pusztítás magja (2018)

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 2010-ben már egyszer elkezdték magyar nyelven kiadni ezt a mára már szinte kultikusnak számító szériát, de a Cartaphilus Kiadó sajnos csak három számig jutott. Azonban most, hogy Gullermo del Toro Hellboy-trilógiájának befejezése helyett Hollywood lazán újrakezdte (szakmailag: reboot-olta) a Nagy Vörös történetét, a Vad Virágok Könyvműhely bevállalta az egész képregényszéria megjelentetését. Ráadásul a megszokottnál jóval nagy méretű puhatáblás változatok mellett még exkluzív, ún. omnibus (vagyis két-két kötetet magában foglaló) kiadványokkal is megörvendeztetik Mike Mignola pokoli hősének hazai rajongóit!

A kiadó jóvoltából nálunk landolt puhatáblás változatban az eredetileg 1994-ben készült, négy füzetben megjelent címadó történet mellett még két másik, viszonylag rövidebb kaland kapott helyet, nem számítva a kötet végi extrákat. De mindent csak szép sorjában.

A kötet kétharmad részén átnyúló, és a HB-saga szempontjából mindenképpen epikus kezdést szolgáltató A pusztítás magja című sztorit olvasva gyakorlatilag egyszerre találjuk magunkat a múltban és a jelenben, miközben az alapjáraton is misztikus események titokzatosságba burkolózó szálai összeérnek. A II. világháború vége felé közeledve a már-már vesztét érző náci birodalom különleges (értsd: okkult) részlege természetfeletti próbálkozásra szánja el magát egy kis angol városkában, méghozzá a sokáig halottnak hitt Rasputyin vezetésével: egy különleges lényt idéznek erre a földi síkra. A Hellboy névre keresztelt furcsa jövevényt aztán a Paranormális Kutató és Védelmi Hivatal kötelékében nő fel, és segít a világot fenyegető paranomális nyomozásokban. A jelenbe ugrunk, ahol is főhősünk apját és egyben mentorát, Trevor Bruttenholm professzort a szeme láttára öli meg egy szinte a semmiből felbukkanó rejtélyes gyíkember, akinek köze van a Cavendish család több generációját is felemésztő, titokzatos északi sarki expedícióihoz, illetve a már említett Rasputyin dimenziókon átnyúló (értsd: emberiséget  fenyegető) törekvéséhez. Így hát Hellboy és paranormális esetekben jártas, maguk is kissé fura társai (Abe Sapien és Liz Sherman) akcióba lendülnek…

A Szent Auguszt farkasai című részben Hellboy egy csendes itáliai kisvárosba utazik hölgykísérőjével, hogy utánajárjon barátja, Kelly atya rejtélyes meggyilkolásának, amelyre aztán egy korabeli legendában fogant szörnyű események adnak magyarázatot. Míg A leláncolt koporsóban főhősünk visszatér kvázi születésének színhelyére, és különleges képességeivel megpróbálja felidézni, hogy milyen sötét és túlvilági események zajlott ott, aminek többek között A pusztítás magában említett pap és apáca is részese volt.

Már ebben a három történetben is minden alapvető kellék benne foglaltatik, ami aztán a Hellboy-füzetek védjegyévé vált az idők során – legfeljebb az arányok tolódnak el némiképpen. Adott ugye egy rejtélyes, múltba vesző titok vagy természetfeletti esemény, esetleg egy folklór és/vagy mitológia adta jelenség, telis-tele okkult hókuszpókusszal, és amiből persze a lovecraft-i gyökerező szörnyűségek sem maradhattak ki. Ehhez társul Hellboy szórakoztatóan csökönyös jelleme a maga csupaszív bumfordiságával, de a panelok során  kapunk még bőven akciót, kalandot, némi drámát, na és persze a humor sem maradhat ki ebből a mixtúrából.

Ezeket a nem mindennapi történeteket Mike Mignola jellegzetesen egyéni rajzstílusa teszi még feledhetetlenebbé, de a panelkezelés, a színezés, valamint a szövegezés tekintetében sem lehet mibe belekötni. Persze eleinte kicsit nehéz volt megszoknom az átlagosnál nagyobb méretű (19,5 x 28,5 cm) lapokkal rendelkező kötetet, de aztán mire végeztem vele, már csak elégedetten csettintettem, amiért ilyen hatalmas képekkel operált.

A cikk elején említett rajongói extrákhoz tartozik a valaha készült legelső Hellboy-változat; néhány promóciós kép, és két rövidebb (szintén az első kötetet népszerűsítéséhez kreált) instant sztori – náci tudósaggyal, gigantikus kutyaszörnnyel meg robotmajommal -, valamint skiccek és vázlatok  A pusztítás magjához.

A kötetért köszönet illeti a Vad Virágok Könyvműhelyt, akiktől ITT rendelhető meg a könyv!

Értékelés: 10/10

eyescream

Be the first to comment on "Hellboy 1. – A pusztítás magja (2018)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .